Επικαιρότητα:

Στεφανιαία νόσος: Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο

15 Αυγ. 2020 - 08:45 | Υγεία
Στεφανιαία νόσος: Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο

Τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Internal Medicine υποδεικνύουν ότι οι βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου σε άτομα με διαβήτη τύπου 1.

Όπως φαίνεται από τα ευρήματα, ανάμεσα στους 3.781 ανθρώπους που συμμετείχαν στη μελέτη και έπασχαν από διαβήτη τύπου 1, οι 370 ανέπτυξαν στεφανιαία νόσο σε μια μέση περίοδο 13,7 ετών.

Οι αγορές των αντιβιοτικών, που είναι ενδεικτικές της ιατρικής φροντίδας των βακτηριακών λοιμώξεων εκτός νοσοκομείου, ήταν σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο, με τον αυξημένο κίνδυνο να φτάνει το 21% για κάθε ετήσια αγορά αντιβιοτικών.

Το υψηλό επίπεδο βακτηριακών λιποπολυσακχαριτών στο αίμα (μεγάλα μόρια που προέρχονται από το εξωτερικό στρώμα gram αρνητικών βακτηρίων) ήταν επίσης παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο.

«Σε γενικές γραμμές, η παρούσα μελέτη δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι λοιμώξεις συνδέονται με την μεταγενέστερη ανάπτυξη διαβητικών επιπλοκών. Ακόμη πιο σημαντική είναι ίσως η σύνδεσή τους με την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου, καθώς η τελευταία σχέση έχει αμφισβητηθεί εκτενώς τα τελευταία χρόνια», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας Johan Rasmus Simonsen από το Κέντρο Ερευνών Folkhälsan, στη Φινλανδία και καταλήγει:

«Αξιόλογο είναι, τέλος, ότι στη μελέτη μας αυτή η συσχέτιση με τα περιστατικά στεφανιαίας νόσου παρατηρήθηκε συγκεκριμένα στις αγορές αντιβιοτικών, καθιστώντας τους πιθανούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς πίσω από αυτό το εύρημα ενδιαφέροντες και δικαιολογώντας περαιτέρω μελέτες».

 

Πηγή: ygeiamou.gr