Επικαιρότητα:

Κυτταρίτιδα : Με αυτές τις ασκήσεις θα την καταπολεμήσετε

13 Μαίου 2021 - 15:39 | Υγεία
Κυτταρίτιδα : Με αυτές τις ασκήσεις θα την καταπολεμήσετε

Η κυτταρίτιδα είναι ένα φυσικό και εντυπωσιακά κοινό φαινόμενο, καθώς αφορά τουλάχιστον το 80% των γυναικών. Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ντρέπεστε για αυτή ή να νιώθετε άσχημα για το σώμα σας.

Πώς δημιουργείται
Η κυτταρίτιδα σχηματίζεται όταν τα λιποκύτταρα κάτω από το δέρμα (τα οποία έχουμε όλοι, ανεξάρτητα από το πόσο υγιεινή διατροφή έχουμε ή πόσο συχνά γυμναζόμαστε) πιέζουν προς τα πάνω τον συνδετικό ιστό, κάνοντας το δέρμα να σχηματίσει βαθουλώματα.

Αν και τα αυξημένα ποσοστά λίπους έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση κυτταρίτιδας, το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο. Η επιστήμη δεν γνωρίζει τα πάντα για την κυτταρίτιδα, ωστόσο σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι στην εμφάνισή της παίζουν ρόλο η κληρονομικότητα, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, η γήρανση, η κακή τοπική αιμάτωση, ορισμένες ορμονικές αλλαγές (π.χ. εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, λήψη αντισυλληπτικών) και επιβαρυντικές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε
Καμία μέθοδος δεν πρόκειται να εξαφανίσει εν μιά νυκτί την κυτταρίτιδα, ωστόσο ο τρόπος ζωής σας και οι συνήθειές σας επηρεάζουν σημαντικά την εμφάνισή της. Για να μειώσετε, λοιπόν, την κυτταρίτιδα, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

Πιείτε περισσότερο νερό. Το νερό έχει την ιδιότητα να τονώνει τη λέμφο, να βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού μέσω της εφίδρωσης και της διούρησης, να μειώνει την κατακράτηση υγρών και παράλληλα να διατηρεί το δέρμα υγιές και ελαστικό. Ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τη σωματική δραστηριότητα και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, οι ανάγκες του οργανισμού σε νερό διαφοροποιούνται. Ωστόσο, η γενική σύσταση για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη υγρών, είναι 2 λίτρα για τις γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους άνδρες.

Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή. Έτσι, μπορείτε να μειώσετε το ποσοστό λίπους στο σώμα σας και κατ’ επέκταση να μειώσετε την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Αποφύγετε τους απλούς υδατάνθρακες (εντοπίζονται κυρίως στη ζάχαρη, στο άσπρο ψωμί και στα λευκά ζυμαρικά), μειώστε την πρόσληψη νατρίου (εντοπίζεται σε αλμυρές τροφές, όπως τα πατατάκια, τα παστά και τα αλλαντικά), ώστε να αποφύγετε την κατακράτηση υγρών και εντάξτε στη διατροφή σας άφθονα φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα ολικής άλεσης και όσπρια, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σας χορταίνουν.

Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα. Προκειμένου να μειώσετε την κυτταρίτιδα, πρέπει να κάψετε λίπος και να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα. Όσο πιο συχνά γυμνάζεστε τόσο περισσότερο ενεργοποιείται η ροή του αίματος στα λιπώδη κύτταρα, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την οξείδωση των λιπών και την καύση τους. Παράλληλα, με τη γυμναστική ενισχύεται η κυκλοφορία της λέμφου και η αποτοξίνωση, ενώ μειώνεται το πρήξιμο. Αντιθέτως, η κακή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να οδηγήσει – μεταξύ άλλων – σε σκλήρυνση των ινών κολλαγόνου και στην επιδείνωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας.

Δείτε το workout που βοηθά στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας:

vita.gr