Επικαιρότητα:

Ισχιαλγία: Έξι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του πόνου

05 Ιαν. 2021 - 11:26 | Υγεία
Ισχιαλγία: Έξι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του πόνου

Η ισχιαλγία είναι ο πόνος στο ισχιακό νεύρο που προκαλείται από την πίεση που ασκείται σε αυτό κάπου στην περιοχή της μέσης.

Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά μετά από μια απότομη κίνηση (τράβηγμα, σήκωμα βάρους) ή να προϋπάρχει κάποια ενόχληση στη μέση και να επιδεινωθεί.

Ο πόνος εντοπίζεται είτε σε ολόκληρο το πόδι είτε σε κάποια σημεία του (π.χ. στην κνήμη ή στα δάχτυλα) και μπορεί να συνοδεύεται από μούδιασμα και μυϊκή αδυναμία.

Η λήψη αντιφλεγμονωδών, όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη μπορεί να μειώσει τον πόνο.

Αν θέλετε όμως να επιταχύνετε την επούλωση μπορείτε να δοκιμάσετε και τους παρακάτω φυσικούς τρόπους:

Ανάπαυση και κομπρέσες

Ξεκουράστε το πόδι σας για 1-2 μέρες και εφαρμόστε κρύες ή ζεστές κομπρέσες. Μετά την ξεκούραση, μπορείτε να κάνετε ήπια άσκηση. Ξεκινήστε χαλαρά με μικρούς περιπάτους και αυξήστε σταδιακά την ένταση της άσκησης, όσο σας το επιτρέπει ο πόνος.

Φυσικοθεραπείες

Εάν ο πόνος στη μέση είναι έντονος, ο γιατρός ενδέχεται να σας παραπέμψει σε φυσικοθεραπευτή. Αυτός μπορεί να σας δείξει ειδικές ασκήσεις που μετριάζουν την πίεση στο ισχιακό νεύρο.

Βελονισμός

Ο βελονισμός έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανακουφιστικός για την ισχιαλγία ως συμπληρωματική θεραπεία.

Ελέγξτε τη στάση του σώματός σας

Η τεχνική Alexander είναι μια μέθοδος, η οποία εκπαιδεύει το σώμα να απαλλαγεί από τις κακές του συνήθειες και να αποβάλει τις μυϊκές εντάσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θεραπευτικά συμβάλλει στην ανακούφιση αναπνευστικών και κινητικών δυσλειτουργιών, όπως η ισχιαλγία, οι οσφυαλγίες, οι πονοκέφαλοι, οι πόνοι της πλάτης. Ελευθερώνει την αναπνοή και συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης του ατόμου.

Μασάζ

Το μασάζ βοηθά τους μυς να χαλαρώσουν και ανακουφίζει από τον πόνο.

Οστεοπαθητική

Η οστεοπαθητική είναι ένα σύστημα εκτίμησης και θεραπείας που δίνει εστιάζει στα προβλήματα δομής του σώματος και στις παθολογίες που προέρχονται από τις μηχανικές ανισορροπίες. Πρόκειται για μία θεραπεία προβλημάτων υγείας με την χρήση τεχνικών «απελευθέρωσης», έτσι ώστε να απεγκλωβιστούν οι φυσιολογικοί ιστοί (μύες, σύνδεσμοι, αρθρώσεις, περιτονίες, σπλάχνα) που ασφυκτιούν και παρεμποδίζουν την καλή λειτουργία των υγρών του σώματος (αίμα, λεμφικό υγρό κλπ). Σκοπός της, λοιπόν, είναι να βελτιωθεί η ελαστικότητα των ιστών και κατά συνέπεια των αρθρώσεων, να αποκτήσει το άτομο ευκινησία.