Επικαιρότητα:

Κορονοϊός: Ποια παιδιά κινδυνεύουν με επιπλοκές και πρόωρο θάνατο

24 Μαρ. 2021 - 12:44 | Υγεία
Κορονοϊός: Ποια παιδιά κινδυνεύουν με επιπλοκές και πρόωρο θάνατο

Η θνητότητα λόγω κορονοϊού είναι σημαντικά αυξημένη μεταξύ των παιδιών με επινεφριδιακή ανεπάρκεια.

 
Τα επινεφρίδια -που βρίσκονται πάνω από τους νεφρούς- εμφανίζουν ανεπάρκεια όταν δεν παράγουν αρκετή ορμόνη κορτιζόλη. Η βασική μορφή της πάθησης λέγεται νόσος του Άντισον.

Η κορτιζόλη, γνωστή και ως «ορμόνη του στρες», βοηθά στη διάσπαση των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων, ενώ ελέγχει επίσης την πίεση του αίματος και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα παιδιά με επινεφριδιακή ανεπάρκεια πρέπει να παίρνουν καθημερινά έξτρα κορτιζόλη, η ποσότητα της οποίας αυξάνεται σε δοσολογία σε περιπτώσεις ασθένειας.

Τα παιδιά με επινεφριδιακή ανεπάρκεια αντιμετωπίζουν τουλάχιστον δεκαπλάσιο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές και θάνατο από Covid-19, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάνις Ραϊζινγκάνι του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών του Αρκάνσας, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διαδικτυακό ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 250.000 παιδιά και εφήβους έως 18 ετών, που είχαν νοσήσει από Covid-19, εκ των οποίων τα 846 είχαν τη συγκεκριμένη πάθηση.

«Η μελέτη μάς δείχνει ότι είναι σημαντικό να λαμβάνονται επιπρόσθετες προφυλάξεις για την πρόληψη και θεραπεία της λοίμωξης Covid-19 στα παιδιά με επινεφριδιακή ανεπάρκεια, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο των λοιμώξεων, εξαιτίας μίας έλλειψης φυσιολογικής αντίδρασης του σώματος στο στρες», δήλωσε ο δρ Ραϊζινγκάνι.