Πνευμονικό οίδημα: Η ύπουλη πάθηση των πνευμόνων

31 Μαρ. 2021 - 18:41 | Υγεία
Πνευμονικό οίδημα: Η ύπουλη πάθηση των πνευμόνων

Το πνευμονικό οίδημα είναι μια σοβαρή πάθηση που εμφανίζεται στους πνεύμονες και συνήθως σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά, ενώ εάν δεν αποφευχθεί γρήγορα, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες θνησιμότητας.

Πρόκειται για συσσώρευση υγρών στον ιστό και στις κυψελίδες των πνευμόνων, ενώ οδηγεί σε δυσκολία στην ανταλλαγή αερίων και μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια.

Συνήθως, προκαλείται είτε από ανεπάρκεια της αριστερής κοιλίας της καρδιάς, η οποία δεν μπορεί να απομακρύνει το αίμα από την πνευμονική κυκλοφορία (καρδιογενές πνευμονικό οίδημα) ή εξαιτίας τραυματισμού του πνευμονικού παρεγχύματος ή των αγγείων των πνευμόνων (μη-καρδιογενές πνευμονικό οίδημα).


Επίσης, ανάλογα με την αιτία, τα συμπτώματα του πνευμονικού οιδήματος μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ή να αναπτυχθούν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

 
Πιο αναλυτικά:

Οξύ πνευμονικό οίδημα

Μεγάλη δύσπνοια, που επιδεινώνεται όταν ξαπλώνετε
Αίσθημα πνιγμού στην αναπνοή
Συριγμός ή λαχάνιασμα
Άγχος
Βήχας με αφρώδη πτύελα που μπορεί να έχουν και αίμα
Πόνος στο στήθος, αν το πνευμονικό οίδημα που προκαλείται από καρδιακές παθήσεις
Ταχυπαλμία και καρδιακή αρρυθμία (αίσθημα παλμών)


Θεραπεία

Η θεραπεία για το πνευμονικό οίδημα επικεντρώνεται σε τρεις τομείς: πρώτον να βελτιωθεί η αναπνευστική λειτουργία, όπως με τη χορήγηση οξυγόνου ή ακόμη και μηχανικό αερισμό, δεύτερον, τη θεραπεία του υποκείμενου νοσήματος, όπως χορήγηση αντιβιοτικών σε περίπτωση φλεγμονής ή διουρητικών, και τρίτον, να αποφευχθεί περαιτέρω βλάβη των πνευμόνων.

 
Σημειώνεται, πως το πνευμονικό οίδημα, ιδίως το οξύ, μπορεί να οδηγήσει σε θανάσιμη αναπνευστική ανεπάρκεια ή καρδιακή ανακοπή λόγω υποξυγοναιμίας, ενώ είναι χαρακτηριστικό και της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας.