Επικαιρότητα:

Κορονοϊός: Αυξημένος κατά 62% ο κίνδυνος θανάτου για αυτούς τους ασθενείς

25 Σεπ. 2020 - 05:13 | Υγεία
Κορονοϊός: Αυξημένος κατά 62% ο κίνδυνος θανάτου για αυτούς τους ασθενείς

Για ποιους ασθενείς καταγράφονται αυξημένα επίπεδα φλεγμονής, συχνότερη εισαγωγή στη ΜΕΘ και αυξημένος κατά 62% κίνδυνος θανάτου σχετιζόμενου με την COVID-19 σύμφωνα με μεγάλη γερμανική μελέτη

Από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού έχει καταστεί σαφές πως η έκβαση της νόσου COVID-19 συναρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φύλο, γεγονός το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει νέα μεγάλη αναδρομική μελέτη στη Γερμανία βάσει της οποίας οι άνδρες διατρέχουν σε σύγκριση με τις γυναίκες κατά 62% αυξημένο κίνδυνο θανάτου που συσχετίζεται πιθανώς με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής σε όλα τα στάδια της νόσου.

Η σχετική έρευνα υπογράφεται από τον Δρ Frank Hanses του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρέγκενσμπουργκ στη Γερμανία και παρουσιάστηκε κατά τις εργασίες του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ESCMID) που διεξήχθη φέτος διαδικτυακά με αντικείμενο τις επιστημονικές εξελίξεις γύρω από τον ιό SARS-CoV-2.

Οι ειδικοί άντλησαν στοιχεία από το νεοσυσταθέν παγκόσμιο μητρώο κλινικών δεδομένων Lean European Open Survey για το ιό SARS-CoV-2, το οποίο συγκροτήθηκε με τη χρηματοδότηση της Γερμανικής Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων (DGI) με στόχο να παράσχει στους επιστήμονες και τους γιατρούς αξιόπιστα κλινικά δεδομένα για να μπορέσουν να απαντήσουν σε πολλά επείγοντα ερωτήματα σχετικά με την πανδημία.

Στην πρώτη ανάλυση δεδομένων της βάσης LEOSS με αντικείμενο την επίδραση του φύλου στην COVID-19, οι ειδικοί κατέγραψαν συνολικά για τους άνδρες χειρότερη πρόγνωση της νόσου, υψηλότερα ποσοστά θανάτου, συχνότερη εισαγωγή στη μονάδα εντατικής θεραπείας και μεγαλύτερης διάρκειας νοσηλεία, όλα σχετιζόμενα με εντονότερη φλεγμονή.

Πρόκειται δε για ευρήματα που δεν εξηγούνται, σύμφωνα με τους συγγραφείς, από τις διαφορές στις συννοσηρότητες, την ηλικία ή τον δείκτη μάζας σώματος μεταξύ ανδρών και γυναικών στην ομάδα των 3.219 ενηλίκων ασθενών με COVID-19 που περιλήφθηκαν στο μητρώο μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2020 και οι οποίοι αποτέλεσαν το δείγμα της μελέτης.

Η κλινική εκδήλωση της COVID-19 περιγράφηκε σε τέσσερις φάσεις: απλή (ασυμπτωματικοί ασθενείς/ήπια συμπτώματα), περίπλοκη (ανάγκη οξυγόνου), κρίσιμη (ανάγκη εισαγωγής σε ΜΕΘ) και ανάρρωση. Τα συμπτώματα, οι ζωτικές ενδείξεις, οι δείκτες φλεγμονής και οι θεραπευτικές παρεμβάσεις αναλύθηκαν σε όλα τα στάδια της νόσου, όπως και η κλινική έκβαση.

Η αναλογία ανδρών/γυναικών στη συγκεκριμένη ομάδα, που επρόκειτο κυρίως για νοσηλευόμενους ασθενείς, ήταν 1,48, δηλαδή 1,48 άνδρες για μία γυναίκα, με επικράτηση των ανδρών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες που ήταν ακόμη πιο έντονη στις ηλικίες κάτω των 65 και κάτω των 75 ετών.

Ο μέσος όρος υποκείμενων νοσημάτων και οι περισσότερες συννοσηρότητες δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ ανδρών και γυναικών, ενώ η στεφανιαία νόσος (18% έναντι 10%) και το ποσοστό καπνίσματος ήταν υψηλότερα στους άνδρες ασθενείς (14,5 έναντι 10,5%) σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Η πορεία προς κρίσιμη φάση (που αντανακλά την εισαγωγή στη ΜΕΘ) παρατηρήθηκε συχνότερα στους άνδρες παρά στις γυναίκες (30,6% έναντι 17,2%), ενώ η μέση διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο ήταν επίσης μεγαλύτερη για τους άνδρες ασθενείς (15,4 έναντι 13,3 ημερών).

Τόσο η πραγματική θνησιμότητα (19,2% έναντι 12,9%) όσο και η θνησιμότητα που αποδόθηκε στην COVID-19 (17,1% έναντι 10,3%) ήταν σημαντικά υψηλότερες στους άνδρες.

Το ανδρικό φύλο αποδείχθηκε ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου με 62% αυξημένες πιθανότητες θανάτου από την COVID-19 σε ανάλυση προσαρμοσμένη για ποικίλους παράγοντες, σύμφωνα με τους υπογράφοντες.

Αν και οι περισσότερες εργαστηριακές παράμετροι ήταν συγκρίσιμες μεταξύ ανδρών και γυναικών ασθενών με COVID-19, οι άνδρες είχαν σημαντικά υψηλότερους δείκτες φλεγμονής (IL-6, CRP, PCT, φερριτίνη) σε όλες τα στάδια της νόσου