Γιατί κάποιοι έχουν σοβαρά συμπτώματα από τον κορονοϊό και κάποιοι όχι;

22 Δεκ. 2020 - 13:16 | Υγεία
Γιατί κάποιοι έχουν σοβαρά συμπτώματα από τον κορονοϊό και κάποιοι όχι;

Το αν κάποιος αναπτύξει σοβαρά συμπτώματα αν προσβληθεί από τον COVID-19, εξαρτάται πολύ από την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στον κορωνοϊό.

Οι επιστήμονες ωστόσο δεν γνωρίζουν γιατί κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν σοβαρά συμπτώματα, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν ήπια ή και καθόλου. Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Γέιλ, ρίχνει κάποιο φως πάνω στο ζήτημα.

Η μελέτη, που ακόμα δεν έχει δημοσιευθεί, αναφέρει πως σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα, ο οργανισμός παράγει «αυτοαντισώματα». Αυτά είναι αντισώματα που αντί να επιτίθενται στον ιό που έχει εισβάλλει στο σώμα, επιτίθενται στο ανοσοποιητικό και τα όργανα του ασθενούς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με σοβαρά συμπτώματα COVID είχαν αυτοαντισώματα που προσδέθηκαν σε κρίσιμες πρωτεΐνες., οι οποίες εμπλέκονται στην αναγνώριση, προειδοποίηση και εκκαθάριση κυττάρων που έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό.

Αυτές οι πρωτεΐνες περιλαμβάνουν τις κυτοκίνες και τις χημειοκίνες, που αποτελούν σημαντικούς αγγελιοφόρους του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η αντίδραση παρεμποδίζει τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μπλοκάροντας τις αντιιικές άμυνες, καθιστώντας πιθανώς την ασθένεια σοβαρότερη

Για πολλά χρόνια, τα «αυτοαντισώμτα» είναι γνωστό πως εμπλέκονται σε αυτοάνοσες ασθένειες, όπως π.χ. η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο λύκος. Δεν είναι γνωστό γιατί ορισμένοι άνθρωποι παράγουν τα συγκεκριμένα αντισώματα, αλλά είναι πιθανόν να αποτελούν έναν συνδυασμό περιβάλλοντός και γονιδίων. Οι ιογενείς λοιμώξεις έχουν επίσης συνδεθεί με την εμφάνιση ορισμένων αυτοάνοσων ασθενειών.

Νωρίτερα το 2020, επιστήμονες ανέφεραν πως ασθενείς χωρίς ιστορικό αυτοάνοσων ασθενειών, παρήγαγαν αυτοαντισώματα όταν προσβλήθηκαν από COVID-19. Σε αυτές τις μελέτες, τα αυτοαντισώματα βρέθηκαν να αναγνωρίζουν παρόμοιους στόχους με εκείνους που βρέθηκαν γνωστές αυτοάνοσες ασθένειες. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πρωτεΐνες που βρίσκονται συνήθως στους πυρήνες των κυττάρων.

Μεταγενέστερες μελέτες ανακάλυψαν ότι τα άτομα με σοβαρά συμπτώματα κορωνοϊού μπορούν επίσης να αναπτύξουν αυτοαντισώματα σε ιντερφερόνες, δηλαδή ανοσοποιητικές πρωτεΐνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων.

Οι επιστήμονες από το Γέιλ, που πραγματοποίησαν την πρόσφατη έρευνα, χρησιμοποιήσαν μια νέα τεχνική η οποία εξέτασε τα αυτοαντισώματα που λειτουργούν ενάντια σε χιλιάδες πρωτεΐνες του σώματος. Εξέτασαν τα αυτοαντισώματα σε 170 νοσηλευόμενους στο νοσοκομείο και τα συνέκριναν με εκείνα που βρέθηκαν σε ασθενείς με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, αλλά και με ανθρώπους που δεν είχαν προσβληθεί από τον ιό

Σο αίμα των ασθενών που βρίσκονταν στο νοσοκομείο, βρήκαν αυτοαντισώματα που θα μπορούσαν να επιτεθούν στις ιντερφερόνες, αλλά και αυτοαντισώματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν άλλα κρίσιμα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα ευρήματα έδειξαν λοιπόν πως τα αυτοαντισώματα ήταν ένα εξαιρετικά κοινό χαρακτηριστικό των ασθενών με σοβαρά συμπτώματα COVID-19. Οι ερευνητές του Yale διεξήγαγαν περαιτέρω δοκιμές σε ποντίκια, τα οποία έδειξαν ότι η παρουσία αυτών των αυτοαντισωμάτων θα μπορούσε να επιδεινώσει την ασθένεια, υποδηλώνοντας ότι αυτά τα αυτοαντισώματα θα μπορούσαν να συμβάλουν στη σοβαρότητα του κορωνοϊού στους ανθρώπους.

Ωστόσο, αν και οι ασθενείς με COVID-19 είχαν πολλά αυτοαντισώματα που στοχεύουν πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος, οι ερευνητές δεν βρήκαν ειδικά αυτοαντισώματα που να μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάκριση ασθενών με σοβαρά συμπτώματα.

Αυτά που καθορίζουν αν ένα άτομο θα ασθενήσει βαριά, εξαρτώνται από πολλά πράγματα και τα αυτοαντισώματα δεν είναι τα μόνα. Αλλά η έρευνα αναφέρει πως οι ασθενείς με υπάρχοντα αυτοαντισώματα μπορεί να βρίσκονται σε μεγαλύτερο ρίσκο. Οι άνθρωποι αυτοί ίσως έχουν ανεπάρκειες στην ανταπόκριση του ανοσοποιητικού στο πρώιμο στάδιο της μόλυνσης από τον κορωνοϊό, ή να έχουν προδιάθεση να παράγουν νέα αυτοαντισώματα, τα οποία θα εμπόδισαν την ανοσολογική ανταπόκριση του οργανισμού στο ιό.

Η παρουσία αυτοαντισωμάτων υποδηλώνει ότι, για ορισμένους ασθενείς, ο COVID-19 θα μπορούσε να είναι μια αυτοάνοση νόσος που προκαλείται από τον κορωνοϊό. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πόσο διαρκούν τα αυτοαντισώματα μετά το πέρας της λοίμωξης. Μια σημαντική αναπάντητη ερώτηση είναι εάν η μακροχρόνια βλάβη που προκαλείται από τα αυτοαντισώματα θα μπορούσε να εξηγήσει ορισμένα συμπτώματα μακροχρόνιου COVID-19.