Επικαιρότητα:

Οι 9 συνήθειες που μειώνουν τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο

03 Απρ. 2021 - 10:10 | Υγεία
Οι 9 συνήθειες που μειώνουν τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο

Ο καρκίνος προκαλείται από διαταραχές των γονιδίων, που φυσιολογικά ελέγχουν την διαίρεση και τον θάνατο των κυττάρων.

Διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές των φυσιολογικών γονιδίων και μετατροπή τους σε γονίδια που επιτρέπουν την ανάπτυξη του καρκίνου.

Πολλές γονιδιακές διαταραχές, που οδηγούν στην εμφάνιση καρκίνου, είναι αποτέλεσμα του καπνίσματος, του λανθασμένου διαιτολογίου, της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου ή της έκθεσης σε καρκινογόνους παράγοντες στους χώρους εργασίας και στο περιβάλλον.

 Ορισμένες γονιδιακές διαταραχές έχουν κληρονομηθεί από τους γονείς. Ωστόσο, η παρουσία μίας κληρονομικής γονιδιακής διαταραχής δεν σημαίνει πάντα την εμφάνιση καρκίνου, αν και συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο υγιεινός τρόπος ζωής θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου το 50% των θανάτων από καρκίνο.

Δείτε 9 αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στη ζωή σας για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου:

Μείνετε μακριά από το κάπνισμα και τα προϊόντα καπνού: Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον πνεύμονα, τον οισοφάγο, το στόμα, το λαιμό το στομάχι και το πάγκρεας.

Μην αμελείτε τα τακτικά τσεκάπ: Οι συχνές εξετάσεις μπορούν να εντοπίσουν τον καρκίνο σε πρώιμο και θεραπεύσιμο στάδιο.

Περιορίστε το αλκοόλ: Μην πίνετε πάνω από δύο ποτά την ημέρα, αν είστε άντρας και ένα ποτό, αν είστε γυναίκα.

Προστατευθείτε από τον ήλιο: Μην παραλείπετε ποτέ το αντηλιακό, ακόμη και αν παραμείνετε στον ήλιο για πολύ λίγο.

Τακτική άσκηση: Σύμφωνα με έρευνα οι πιο δραστήριοι άνθρωποι, έχουν μικρότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο.

Προσέχετε το βάρος σας: Ο υψηλός ΔΜΣ συνδέεται με μεγαλύτερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου, σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών.

Αποφεύγετε να λαμβάνετε ορμόνες για να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης: Πρόσφατες μελέτες συσχετίζουν την ορμονοθεραπεία με τον καρκίνο της μήτρας.

 
Αποφύγετε την έκθεση σε παράγοντες που προκαλούν καρκίνο: Τέτοιοι είναι η ιονίζουσα ακτινοβολία που προέρχεται από τις ακτίνες Γ, UV και Χ.

Καταναλώνετε τροφές που περιορίζουν τον κίνδυνο καρκίνου: Οι ειδικοί συστήνουν τον περιορισμό του κόκκινου κρέατος και την αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών και φρούτων.