Επικαιρότητα:

Τι είναι η νόσος των δοκιμαστηρίων

13 Οκτ. 2021 - 18:48 | Υγεία
Τι είναι η νόσος των δοκιμαστηρίων

H ροδόχρους πιτυρίαση είναι μια ιογενής λοίμωξη του δέρματος γνωστή ευρέως ως νόσος των δοκιμαστηρίων. Είναι αρκετά συχνή και απασχολεί πολύ τους δερματολόγους καθώς εκδηλώνεται κυρίως το φθινόπωρο και την άνοιξη.
Η ονομασία οδηγεί στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι η ασθένεια συνδέεται άμεσα με τα δοκιμαστήρια ρούχων, κάτι που όμως δεν έχει αποδειχθεί ως τώρα από την ιατρική κοινότητα.

 Εκδηλώνεται κυρίως σε ηλικίες από 10 εώς 40 έτη, οι περισσότερες περιπτώσεις είναι μετά από δοκιμές ρούχων, και ο πληθυσμός που το εμφανίζει περισσότερο είναι ο γυναικείος πληθυσμός.

Περισσότερο ευάλωτοι φαίνεται ότι είναι οι έφηβοι και οι ηλικίες μέχρι 20 ετών.

Τα συμπτώματα είναι κυρίως ροζ εξανθήματα 2-3 εκ. που εμφανίζονται σε πλάτη, κοιλιά λαιμό και ώμους. Σε δύσκολες περιπτώσεις συνοδεύεται από επίμονη φαγούρα.

Η ασθένεια δεν είναι μεταδοτική και τα συμπτώματα εξασθενούν χωρίς φαρμακευτική αγωγή μετά από 6-8 εβδομάδες.

Αυτό που είναι αντικείμενο μελέτης είναι οι ασθενείς που το έχουν εμφανίσει μια φορά δεν το εξασφαλίζουν αφού έχουν αναπτύξει αντισώματα.

Το σημαντικό είναι όταν η ασθένεια εμφανίζεται μαζί με άλλες δερματικές ασθένειες που περιπλέκει την κατάσταση και τότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό.

 Η θεραπεία στις ήπιες μορφές περιέχει κρέμες ανακουφιστικές για την φαγούρα, και κρύα ντουζ, ενώ έχει παρατηρηθεί πως το χαμομήλι έχει ευεργητικές ιδιότητες στα εξανθήματα.

Στις βαριές περιπτώσεις χορηγείται κορτιζόνη, και έχει θεαματικά αποτέλεσματα.