Επικαιρότητα:

Τι προκαλεί το κάπνισμα στα μάτια και την όραση

16 Σεπ. 2020 - 18:33 | Υγεία
Τι προκαλεί το κάπνισμα στα μάτια και την όραση

Το κάπνισμα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλει στην πρώιμη ανάπτυξη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, της πιο κοινής αιτίας τύφλωσης στον δυτικό κόσμο.

Πρόσφατες μελέτες έχουν βρει μια συσχέτιση μεταξύ ορισμένων προβλημάτων στα μάτια και κάποιων καρδιαγγειακών (καρδιακών) νόσων. Συγκεκριμένα, τα άτομα με εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας έχουν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με όσους δεν έχουν την πάθηση.

Το κάπνισμα επιταχύνει την ανάπτυξη αρτηριοσκληρωτικών πλακών (συσσώρευση χοληστερόλης και λίπους) στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτές οι πλάκες είναι σαν χυλός, που γεμίζει και μπλοκάρει σταδιακά τις αρτηρίες με αποτέλεσμα η ροή του αίματος να είναι περιορισμένη.

Ταυτόχρονα η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα στον καπνό των τσιγάρων θεωρούνται σημαντικές αιτίες σκλήρυνσης των αρτηριών. Αυτό σημαίνει ότι οι αρτηρίες ανταποκρίνονται λιγότερο καλά στις διακυμάνσεις της πίεσης και είναι πιο πιθανό να σπάσουν.

Κάπνισμα: Πώς επηρεάζει τα μάτια

Η περιοχή της ωχράς κηλίδας του αμφιβληστροειδούς έχει την πιο λεπτεπίλεπτη παροχή αίματος στο σώμα, εξυπηρετώντας τους υποδοχείς του αμφιβληστροειδούς που μας επιτρέπουν να βλέπουμε τις λεπτομέρειες γύρω μας. Η μείωση ή απόφραξη της παροχής αίματος στην ωχρά κηλίδα συμβαίνουν ακόμη και πριν επηρεαστούν άλλες λειτουργίες του σώματος. Αυτή η βλάβη των αιμοφόρων αγγείων προκαλεί σταδιακή αποτυχία της όρασης. Η ανάπτυξη και η διαρροή νέων αγγείων μπορεί να οδηγήσει σε ουλές του αμφιβληστροειδούς και σοβαρή απώλεια όρασης.

Η μέση ηλικία που παρουσιάζεται ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας στο πρώτο μάτι είναι περίπου τα 65 έτη. Το δεύτερο μάτι εξασθενεί με ρυθμό περίπου 12% κάθε χρόνο και περίπου το 60% των ασθενών φτάνουν να θεωρούνται νομικώς τυφλοί και στα δύο μάτια μέχρι το 70ό έτος ηλικίας. Δεν υπάρχει αποτελεσματική ιατρική ή χειρουργική θεραπεία για τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, αλλά οι συμβουλές αποκατάστασης βοηθούν τους ανθρώπους να ζήσουν πιο ανεξάρτητα.

Κάπνισμα: Ο αντίκτυπος των προβλημάτων όρασης

Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία έχει εκτεταμένες επιπτώσεις.

Άτομα που το έχουν:

-Δεν μπορούν να διαβάσουν ή να αντιληφθούν λεπτομέρειες στην τηλεόραση

-Δεν αναγνωρίζουν εύκολα πρόσωπα

-Δεν μπορούν να οδηγήσουν

-Συγχέουν τις ετικέτες φαρμάκων και διατρέχουν κίνδυνο άλλων ασθενειών

-Πέφτουν πιο εύκολα και υποφέρετε από σοβαρότερες επιπλοκές από την πτώση

-Χάνουν την ανεξαρτησία τους και μπορεί να χρειαστούν φροντίδα στο σπίτι νωρίτερα από ό,τι εάν η όρασή τους ήταν φυσιολογική.

Το να κόψετε το κάπνισμα ή να μην το ξεκινήσετε εξαρχής, είναι ένας τρόπος για να διασφαλίσετε ότι η καλή όραση διατηρείται για όσο το δυνατόν περισσότερο.