Επικαιρότητα:

Τα 9 ύπουλα σημάδια που δείχνουν ότι δεν είστε υγιείς

17 Ιαν. 2021 - 18:50 | Υγεία
Τα 9 ύπουλα σημάδια που δείχνουν ότι δεν είστε υγιείς

Πάνω απ’ όλα η υγεία λέμε αλλά τι κάνουμε γι’ αυτό; Παρατηρώντας μικρές αλλαγές στο σώμα σας μπορεί να σας ωθήσει στο να δίνετε την απαιτούμενη προσοχή σε πιθανά προβλήματα, όπως υψηλή χοληστερήνη, καρδιοπάθειες κλπ. 

Δείτε ποια είναι τα 9 σημάδια που πρέπει να σας παρακινήσουν να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Το γκριζάρισμα στα μαλλιά πριν από τα 40

Το πρόωρο γκριζάρισμα μπορεί να έχει ιατρική αιτία. «Αν τα μισά μαλλιά σας είναι γκρίζα και δεν έχετε κλείσει ακόμα τα 40, μάλλον θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις για διαβήτη», λέει ο Δρ Joan Liebmann-Smith, συγγραφέας του βιβλίου Body Signs.

Κοντά φρύδια

Η τριχόπτωση στα μαλλιά και στα φρύδια είναι σημάδια μιας υπολειτουργία του θυρεοειδούς. Η θεραπεία είναι διαθέσιμη και το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Όχι και τόσο άσπρο σκληρό χιτώνα (ή αλλιώς το ασπράδι του ματιού)

Αυτό συνήθως σημαίνει ότι είστε κουρασμένοι και ξενυχτισμένοι. Σε κάθε περίπτωση προσέξτε το κάτω μέρος του ματιού σας να μην είναι κιτρινισμένο καθώς θα μπορούσε να είναι σημάδι του σύνδρομου Gilbert, όπου η χολερυθρίνη συσσωρεύεται στο αίμα, προκαλώντας ίκτερο . Το «ροζ μάτι» είναι επίσης σημάδι της επιπεφυκίτιδας.

Τσαλακωμένος λοβός αυτιών

Μια μελέτη στο περιοδικό American Journal of Medicine έδειξε ότι ο τσαλακωμένος λοβός των αυτιών μπορεί να είναι ένδειξη για καρδιακές παθήσεις. Εάν μάλιστα και οι δύο λοβοί είναι τσαλακωμένοι οι πιθανότητες είναι μέχρι και 77%.

Ερεθισμένο πρόσωπο

Τα κόκκινα μάγουλα και η μύτη (ροδόχρους ακμή) επηρεάζει συχνά τις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 30 και 55 ετών. Το άγχος, ο ήλιος, και τα πικάντικα τρόφιμα κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται, με αποτέλεσμα βγαίνει αυτή η δερματική πάθηση. Η ροδόχρους ακμή μπορεί επίσης να επηρεάσει τα μάτια και μερικές φορές συγχέεται με το λύκο. Δείτε έναν γιατρό, ο οποίος μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά.

Σκασμένα χείλη

Οι ρωγμές στις γωνίες του στόματός μερικές φορές προκαλούνται από την έλλειψη των βιταμινών Β και ψευδαργύρου. Οι μακροχρόνιες ρωγμές, μπορεί επίσης να υποδηλώνουν μια μυκητιασική λοίμωξη. Ο γιατρός θα σας λύσει την απορία.

Πρησμένος λαιμός

Παρατηρήστε μήπως οι αδένες σας διευρύνονται μέρα με την μέρα ή μήπως υπάρχει ένα πρήξιμο στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Αυτό μπορεί να υποδεικνύει νόσο του Graves, μια υπερδραστήρια πάθηση του θυρεοειδούς που είναι πιο συχνή στις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 50 ετών.

Κόκκινες παλάμες

Αυτο μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα της νόσου του ήπατος – κατά πάσα πιθανότητα θα αισθάνεστε άρρωστοι και θα είστε σε λήθαργο. Είναι σοφό να ζητήσετε μια ιατρική συμβουλή. 

Κρύα πόδια

Μπορεί τα πόδια να είναι πολύ μακριά από την καρδιά, όταν όμως είναι κρύα μπορεί να σημαίνει ότι πάσχετε από αγγειακή νόσο. Τα ασυνήθιστα κρύα πόδια και χέρια σε σημείο που προκαλείται πόνος και μούδιασμα συνδέονται με το σύνδρομο Raynaud. Είναι διαταραχή που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία και υπολογίζεται ότι παρουσιάζεται σε 3% έως 5% του πληθυσμού. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ελεγχθεί.