Μπορεί ένας εμβολιασμένος να συνεχίσει να μεταδίδει τον κορονοϊό;

09 Ιαν. 2021 - 10:45 | Υγεία
Μπορεί ένας εμβολιασμένος να συνεχίσει να μεταδίδει τον κορονοϊό;

Καθώς συνεχίζονται τα προγράμματα εμβολιασμού διεθνώς, παραμένει ακόμη ασαφές εάν τα εμβόλια μπορούν να ανακόψουν τη μετάδοση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το καναδικό μέσο ενημέρωσης globalnews.ca, αν και τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna αποδεδειγμένα είναι κατά 95% αποτελεσματικά στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσου COVID-19, ακόμη δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία πως τα εμβόλια προστατεύουν τους ανθρώπους που συνυπάρχουν με το άτομο που θα εμβολιαστεί.

Η El Sahly, μία από τους κορυφαίους ερευνητές των τελευταίων δοκιμών του εμβολίου της Moderna κατά του κορονοϊού, αναφέρει πως ο νέος κορονοϊός μπορεί να παραμείνει στους αεραγωγούς της μύτης για εβδομάδες. Αυτό σημαίνει πως ένας άνθρωπος που εμβολιάστηκε θα μπορούσε να μολύνει τους άλλους, ακόμη και εάν αυτοί με τη σειρά τους δεν νοσήσουν. Ωστόσο, υπάρχει ένα πολλά υποσχόμενο στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα.

"Πράγματι, εντοπίσαμε πως αυτοί που εμβολιάστηκαν είναι λιγότερο πιθανό να μεταφέρουν τον ιό σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά τα ποσοστά είναι πάρα πολύ μικρά", δήλωσε χαρακτηριστικά η El Sahly.

Τόσο το εμβόλιο της Moderna όσο και αυτό της Pfizer απαιτούν τη χορήγηση δύο δόσεων, σε διάστημα ενός μήνα, για να είναι αποτελεσματικά. Είκοσι εννέα μέρες μετά την πρώτη δόση με το εμβόλιο της Moderna, 14 ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα αποδείχθηκε ότι ήταν φορείς του ιού - σε αντίθεση με τα 38 άτομα που πήραν το εικονικό φάρμακο.

Ο Δρ Jason Kindrachuk, επικεφαλής του καναδικού ερευνητικού κέντρου για τις νεοεμφανιζόμενες λοιμώξεις, εξηγεί πως τα εμβόλια που στηρίζονται στην τεχνολογία mRNA μαθαίνουν στο ανοσοποιητικό μας σύστημα πώς να καταπολεμά τον ιό, αλλά δεν εμποδίζουν τον κορονοϊό να εισέλθει στον οργανισμό. 

"Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν ακόμη και αν εμβολιαστούν, αλλά πρόκειται για λοίμωξη χωρίς κλινικά συμπτώματα. Δεν θα νιώσουν άρρωστοι, ούτε θα εμφανίσουν συμπτώματα, αλλά θα μπορούν να τον μεταδώσουν", εξηγεί ο Kindrachuk.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες που επιχειρούν να καθορίσουν εάν ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί πραγματικά να εμποδίσει τη μετάδοση του ιού. Αυτό όμως θα απαιτήσει τη συγκέντρωση "πολλών δειγμάτων από πολλούς ανθρώπους", διευκρινίζει η El Sahly.

Αν και οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό, σε σύγκριση με κάποιον που βήχει και φτερνίζεται, η μάσκα, το πλύσιμο χεριών και οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και το 2021, μέχρι η πλειονότητα του πληθυσμού να εμβολιαστεί, σημειώνεται στο δημοσίευμα. Μάλιστα, κάποιοι ειδικοί λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν πως θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% με 75% της κοινότητας για να ελέγξουμε τη διάδοση του ιού.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου mRNA

Τα περισσότερα συμβατικά εμβόλια περιέχουν "αντιγόνα", δηλαδή πρωτεΐνες του παθογόνου παράγοντα. Οι πρωτεΐνες αυτές αναγνωρίζονται ως ξένες από το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο απαντά παράγοντας αντισώματα που επιτίθεται στα αντιγόνα. Στην περίπτωση των εμβολίων mRNA, τα αντιγόνα δεν περιέχονται στο εμβόλιο, αλλά παράγονται από τα ίδια τα ανθρώπινα κύτταρα.

Το συνθετικό μόριο mRNA απορροφάται από τα ανθρώπινα κύτταρα και τα αναγκάζει να παράγουν αντίγραφα της πρωτεΐνης-ακίδας. Το ανοσοποιητικό σύστημα αναλαμβάνει τότε δράση όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο. Στην περίπτωση των εμβολίων mRNA, το μόνο που χρειάζεται είναι να προσδιοριστεί η αλληλουχία μερικών γονιδίων του ιού προκειμένου να παραχθούν τα αντίστοιχα συνθετικά RNA.