Επικαιρότητα:

Κορονοϊός – Επαναμόλυνση: Είναι πιο πιθανή από όσο πιστεύουμε – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

21 Απρ. 2021 - 13:59 | Υγεία
Κορονοϊός – Επαναμόλυνση: Είναι πιο πιθανή από όσο πιστεύουμε – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Νέα επιστημονικά δεδομένα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επαναμόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό για όσους νόσησαν ήδη. Ο κίνδυνος αφορά και τις νεαρές ηλικίες, γεγονός που προβληματίζει μετά τις πρόσφατες εικόνες χαλάρωσης και συνωστισμού

Ένας στους δέκα που νόσησαν με COVID-19 θα μολυνθεί ξανά από κορωνοϊό SARS-CoV-2 ισχυρίζεται πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο The Lancet Respiratory Medicine, με τα ευρήματα να αναδεικνύουν και τη νεαρή ηλικία όσων επαναμολύνθηκαν.

Στη διαχρονική, προοπτική μελέτη από τη Σχολή Ιατρικής Icahn και το Ναυτικό Ιατρικό Κέντρο Ερευνών διάρκειας 6 μηνών (Μάιος-Νοέμβριος 2020), συμμετείχαν 3.249 υγιή μέλη -στην πλειοψηφία άνδρες- του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α ηλικίας 18-20 ετών, τα οποία πριν τη ναυτολόγησή τους είχαν υποβληθεί σε καραντίνα δύο εβδομάδων και σε τρεις μοριακούς ελέγχους (PCR) για κορωνοϊό στην αρχή, το μέσο και το τέλος του περιορισμού.


Από τους 2.346 που επελέγησαν για να εκτίσουν τη θητεία τους, όσοι έφεραν αντισώματα του κορωνοϊού (οροθετικοί) αλλά δεν νοσούσαν καθώς και όσοι δεν είχαν ποτέ νοσήσει (οροαρνητικοί) ελέχθηκαν άλλες τρεις φορές με μοριακό τεστ ανά δύο εβδομάδες από την έναρξη της θητείας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στη διάρκεια της μελέτης το 10% (19 στους 189) από τους συμμετέχοντες που είχαν μολυνθεί με τον SARS-CoV-2 επαναμολύνθηκαν, όταν τα νέα κρούσματα σε οροαρνητικούς συμμετέχοντες ήταν στο 50% (1.079 από of 2.247). Έτσι, παρά τον πενταπλάσιο κίνδυνο λοίμωξης για όσους δεν είχαν μολυνθεί στο παρελθόν, η μελέτη έδειξε πως ούτε η φυσική ανοσία προφυλάσσει πλήρως.

Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Stuart Sealfon, καθηγητής Νευρολογίας στη Σχολή Ιατρικής Icahn, επεσήμανε το σήμα SOS που εκπέμπει η μελέτη για τους νέους ανθρώπους όχι μόνο για τον κίνδυνο της υγείας τους σε περίπτωση επαναμόλυνσης αλλά και τις αυξημένες πιθανότητες διασποράς του ιού. «Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εμβολιασμού των νέων το συντομότερο δυνατό για να επιτευχθεί υψηλή τεχνητή ανοσία, να αποφευχθεί ο κίνδυνος επαναμόλυνσης και διασποράς».

Τα αντισώματα δίνουν πιθανώς και την εξήγηση των νέων επιστημονικών ευρημάτων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα επίπεδα αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 ήταν χαμηλότερα σε όσους επαναμολύνθηκαν από την ομάδα εκείνων που είχαν νοσήσει παλαιότερα. Επιπρόσθετα, για την ίδια ομάδα, τα εξουδετερωτικά αντισώματα ανιχνεύθηκαν στο 83% (45 από τους 54) όσων δεν μολύνθηκαν ξανά και μόλις στο 19% για την υποομάδα της επαναλοίμωξης.

Όσων αφορά τη σύγκριση οροθετικών (με αντισώματα) και οροαρνητικών (χωρίς) συμμετεχόντων, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι ρόλο-κλειδί διαδραμάτισε το ιικό φορτίο, το οποίο ήταν μόλις 10% μικρότερο σε όσους μολύνθηκαν δεύτερη φορά, στοιχείο που επιβεβαιώνει τον κίνδυνο μετάδοσης από τους φορείς.

Αναφορικά με άλλα στοιχεία της έρευνας, η πλειονότητα των περιστατικών ήταν ασυμπτωματικά -84% των (16 στα 19) στην ομάδα της επαναλοίμωξης και 68% στην ομάδα όσων μολύνθηκαν για πρώτη φορά – ή με ήπια συμπτωματολογία. Επιπλέον, κανείς δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί.