Υποθυρεοειδισμός στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ΔΕΠΥ

24 Οκτ. 2020 - 08:36 | Υγεία
Υποθυρεοειδισμός στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ΔΕΠΥ

Τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συνδέονται με την ανάπτυξη Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) στα παιδιά.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη η οποία διαπίστωσε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες με χαμηλά επίπεδα της ορμόνης του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης ΔΕΠΥ.

Υπεύθυνα για τη ΔΕΠΥ θεωρούνται και κάποια γονίδια που ρυθμίζονται από τις ορμόνες του θυρεοειδούς.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν αρχεία σχεδόν 330.009 παιδιών που γεννήθηκαν μεταξύ 2000-2016. Οι σχετικές πληροφορίες συλλέγονταν μέχρι και την ηλικία των 17 ετών.

Σχεδόν 17.000 παιδιά διαγνώσθηκαν με ΔΕΠΥ, ενώ περίπου 10.000 μέλλουσες μητέρες διαγνώσθηκαν με χαμηλά επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι επιστήμονες βρήκαν και μια σημαντική φυλετική διαφορά. Τα ισπανόφωνα παιδιά, των οποίων οι μητέρες είχαν χαμηλά επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρουσίαζαν αυξημένο κατά 45% κίνδυνο για ΔΕΠΥ, συγκριτικά με τον κατά 22% αυξημένο κίνδυνο για τα άλλα παιδιά.

Δεν έγινε σαφές γιατί η επίδραση των χαμηλών επιπέδων ορμονών του θυρεοειδούς ήταν ισχυρότερη για τα ισπανόφωνα παιδιά, και περισσότερο τα αγόρια συγκριτικά με τα κορίτσια.

«Ο θυρεοειδής αδένας είναι εξαιρετικά σημαντικός στην εγκυμοσύνη και μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη μεγάλη ανάγκη της ολοκληρωμένης προγεννητικής φροντίδας», επισημαίνει ο Δρ. Morgan Peltier, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Νοσοκομείο Winthrop του Πανεπιστημίου της Νέα Υόρκης.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι η μελέτη βρήκε μόνο έναν συσχετισμό ανάμεσα στα επίπεδα του θυρεοειδούς και τη ΔΕΠΥ και όχι σύνδεση αιτίου-αποτελέσματος. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες τονίζουν τη σημασία του βέλτιστου ελέγχου της υγείας των γυναικών τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκειμένου να αποδειχθεί αν ο έλεγχος και η επακόλουθη θεραπεία για τα χαμηλά επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς μπορούν να κάνουν τη διαφορά στα ποσοστά ΔΕΠΥ.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Perinatology.