Επικαιρότητα:

Νόσος Πάρκινσον: Ο πολύτιμος σπόρος που «υπόσχεται» βελτίωση

05 Μαρ. 2021 - 13:25 | Υγεία
Νόσος Πάρκινσον: Ο πολύτιμος σπόρος που «υπόσχεται» βελτίωση

Ένας πολύ δημοφιλής και αγαπημένος σπόρος και το έλαιό του ενδεχομένως να αποτελέσουν ανάχωμα στην επιδείνωση της κινητικής λειτουργίας των ασθενών με νόσο Πάρκινσον και ίσως τελικά να αποτρέψουν την ανάπτυξη της νόσου, υποστηρίζουν οι επιστήμονες σε νέα τους μελέτη

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Osaka αναφέρουν ότι η χημική ένωση σεσαμινόλη, που υπάρχει στους σπόρους του σουσαμιού, προστατεύει από τη νόσο Πάρκινσον αποτρέποντας τις νευρωνικές βλάβες που μειώνουν την παραγωγή ντοπαμίνης.

Πιο αναλυτικά, πειράματα in vitro έδειξαν ότι η σεσαμινόλη μειώνει το οξειδωτικό στρες στα κύτταρα, ρυθμίζοντας την παραγωγή ελεύθερων ριζών. Τα πειράματα αποκαλύπτουν ότι η διατροφική πρόσληψη σεσαμινόλης αυξάνει την παραγωγή ντοπαμίνης και βελτιώνει σημαντικά την κινητική λειτουργία στα ποντίκια, σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Heliyon.

Το σησαμέλαιο, που χρησιμοποιείται συχνά στη μαγειρική για το άρωμα καρυδιού που αναδύει και το υψηλό σημείο καύσης, παράγεται από τα εκχυλίσματα λιπαρών οξέων των σπόρων σουσαμιού, ενώ τα άδεια κελύφη απορρίπτονται ως απόβλητα.

 
Η έκφραση «τα σκουπίδια του ενός είναι ο θησαυρός του άλλου» γίνεται στην συγκεκριμένη περίπτωση πραγματικότητα, με τους ερευνητές να ανακαλύπτουν ότι η σεσαμινόλη, που αφθονεί στα άδεια κελύφη, έχει προστατευτικές ιδιότητες έναντι της νόσου Πάρκινσον.

Η νόσος Πάρκινσον προκαλείται όταν συγκεκριμένοι νευρώνες του εγκεφάλου, που εμπλέκονται στην κινητική λειτουργία, καταστρέφονται ή πεθαίνουν, γεγονός που οφείλεται εν μέρει και σε μια κατάσταση που λέγεται οξειδωτικό στρες -όταν δηλαδή οι νευρώνες στον εγκέφαλο βρίσκονται υπό υπερβολική πίεση λόγω μιας ανισορροπίας μεταξύ των αντιοξειδωτικών και των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου.

Σε πειράματα in vitro σε κυτταρικές καλλιέργειες, η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι η σεσαμινόλη προστάτευε από τις νευρωνικές βλάβες, προάγοντας τη μετατόπιση της Nrf2, μιας πρωτεΐνης που εμπλέκεται στην απόκριση στο οξειδωτικό στρες, καθώς μείωνε την παραγωγή των ενδοκυτταρικών αντιδραστικών ειδών οξυγόνου.

Τα πειράματα έφεραν τους επιστήμονες μπροστά σε ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Οι βλάβες στην κινητικότητα λόγω της νόσου Πάρκινσον είναι αποτέλεσμα των κατεστραμμένων νευρώνων που παράγουν λιγότερη από την απαιτούμενη ντοπαμίνη. Η ομάδα έδειξε ότι τα ποντίκια που έπασχαν από νόσο Πάρκινσον παρουσιάζουν αυτή την έλλειψη στην παραγωγή ντοπαμίνης.

Ωστόσο, μετά την χορήγηση μιας διατροφής με σεσαμινόλη για 36 ημέρες, τα τρωκτικά παρουσίασαν αύξηση στα επίπεδα ντοπαμίνης. Παράλληλα, μια δοκιμή απόδοσης rotarod (μέθοδος που βασίζεται σε μια περιστρεφόμενη ράβδο με εφαρμογή καταναγκαστικής κινητικότητας, συνήθως από ένα τρωκτικό) αποκάλυψε σημαντική αύξηση στην συνολική κινητική απόδοση και την κινητική λειτουργία του εντέρου των πειραματόζωων.

Με το πρώτο φάρμακο κατά της νόσου Πάρκινσον να πρόελθει ενδεχομένως από τη σεσαμινόλη που προκύπτει από την επεξεργασία του σησαμέλαιου, η  αναπληρώτρια καθηγήτρια Akiko Kojima-Yyasa και οι συνεργάτες της είναι έτοιμοι να μεταφέρουν την εργασία τους στη φάση της κλινικής δοκιμής και να συνδέσουν την αλυσίδα παραγωγής/κατανάλωσης με ένα τρόπο που θα «αποτρέπει τις ασθένειες μέσω φυσικών τροφίμων για τη μεγαλύτερη ενίσχυση της υγείας των πολιτών».

Πηγή: ygeiamou