Κορονοϊός: 11 συμπτώματα που πρέπει να ξέρεις για να προστατευτείς

04 Δεκ. 2020 - 20:04 | Υγεία
Κορονοϊός: 11 συμπτώματα που πρέπει να ξέρεις για να προστατευτείς

 Από τότε που αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν της Κίνας, τον Δεκέμβριο του 2019, το θέμα του κορονοϊού (COVID-19) έχει γίνει παγκόσμιο ζήτημα υγείας. Από τις 14 Ιουλίου, έχουν αρρωστήσει περισσότερα από 13 εκατομμύρια άτομα και έχει «πάρει» τη ζωή περισσότερων από 570.000 παγκοσμίως, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ενώ σε διάφορα μέρη οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν διαφορετικά επίπεδα μόλυνσης από τον COVID-19, καμία πολιτεία δεν έχει αποκτήσει ανοσία. Οι νέες περιπτώσεις αυξάνονται επί του παρόντος σε 40 πολιτείες, με σοβαρές επιδημίες στη Φλόριντα, την Καλιφόρνια και το Τέξας, μεταξύ άλλων.

Οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας αναγνωρίζουν τώρα ότι οι άνθρωποι μπορεί να εξαπλώσουν την ασθένεια προτού γίνουν συμπτωματικοί. Πρόσφατα αναθεωρημένες εκτιμήσεις από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) υποδηλώνουν ότι το 40% των ανθρώπων δεν έχουν συμπτώματα και οι μισές από όλες τις νέες περιπτώσεις μεταδίδονται από μολυσμένο άτομο πριν εμφανίσουν συμπτώματα.

Εάν τυχαίνει να αισθάνεσαι κάτι που έρχεται, πώς ξέρεις εάν είναι COVID-19;

Εδώ είναι τα βασικά συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις και πώς διαφέρει από άλλες ασθένειες.

Πρώτα απ' όλα, οι κορονοϊοί είναι μια ομάδα διαφορετικών ιών - και τα συμπτώματα του τρέχοντος αξιοσημείωτου στελέχους του κορονοϊού, COVID-19, διαφέρουν από άλλα στελέχη κορονοϊών.

Τρία συμπτώματα - πυρετός, βήχας και δύσπνοια - αναγνωρίστηκαν αρχικά ως βασικά σημεία του COVID-19, αλλά έχει γίνει ολοένα και πιο σαφές ότι τα σημεία και τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικά. Το CDC έχει αναθεωρήσει και επεκτείνει τη λίστα των συμπτωμάτων περισσότερες από μία φορές.

Πυρετός ή ρίγη, βήχας και δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή εξακολουθούν να είναι δυνατοί δείκτες.

Άλλα σημεία περιλαμβάνουν:

κόπωση, πόνους μυών ή σώματος, πονοκέφαλο, απώλεια γεύσης ή όσφρησης, πονόλαιμος, συμφόρηση ή καταρροή, ναυτία ή έμετο και διάρροια.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα του COVID-19 μοιάζουν πολύ με τη γρίπη. Τα κοινά συμπτώματα γρίπης περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, μυϊκούς πόνους και πονοκέφαλο, λέει το CDC. Ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια είναι πιο συχνά σε άτομα που νοσηλεύονται με COVID-19 από άτομα με ήπιες περιπτώσεις ασθένειας, σύμφωνα με την ενημερωμένη καθοδήγηση του CDC. Τα παράπονα για κόπωση, πονοκέφαλο και μυϊκό πόνο είναι πιο συχνά σε άτομα με ήπια ασθένεια, τα οποία δεν χρειάζονται νοσηλεία. Συμπτώματα όπως πονόλαιμος και ρινική καταρροή ή ρινική συμφόρηση μπορεί επίσης να υπάρχουν με ηπιότερη ασθένεια.

Ο ΠΟΥ προτείνει μια ποικιλία μέτρων ασφαλείας που πρέπει να λάβεις για να διατηρήσεις τον εαυτό σου ασφαλή από τον νέο κορονοϊό, που περιλαμβάνει την υγιεινή των χεριών και της αναπνευστικής οδού.