Επικαιρότητα:

Πόσα φρούτα μπορούμε να φάμε την ημέρα;

07 Μαίου 2021 - 13:55 | Υγεία
Πόσα φρούτα μπορούμε να φάμε την ημέρα;

Τα φρούτα αποτελούν σημαντικό κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά) και χωρίς παρά πολλές θερμίδες, ενώ μας δημιουργούν την αίσθηση της πληρότητας επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες.


Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι προβληματίζονται για τη ζάχαρη που περιέχεται στα φρούτα και ανησυχούν, καθώς τρώγοντας πολλά φρούτα ίσως να είναι μια επιβλαβής επιλογή. 

Τι ποσότητα φρούτων, λοιπόν, πρέπει να τρώμε κάθε μέρα, ώστε αυτό να αποτελεί μια υγιεινή συνήθεια;

Θρεπτική αξία
Η ομάδα των φρούτων αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ομάδες τροφίμων, λόγω της μεγάλης ποικιλίας, αλλά και της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε νερό.


Περιέχουν ένα από το κύριο μακροθρεπτικό συστατικό τον υδατάνθρακα, ενώ είναι καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών, καθώς και ανόργανων στοιχείων.

Η ακριβής θρεπτική αξία ποικίλει ανάλογα με το είδος φρούτου, την εποχικότητητα ακόμη και από τη ποιότητα του εδάφους.

Σε αυτή την μεγάλη οικογένεια, συμπεριλαμβάνονται όλα τα ωμά και τα αποξηραμένα φρούτα, καθώς και όλοι οι φυσικοί χυμοί φρούτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης.


Η διαφορά των χυμών από τα φρούτα
Τα φρούτα στην αρχική τους μορφή είναι πολύ πιο χορταστικά απ’ ότι υπό μορφή χυμού.  Και ακριβώς γι’ αυτό, όσοι τα πίνουν υπό μορφή χυμού αναγκάζονται να καταναλώσουν μεγαλύτερες ποσότητες προκειμένου να χορτάσουν.


Οι μελέτες δείχνουν ότι το να πίνεις μεγάλες ποσότητες από χυμούς φρούτων συνδέεται με αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και μεγαλώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας. Με άλλα λόγια, αποφεύγετε να πίνετε χυμούς φρούτων και αντί γι’ αυτό, φάτε τα.

Πόσα λοιπόν φρούτα πρέπει να τρώμε ημερησίως;
Όσον αφορά τώρα στην ακριβή ποσότητα φρούτων που μπορούμε να καταναλώνουμε χωρίς να παχαίνουμε, η γενική σύσταση για πρόσληψη φρούτων είναι περίπου τα 400 γραμμάρια ανά ημέρα ή πέντε μερίδες των 80 γραμμαρίων.

Μια μερίδα 80 γραμμαρίων ισοδυναμεί περίπου με ένα φρούτο στο μέγεθος μιας μπάλας του τένις. Η κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων καθημερινά συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ασθένειες, όπως η καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο καρκίνος.

Εύκολοι τρόποι για να καταναλώσουμε φρούτα
Αν ο ημερήσιος στόχος των πέντε φρούτων φαντάζει δύσκολος ας δοκιμάσουμε τους παρακάτω εύκολους τρόπους:

-Προσθέτουμε μισό με ένα φρούτο στο πρωινό μας

-Κάνουμε ένα smoothie φρούτων με φρούτα εποχής

-Προσθέτουμε ένα φρούτο σε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

-Καταναλώνουμε αποξηραμένα φρούτα προσέχοντας την ποσότητα

-Καταναλώνουμε φρέσκους χυμούς προσέχοντας την ποσότητα για παράδειγμα ο φρέσκος χυμός πορτοκάλι να περιέχει δύο μέτρια πορτοκάλια

-Φτιάχνουμε μια πολύχρωμη φρουτοσαλάτα

-Φτιάχνουμε σπιτική κομπόστα φρούτων

-Προσθέτουμε μισό φρούτο στη σαλάτα μας.