Επικαιρότητα:

Self test: Πώς πετάμε το τεστ αν είναι θετικό, τι πρέπει να προσέξετε

09 Απρ. 2021 - 14:13 | Υγεία
Self test: Πώς πετάμε το τεστ αν είναι θετικό, τι πρέπει να προσέξετε

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ρεθύμνου εξηγεί το λόγο για τον οποίο οι φαρμακοποιοί αντέδρασαν, το προηγούμενο διάστημα, στις κυβερνητικές εξαγγελίες για τα self test, ενώ εφιστά την προσοχή των πολιτών και σε πρακτικά ζητήματα ως προς

τη χρήση τους

Πώς πετάμε το θετικό τεστ;
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ρεθύμνου απάντησε στο iEidiseis και σε σχέση με το ερώτημα των πολιτών για την απόρριψη του self test, στην περίπτωση θετικού ελέγχου, ένα ζήτημα που δε διευκρινίζεται στο βίντεο οδηγιών που δημοσίευσαν οι αρχές.

Όπως μας λέει «το ιικό φορτίο που θα παραμείνει στην πλακέτα του τεστ, είναι αντίστοιχο σε ποσότητα με το να φυσήξει κανείς τη μύτη του σ' ένα χαρτομάντηλο, το οποίο θα το πετάξουμε στα σκουπίδια, ως οικιακό απόβλητο. Έτσι και με το τεστ, δεν έχει ουσιαστική διαφορά». Επομένως, «το απορρίπτουμε σε σακούλα απορριμάτων, καλά κλειστή», καθ'όσα προβλέπουν και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα αντικείμενα των ασθενών Covid που βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι.

 
«Θα ίσχυαν οι διαδικασίες που ακολουθούνται για βιολογικά απόβλητα εφόσον ο όγκος των χρησιμοποιούμενων τεστ ήταν μεγάλος, όπως συμβαίνει λ.χ. σε ένα εργαστήριο», εξηγεί ο φαρμακοποιός.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο ο κ. Βαρδιάμπασης εφιστά την προσοχή είναι το λεγόμενο αντιδραστήριο του self test:

«Το περιεχόμενο του φιαλιδίου είναι χημικό, για το οποίο υπάρχει επισήμανση πως δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με το δέρμα μας, με τα μάτια μας κλπ., είναι δηλαδή τοξικό. Είναι λοιπόν σημαντικό να πούμε πως σκοπός αυτού του υγρού είναι να παραμένει στο φιαλίδιο, δεν ερχόμαστε καθόλου σε επαφή με αυτό.

Μετά τη χρήση του τεστ το κλείνουμε, μαζί με όλα τα υλικά του kit, στο ειδικό σακουλάκι και το απορρίπτουμε στα σκουπίδια».