Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής – Πότε πρέπει να τα παίρνουμε

20 Νοε 2021 - 09:15 | Υγεία
Βιταμίνες και  συμπληρώματα διατροφής – Πότε πρέπει να τα παίρνουμε

Είμαστε στην εποχή που οι περισσότεροι θυμούνται τις βιταμίνες! Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, πάνω από τους μισούς Έλληνες παίρνουν σε καθημερινή βάση συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ποιος είναι, όμως, ο σωστός τρόπος να λαμβάνουμε συμπληρώματα;

Στην εκπομπή Όλα για τη ζωή μας μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Μαρία Ψωμά, ιατρός – βιοπαθολόγος, και Πένυ Αγοραστού, ηθοποιός.   
«Ξέρω ότι δεν αρκεί η σωστή διατροφή. Πρέπει να τρέφεσαι σωστά, αλλά νομίζω χρειάζεται και ένα συμπλήρωμα. Εγώ παίρνω βιταμίνη C για να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου. Επειδή δεν μπορώ να τρώω την κατάλληλη ποσότητα τροφών που μου δίνουν την απαραίτητη βιταμίνη C, παίρνω και το συμπλήρωμα», είπε η Πένυ Αγοραστού.

«Τα εδάφη πια δεν έχουν την ίδια αποδοτικότητα σε ό,τι αφορά στη θρεπτική αξία των τροφών. Τώρα οι τροφές έχουν 10 φορές μειωμένη θρεπτική αξία, σε σχέση με 30 χρόνια πριν», εξήγησε η κ. Ψωμά.

«Δεν έχω κάνει εξετάσεις, απλά μου το σύστησε γιατρός. Δεν το έχω ελέγξει, κάνω αυτό που μας προτείνουν γενικότερα. Παίρνω επίσης μαγνήσιο, ενώ παίρνω και βιταμίνες ενέσιμα. Με έχει βοηθήσει πολύ», είπε η Πένυ Αγοραστού.

«Οι βιταμίνες πρέπει να μετρώνται πριν γίνουν ενέσιμες. Να βλέπουμε τι έχουμε στον οργανισμό μας και μετά να χορηγούμε τι συμπλήρωμα χρειάζεται. Καλό είναι να έχουμε μετρήσεις πριν ξεκινήσουμε τη λήψη βιταμινών. Η διατροφή πρέπει να είναι πλήρης σε θρεπτικά στοιχεία και θα έπρεπε να ξεκινάμε τη λήψη βιταμινών μόνο αν το προτείνει γιατρός», εξήγησε η κ. Ψωμά.

«Από έλλειψη βιταμινών μπορεί να προέλθει γωνιακή χειλίτιδα, τριχόπτωση, συχνή κόπωση, ξηροδερμία. Επίσης μπορεί να έχουμε μουδιάσματα, πεσμένη διάθεση», συνέχισε η ίδια.

«Μπορούμε να πάρουμε προληπτικά βιταμίνες, όταν υπάρχει έξαρση ιώσεων, παράλληλα με τη σωστή διατροφή. Το ίδιο και σε περίοδο έντονης εργασίας», τόνισε η κ. Ψωμά.

«Δεν ξέρω αν είναι μόδα, ή αν όντως το έχουμε ανάγκη. Για τις ενέσιμες βιταμίνες έμαθα από τη γιατρό μου. Τις κάνω γιατί νιώθω καλύτερα», είπε η Πένυ Αγοραστού.

«Σίγουρα γίνεται ένα boost στον οργανισμό. Όλες αυτές τις βιταμίνες, κάποιο ποσοστό το κρατάει ο οργανισμός, και κάποιο φεύγει μέσω των ούρων. Οι άνθρωποι που κάνουν επεμβάσεις στο γαστρεντερικό πρέπει να παίρνουν κάποια συμπληρώματα. Το ίδιο κάποιο παιδί που διαβάζει, μια γυναίκα που είναι έγκυος, κάποιος που αθλείται πολύ, κάποιος που είναι χορτοφάγος, οι καπνιστές, αλλά και οι ηλικιωμένοι», απάντησε η κ. Ψωμά.

«Έχω πολλές περιπτώσεις που οι άνθρωποι δε χρειάζονται βιταμίνες, γιατί τρέφονται πολύ σωστά. Εθισμός δεν υπάρχει από τις βιταμίνες», εξήγησε η κ. Ψωμά.