Επικαιρότητα:

Οι 8 τροφές που βλάπτουν την καρδιά και δεν το γνωρίζουμε

14 Οκτ. 2020 - 14:32 | Υγεία
Οι 8 τροφές που βλάπτουν την καρδιά και δεν το γνωρίζουμε

Η διατροφή ευθύνεται αρκετά για την καλή ή κακή υγεία μας. Ειδικά σε ο,τι αφορά την ομαλή λειτουργία της καρδιάς, καλό είναι να αποφεύγονται κάποιες συγκεκριμένες τροφές, διότι έχει αποδειχτεί από πολλές και έρευνες ότι μπορεί να τη βλάψουν.

Οι διατροφολόγοι, συνιστούν πάντα να δίνετε προτεραιότητα σε ολόκληρα τρόφιμα , φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Τι γίνεται όμως με πίτσα, τηγανητές πατάτες και καραμέλες; Έχουν συστατικά όπως τρανς λιπαρά, εκλεπτυσμένους κόκκους και ζάχαρη, συστατικά που αυξάνουν τον κίνδυνο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και άλλων προβλημάτων.

Δείτε παρακάτω τι χρειάζεται να αποφεύγετε:

Επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά

Τα μεταποιημένα κρέατα, συμπεριλαμβανομένων αλλαντικών, μπέικον και hot dog, είναι μερικά από τα χειρότερα τρόφιμα για την καρδιά, λόγω της υψηλής ποσότητας κορεσμένων λιπών.

Περιορίστε τα σάντουιτς με αλλαντικά και καταναλώστε πολύ σπάνια hot dog. Στραφείτε σε καλύτερες επιλογές κρέατος , όπως άπαχο κόκκινο κρέας, κοτόπουλο χωρίς την πέτσα, γαλοπούλα, ή ψάρια, ειδικά ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3  όπως σολομός, γαύρος και τόνος.

Εξευγενισμένοι και επεξεργασμένοι κόκκοι

Μερικά από τα χειρότερα τρόφιμα για την καρδιά σας είναι επεξεργασμένα τρόφιμα. Προκαλούν απότομες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης. Τότε τα επίπεδα μειώνονται απότομα, ανοίγοντας σας την όρεξη, με αποτέλεσμα να τρώτε περισσότερο.

Τα μεταποιημένα τρόφιμα περιέχουν συχνά εξευγενισμένους κόκκους, όπως το άσπρο αλεύρι  ή το άσπρο ρύζι. Μια μελέτη του 2017 στο «International Journal of Clinical and Experimental Medicine» διαπίστωσε ότι η εκλεπτυσμένη πρόσληψη σιτηρών, συσχετίστηκε με 9,4% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων .

Τηγανητά φαγητά

Η κατανάλωση τηγανητών τροφίμων, συμβάλλει σε παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και παχυσαρκία .

Σύμφωνα με το «American Journal of Clinical Nutrition», δύο μελέτες παρατήρησης σε άνδρες και γυναίκες από τις ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Η καλύτερη λύση είναι το ψήσιμο ή το βράσιμο του φαγητού.

Αναψυκτικά και άλλα ζαχαρούχα ποτέ (συμπεριλαμβανομένου του χυμού)

Πολλοί συσχετίζουν υψηλά τριγλυκερίδια (ένας τύπος λίπους που κυκλοφορεί στο αίμα) με τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Ωστόσο μπορεί να μην γνωρίζουν, ότι τα συμπυκνωμένα γλυκά, όπως τα αναψυκτικά και άλλα ζαχαρούχα ποτά, μπορούν στην πραγματικότητα να αυξήσουν γρήγορα τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Αυτά με τη σειρά τους, σχετίζονται με τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με το «Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος».

Καραμέλα

Η ζάχαρη καραμέλα, είναι τόσο πυκνή που συμβάλλει στην παχυσαρκία ή οποία συνδέεται με υπέρταση και άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Προτιμήστε να τρώτε φρούτα και ακατέργαστο φυστικοβούτυρο.

Αλκοόλ

Ένα από τα χειρότερα πράγματα για την υγεία της καρδιάς είναι το αλκοόλ σύμφωνα με τους ειδικούς, λόγω των θερμίδων και της ζάχαρης που περιέχονται σε αυτό.

Η American Heart Association (AHA), συνιστά ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες. Η διαφορά είναι ότι οι γυναίκες μεταβολίζουν το αλκοόλ διαφορετικά και έχει βρεθεί επίσης μια σχέση μεταξύ της υψηλότερης κατανάλωσης αλκοόλ και άλλων καταστάσεων όπως ο καρκίνος του μαστού και ο εθισμός.

Κονσέρβες σούπες και λαχανικά

Ορισμένες κονσέρβες σούπες και λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και λίπος, καθιστώντας τα κακή επιλογή για την υγεία της καρδιάς.

Η (AHA) συνιστά τον περιορισμό της ημερήσιας πρόσληψης νατρίου στα 2.300 mg την ημέρα. Το ιδανικό ημερήσιο όριο είναι 1.500 mg για τους περισσότερους ενήλικες, ειδικά για αυτούς με αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Για να παραμείνετε εντός των συνιστώμενων ορίων νατρίου για βέλτιστη υγεία της καρδιάς, διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων, επιλέγοντας κονσέρβες προϊόντων που φέρουν την ένδειξη «χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο»ή« χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι »ή« χωρίς πρόσθετο αλάτι ».  Επίσης ξεπλύνετε με άφθονο νερό τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα.

Τρόφιμα που περιέχουν trans λιπαρά

Τα τρόφιμα που είναι γεμάτα με τεχνητά trans λιπαρά είναι μερικά από τα πιο επιβλαβή όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς, διότι έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα HDL, ή την «καλή» χοληστερόλη και αυξάνουν τα επίπεδα LDL, ή« κακής» χοληστερόλης.

Σε μια 14ετή μελέτη 80.000 γυναικών, που δημοσιεύθηκε στο «New England Journal of Medicine», οι ερευνητές βρήκαν μια θετική σχέση μεταξύ των καρδιακών παθήσεων και της κατανάλωσης τροφών που περιέχουν τρανς λιπαρά .

Το 2015, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έκρινε ότι τα τρανς λιπαρά δεν ήταν ασφαλή λόγω της έρευνας που τα συνδέει με την κακή υγεία της καρδιάς.

Καρυκεύματα

Τα καρυκεύματα και οι σάλτσες περιέχουν αλάτι. Αυτό μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας για κάποιον που ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να περιορίσετε ή να διακόψετε την κατανάλωση τους, ανάλογα με τη συμβουλή του γιατρού σας.