Επικαιρότητα:

Ποια συμπτώματα δείχνουν ότι ίσως έχετε τη μετάλλαξη του κορονοϊού

27 Ιαν. 2021 - 13:58 | Υγεία
Ποια συμπτώματα δείχνουν ότι ίσως έχετε τη μετάλλαξη του κορονοϊού

Η μετάλλαξη του κορονοϊό σκορπά ανησυχία και όλοι αναζητούν τρόπους να σταματήσουν τη διασπορά. Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να σας θορυβήσουν και το ένα που αυξάνει τις πιθανότητες.

Τα παρακάτω συμπτώματα της νέας μετάλλαξης είναι φυσικά ίδια με εκείνα του αρχικού στελέχους του κορονοϊού. Ωστόσο, αν εμφανίζεται ειδικότερα ένα από αυτά, αυξάνονται οι πιθανότητες να έχετε μολυνθεί με το νέο στέλεχος.

Όσοι λοιπόν έχουν βρεθεί θετικοί στη νέα μετάλλαξη είναι πιθανό να εμφανίζουν -σύμφωνα με βρετανική μελέτη:

βήχα

πονόλαιμο

κόπωση

Είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν:

αγευσία

ανοσμία

Ποια είναι η διαφορά στα συμπτώματα

Η μετάλλαξη εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στη νοτιοανατολική Αγγλία και θεωρείται περισσότερο μεταδοτική αλλά και ενδεχομένως να συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι έχουν παρατηρηθεί και άλλες διαφορές μεταξύ όσων έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη και άλλων που έχουν διαγνωστεί με COVID-19.

«Η απώλεια της γεύσης και η απώλεια της όσφρησης ήταν σημαντικά λιγότερο κοινές στα θετικά τεστ που ήταν συμβατά με την νέα μετάλλαξη παρά στα τριπλά θετικά» αναφέρει η Υπηρεσία. Τα στατιστικά αφορούν την περίοδο από 15 Νοεμβρίου 2020 ως 16 Ιανουαρίου 2021.

Το στοιχείο που δείχνει ότι είσαι θετικός αλλά όχι στη μετάλλαξη

Ένα «τριπλά θετικό» αποτέλεσμα σε PCR (δηλαδή μοριακό τεστ) υποδηλώνει ότι κάποιος έχει μολυνθεί με τον κορονοϊό, αλλά όχι με τη βρετανική μετάλλαξη.

«Άλλα συμπτώματα ήταν περισσότερο κοινά στους θετικούς στη νέα μετάλλαξη με τις μεγαλύτερες διαφορές να είναι ο βήχας, ο πονόλαιμος, η κόπωση, η μυαλγία και ο πυρετός» επισημαίνει η Υπηρεσία.

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις για διαφορές αναφορικά με τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος, της δύσπνοιας και των πονοκεφάλων» προστίθεται.