Επικαιρότητα:

Είναι κορονοϊός ή κρύωμα; Πώς θα τα ξεχωρίσετε

24 Οκτ. 2021 - 15:22 | Υγεία
Είναι κορονοϊός ή κρύωμα;  Πώς θα τα ξεχωρίσετε

Καθώς η θερμοκρασία πέφτει περνάμε στην εποχή της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος, την στιγμή που οι ειδικοί φοβούνται ένα ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας. Πριν τον κορωνοϊό, ήταν εύκολο να απαλλαγούμε από συμπτώματα όπως καταρροή, βήχα και συμφόρηση, θεωρώντας ότι πρόκειται για το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, τώρα αυτά τα συμπτώματα είναι αρκετά για να μας ανησυχήσουν, θεωρώντας ότι μπορεί να πρόκειται για covid-19 ή και γρίπη.

Πώς διαφέρει το κρύωμα από τον κορωνοϊό;
Η covid-19 αποτελεί ασθένεια που προκαλείται από τον αναπνευστικό ιό SARS-CoV-2. Ο ιός πιστεύεται ότι μεταδίδεται κυρίως μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει.

Το κοινό κρυολόγημα μπορεί πραγματικά να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς ιούς, σύμφωνα με το αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Οι ιοί που προκαλούν κρυολογήματα μπορούν επίσης να μεταδοθούν από μολυσμένα άτομα σε άλλους μέσω του αέρα και την στενή προσωπική επαφή.

Η σοβαρότητα των δύο λοιμώξεων διαφέρει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν κάποιος μολυνθεί από τον κορωνοϊό και δεν έχει εμβολιαστεί είναι πιθανό να χρειαστεί νοσηλεία. Από την άλλη το κοινό κρυολόγημα είναι πιο ακίνδυνο, όλοι μπορεί να το μάθουμε μερικές φορές τον χρόνο.

Συμπτώματα covid-19 & κρύωμα
Τα κοινά συμπτώματα του κρυολογήματος μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα, σύμφωνα με το CDC:

Καταρροή
Πονόλαιμος
Βήχας
Φτέρνισμα
Πονοκέφαλοι
Πόνοι στο σώμα

Το CDC απαριθμεί αυτά ως τα πιο κοινά συμπτώματα της covid-19:

Πυρετός ή ρίγη
Βήχας
Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
Κούραση
Πόνοι στους μυς ή στο σώμα
Πονοκέφαλος
Απώλεια γεύσης ή και όσφρησης
Πονόλαιμος
Συμφόρηση ή καταρροή
Ναυτία ή εμετός
Διάρροια

Πώς θα τα ξεχωρίσετε
Αν και είναι δύσκολο ακόμα και για τους ειδικούς να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται απλά από την ακρόαση των συμπτωμάτων σας, υπάρχει ένα σύμπτωμα που καθιστά πιο πιθανό να έχετε κολλήσει κορωνοϊό. Αυτό αποτελεί την απώλεια της γεύσης ή και της όσφρησης.

Αν και αυτό συμβαίνει μερικές φορές με κρυολογήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ πιο πιθανό να οφείλεται στην μόλυνση από κορωνοϊό. Με τα κρυολογήματα, συνήθως θα αισθανθείτε αποπνικτικά πριν χάσετε την όσφρησή σας ενώ με τον κορωνοϊό απλώς θα χάσετε την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι έχουν κορωνοϊό και δεν χάνουν ποτέ την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης. Δεδομένου ότι ζούμε ακόμη σε μια παγκόσμια πανδημία, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να σκεφτείτε να κάνετε ένα τεστ κορωνοϊού, ακόμα και αν τα συμπτώματά σας είναι ήπια.