Επικαιρότητα:

Κορoνοϊός – Ανοσία: Το πιο αποτελεσματικό εμβόλιο είναι κάτω από τη μύτη μας

14 Σεπ. 2020 - 07:54 | Υγεία
Κορoνοϊός – Ανοσία: Το πιο αποτελεσματικό εμβόλιο είναι κάτω από τη μύτη μας

Μια ενδιαφέρουσα υπόθεση σε σχέση με τη χρήση μάσκας ανέλυσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια σε δημοσίευσή τους στο New England Journal of Medicine.

Η μάσκα, ισχυρίζονται, τόσο η ιατρική όσο και η υφασμάτινη που χρησιμοποιούν επί το πλείστον οι πολίτες, θα μπορούσε, χάρη στην ατελή προστασία που προσφέρει, να εξασφαλίσει μια μορφή ανοσίας δίκην εμβολίου, επιτρέποντας μικρές ποσότητες του ιού να εισχωρήσουν στον οργανισμό.

Όπως διευκρίνισαν, αυτού του είδους ο «δαμαλισμός» με τον νέο κορoνοϊό είναι δύσκολο να αποδειχθεί πειραματικά, καθώς θα απαιτούσε την άμεση έκθεση ανθρώπων στον ιό, ωστόσο η υπόθεση βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία σχετικά με τους συγκριτικά λιγότερους ανθρώπους που νοσούν ή πεθαίνουν από COVID-19 στην Ανατολική Ασία, όπου η χρήση μάσκας έχει υιοθετηθεί ως μέτρο αρκετό καιρό πριν την πανδημία.

Ανοσοποίηση στον SARS-CoV-2

Κατά την πρώτη απόπειρα θεραπείας της ευλογίας με υγρό από τις φλύκταινες ασθενών ή με τα εξασθενημένα τμήματα ιού στα σύγχρονα εμβόλια, έτσι και με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, οι επιστήμονες πιστεύουν πως με την έκθεση σε χαμηλά ιικά φορτία το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αποκτήσει κάποιου είδους ανοσία.

Η λοιμωξιολόγος Monica Gandhi, εξήγησε την υπόθεση κάνοντας αναφορά στους ασυμπτωματικούς ασθενείς και τη δυνατότητά τους να πολλαπλασιάσουν τα ποσοστά ασυμπτωματικών στον πληθυσμό μεταδίδοντας τον ιό μέσω της μάσκας.

Βέβαια, οι Αμερικανοί ερευνητές παραδέχονται ότι η θεωρία τους πατά σε δύο υποθέσεις για την Covid-19 που δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί: αφενός ότι η μόλυνση με μικρότερες δόσεις του ιού οδηγεί σε λιγότερο σοβαρή ασθένεια και ότι οι ασθενείς με ήπια συμπτώματα ή οι ασυμπτωματικοί έχουν κάποιου είδους μακράς διάρκειας προστασία.

Επιπλέον, στηρίζονται στην εκτίμηση της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας Έκτακτου Ανάγκης (SAGE) του Ηνωμένου Βασιλείου ότι το ιικό φορτίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο βαριά θα νοσήσει κανείς, η οποία εξηγεί γιατί τόσοι πολλοί εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη που ήρθαν σε πιο άμεση επαφή με ασθενείς με Covid-19 νόσησαν βαριά ή πέθαναν.

Στην πρόσφατη δημοσίευση, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια εξηγούν ότι η μαζική χρήση μάσκας έχει μειώσει σημαντικά το μέγεθος του ιικού φορτίου με το οποίο μολύνεται ο μέσος άνθρωπος, κάτι που φαίνεται σε ανάλυση του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ σχετικά με την μείωση στο ένα τρίτο των θανάτων από τη νόσο του νέου κορωνοϊού. Εντούτοις, η παραπάνω θεωρία αγνοεί τη συνεχώς προστιθέμενη γνώση και την εξέλιξη στις θεραπείες που εφαρμόζονται στους ασθενείς.

Κριτική στην πρόσφατη θεωρία

Η υπόθεση των Αμερικανών ερευνητών δεν διέφυγε την κριτική, η οποία εν πολλοίς απορρίφθηκε ως δυνάμει επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, στο ενδεχόμενο εφησυχασμού του κόσμου απέναντι στην πανδημία.

Η Saskia Popescu, λοιμωξιολόγος από την Αριζόνα που δεν συμμετείχε στη δημοσίευση, σχολίασε στους New York Times ότι πρόκειται για ένα συλλογιστικό άλμα δίχως τεκμηρίωση, επισημαίνοντας ξανά την ανάγκη τήρησης των επίσημων υγειονομικών οδηγιών για χρήση μάσκας, αποφυγή συνωστισμών, κοινωνική απόσταση και καλή υγιεινή χεριών.