Επικαιρότητα:

Οι κίνδυνοι της συχνής χρήσης της σαγιονάρας

07 Αυγ. 2020 - 07:43 | Υγεία
Οι κίνδυνοι της συχνής χρήσης της σαγιονάρας

Oπως δεν φοράς μαγιό εκτός παραλίας, παρομοίως δεν πρέπει να κυκλοφορείς με σαγιονάρες/flip flops/δίχαλο οπουδήποτε αλλού εκτός θάλασσας και σπιτιού. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στιλιστικό, όπως εύκολα θα σκεφτείς αλλά και ανατομικό, καθώς αφορά την καλή υγεία των άκρων και κατ' επέκταση της μέσης και του οργανισμού εν γένει.  

Σύμφωνα με την Dr. Jackie Sutera, ορθοπεδικό χειρουργό και ερευνήτρια στο Vionic Innovation Lab, η συχνή χρήση της σαγιονάρας μπορεί να προκαλέσει από μελανιές, μολύνσεις, αύξηση του πόνου στη περιοχή της φτέρνας, μυική ρήξη, κάλους και σφυροδακτυλία (παραμόρφωση των δαχτύλων του ποδιού).

Όλα αυτά προκαλούνται κατά κύριο λόγο λόγω της έλλειψης στήριξης στην ποδική καμάρα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στη μέση, ακόμα και περιοστίτιδα κνήμης ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από βλάβες στους ιστούς της κνήμης (εκδηλώνεται κυρίως σε δρομείς εξαιτίας των μονότονων κινήσεων). "Το περπάτημα όταν φοράς σαγιονάρες είναι πολύ διαφορετικό από το κανονικό. Βασικά, γίνεται πιο δύσκολο, μιας και οι πατούσες προσπαθούν να μείνουν εντός του υποδήματος για να μην πέσεις", σημειώνει η Dr. Sutera και συνεχίζει: "Επιπλέον, τα πόδια είναι εκτεθειμένα στα στοιχεία της φύσης, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο πρόκλησης αμυχών και κακώσεων στα νύχια να αυξάνεται σημαντικά".

Τι προτείνει η ειδικός; Περιορισμένη χρήση της σαγιονάρας και προτίμηση σε υποδήματα που ναι μεν είναι δροσερά, άνετα δε. Μία καλή επιλογή, αν θες να αποφύγεις τα sneakers, είναι οι εσπαντρίγιες, τα boat shoes και τα slip ons. Έχουμε από ένα κείμενο για το καθένα.