Επικαιρότητα:

Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι δεν λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο

27 Σεπ. 2020 - 13:42 | Υγεία
Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι δεν λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο

Μια από τις μεγαλύτερες αναγκαιότητες για όσους ασχολούνται συστηματικά με το τρέξιμο είναι να κρατάνε τα οστά και τους μύες σε δυνατή και υγιή κατάσταση, ώστε να μπορεί το σώμα να ανταπεξέρχεται στις διαδρομές όλων των αποστάσεων και όλων των προσπαθειών. Και σε αυτή την προσπάθεια υπάρχουν ορισμένα μεταλλικά στοιχεία που είναι πολύ σημαντικά. Ένα από αυτά είναι το ασβέστιο.
«Το ασβέστιο είναι ένα μέσο για να δουλεύουν αποτελεσματικά διαφορετικά συστήματα οργάνων του σώματος και να σχηματίζονται αλλά και να διατηρούνται υγιή οστά. Το ασβέστιο βοηθά επίσης την καρδιά να αντλεί και να μεταδίδει σήματα στα νεύρα σας έτσι ώστε οι μύες σας να συστέλλονται», τονίζει η αθλητική γιατρός Βικτόρια Κανγκ.
«Αν ο οργανισμός σας έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγηθεί σε εξασθενημένα οστά και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος», τονίζει η Νικόλ Λαντ, κλινική διατροφολόγος στο Κέντρο Αθλητικών Επιδόσεων της Νέας Υόρκης.

Αν δεν είστε σίγουροι αν παίρνετε αρκετό ασβέστιο ή όχι, ακολουθούν πέντε ενδείξεις πως υπάρχει έλλειμμα στον οργανισμό σας:

Παθαίνετε συνέχεια κράμπες
Επειδή το ασβέστιο βοηθά στη σύσπαση των μυών, όταν τα επίπεδά του είναι χαμηλά μπορεί να εμφανίσετε περισσότερες μυϊκές κράμπες από το συνηθισμένο, ειδικά στην πλάτη και τα πόδια σας.

Τα μαλλιά και τα νύχια σας είναι εύθραυστα
Το ασβέστιο ευνοεί τη δύναμη και την ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών. Έτσι, αν δεν παίρνετε αρκετό ασβέστιο, τα μαλλιά και τα νύχια σας είναι εύθραυστα. Τα αδύναμα, εύθραυστα νύχια καθώς και η αραίωση των μαλλιών είναι προειδοποιητικά σημάδια ότι μπορεί να έχετε ανεπάρκεια σε ασβέστιο.

Αισθάνεστε τσούξιμο ή μούδιασμα στα άκρα σας
Αν τα άκρα των χεριών ή των ποδιών τσούζουν ή μουδιάζουν πολύ συχνά, είναι δεδομένο πως τα επίπεδα ασβεστίου έχουν κάποια σχέση με αυτό. Το ασβέστιο άλλωστε είναι υπεύθυνο για τη μετάδοση των νευρικών σημάτων, συνεπώς αν υπάρχει έλλειψη του, τα σημάδια γίνονται αισθητά στα άκρα σας.

Ο καρδιακός παλμός σας είναι ακανόνιστος
Με δεδομένο πως το ασβέστιο είναι υπεύθυνο για λειτουργίες όπως η μετάδοση των νεύρων, η σύσπαση των μυών και η συστολή και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, η έλλειψη ασβεστίου συνδέεται με την κακή καρδιακή λειτουργία. Αν η καρδιά σας χτυπάει γρήγορα, νιώθετε δύσπνοια ή πόνους στο στήθος, τότε υπάρχουν σοβαρά σημάδια έλλειψης ασβεστίου και θα πρέπει να δείτε αμέσως γιατρό.

Υπάρχει αύξηση των τραυματισμών σας στα οστά
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι δρομείς μπορεί να πάθουν κατάγματα. Η απότομη αύξηση στα χιλιόμετρα για παράδειγμα είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους. Αν ωστόσο, ακολουθείτε τη παραδοσιακή ρουτίνα σας στην προπόνηση αλλά ταυτόχρονα υπάρχει μια αύξηση στα τραύματα που σχετίζονται με τα οστά, η έλλειψη ασβεστίου είναι μάλλον η αιτία.