Επικαιρότητα:

Εποχική τριχόπτωση: Το σχέδιο δράσης για λιγότερες απώλειες

30 Σεπ. 2020 - 14:49 | Υγεία
Εποχική τριχόπτωση: Το σχέδιο δράσης για λιγότερες απώλειες

Περίοδο αυξημένου κινδύνου για την εμφάνιση τριχόπτωσης αποτελούν οι φθινοπωρινοί μήνες, αφήνοντας συχνά πίσω τους απώλειες που προβληματίζουν.

Παρότι η τριχόπτωση προκαλεί συχνά ψυχολογική δυσφορία, στην προκειμένη περίπτωση δεν χρειάζεται πανικός. Το πιθανότερο σενάριο είναι να πρόκειται για ένα παροδικό και αναστρέψιμο φαινόμενο, το οποίο δεν επηρεάζει μόνιμα την εμφάνιση όσων έρχονται αντιμέτωποι μαζί του.

Το πρόβλημα

Σύμφωνα με το mononews.gr η εποχική αντιδραστική τριχόπτωση είναι μία ιδιαίτερα συχνή κατάσταση, κατά την οποία παρατηρείται αυξημένη απώλεια μαλλιών στο πλαίσιο συγκεκριμένων χρονικών περιόδων (φθινόπωρο και άνοιξη).

Φυσιολογικά, η καθημερινή απώλεια τριχών ανέρχεται στις 50 έως 100 τρίχες την ημέρα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπερβαίνει τις 50 τρίχες ημερησίως. Από τα μέσα του καλοκαιριού, όμως, έως και το φθινόπωρο παρατηρείται μία αυξημένη απώλεια μαλλιών,  η οποία μπορεί να ανέλθει ακόμα και στις 100 τρίχες την ημέρα.

Ο Οκτώβριος κι ο Νοέμβριος, είναι συνήθως οι μήνες κατά τους οποίους κορυφώνεται η εποχική τριχόπτωση και αυτό φέρεται να σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες καθώς και με το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία.

Δεύτερη εποχή αυξημένης τριχόπτωσης είναι η άνοιξη, όταν ο οργανισμός προσαρμόζεται στις νέες καιρικές συνθήκες, επηρεάζοντας τη συνολική υγεία των μαλλιών.

Η εποχική τριχόπτωση, η οποία μπορεί να «χτυπήσει» άνδρες και γυναίκες, διαρκεί περίπου δύο μήνες, γι’ αυτό και σε περίπτωση που η απώλεια επιμένει, συνιστάται περαιτέρω διερεύνηση από δερματολόγο.

Οι λύσεις

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα παροδικό πρόβλημα, υπάρχουν λύσεις που μπορούν να το περιορίσουν, αφήνοντας λιγότερες απώλειες μετά την υποχώρησή  του.

Διατροφή: Μπορεί να ωφελήσει (ή να βλάψει) την υγεία των μαλλιών, γι΄ αυτό και ο γενικός κανόνας  της υγιεινής  διατροφής ισχύει και σ’ αυτήν την περίπτωση. Η προσθήκη τροφών πλούσιων σε λιπαρά οξέα, όπως το αβοκάντο, τα αμύγδαλα, το λάδι καρύδας και ο σολομός, στο καθημερινό μενού μπορεί να ενισχύσει την υγεία των μαλλιών και την ενδυνάμωση της τρίχας.

Styling: Το «σκληρό» styling μπορεί να επιβαρύνει την εποχική τριχόπτωση. Η αποφυγή συσκευών που εκπέμπουν θερμότητα (πιστολάκι, ισωτικά σίδερα κλπ.) και των χτενισμάτων που προκαλούν τάση (π.χ. σφιχτές αλογοουρές) καθώς και η χρήση προϊόντων περιποίησης φιλικών προς το τριχωτό της κεφαλής και προς την τρίχα, μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπισή της.

Βούρτσισμα: Το βούρτσισμα των μαλλιών πρέπει να γίνεται με απαλές κινήσεις. Η χρήση μίας βούρτσας detangling, που ξεμπλέκει τα μαλλιά χωρίς να σπάει ή να καταστρέφει την τρίχα, μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα «εργαλείο» για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και την αποφυγή περαιτέρω βλάβης στις τρίχες.

Ο συνδυασμός των παραπάνω  πρακτικών μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του προβλήματος, περιορίζοντας την επιδείνωσή του. Από εκεί και πέρα τη λύση θα δώσει η χρήση προϊόντων που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και την ανάπτυξη νέων τριχών.

Τέτοιου είδους προϊόντα υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά, ωστόσο, είναι σημαντικό να επιλέξετε κάποιο που η μακρόχρονη παρουσία του επιβεβαιώνει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα προϊόντα Foltène®, τα οποία διανύουν μια ιστορία 75 ετών στη μάχη με την τριχόπτωση, παρέχοντας αποτελεσματικές και ασφαλείς λύσεις.

Η τακτική χρήση του δυναμωτικού σαμπουάν Foltène® για μαλλιά με τάση τριχόπτωσης, που είναι ειδικά σχεδιασμένο για να προσφέρει ενέργεια και ζωντάνια στα λεπτά, εύθραυστα και αδύναμα μαλλιά, μπορεί να τα βοηθήσει να επανακτήσουν τη φυσική τους δύναμη, ζωντάνια, όγκο και λάμψη, καθιστώντας τα πιο απαλά, πιο λαμπερά και περισσότερο διαχειρίσιμα.

Επόμενο, αλλά καθοριστικό βήμα αποτελεί μια ολοκληρωμένη θεραπεία κατά της τριχόπτωσης με αγωγή Foltène®. Είναι βασισμένη στη συνεργατική δράση μιας σειράς ενεργών – φυσικών – συστατικών, τα οποία προάγουν την υγιή, δυνατή και πυκνή τριχοφυΐα και οµαλοποιούν τον κύκλο ζωής των µαλλιών, μειώνοντας έτσι την απώλειά τους και ενθαρρύνοντας τη φυσική ανάπτυξη των τριχών.

Επιπλέον, αποκαθιστούν τη φυσική ισορροπία του τριχωτού της κεφαλής, προστατεύουν τόσο το τριχωτό όσο και τα µαλλιά από το περιβαλλοντικό στρες, το οξειδωτικό στρες, τη UV ακτινοβολία και την πρόωρη γήρανση και τα θρέφουν, αποκαθιστώντας την έλλειψη µετάλλων και ιχνοστοιχείων.