Επικαιρότητα:

Γιατί κάποιοι κρυώνουν περισσότερο - Δείτε τι μπορεί να κρύβεται

26 Νοε 2021 - 18:15 | Υγεία
Γιατί κάποιοι κρυώνουν περισσότερο - Δείτε τι μπορεί να κρύβεται

Θα έχετε παρατηρήσει ότι όταν πέφτει η θερμοκρασία στο εξωτερικό περιβάλλον, κάποιοι κρυώνουν περισσότερο από άλλους. Δεν πρόκειται για κάποια ιδιοτροπία, αλλά για οργανικά ζητήματα που καθορίζουν την θερμοκρασία που αντιλαμβάνεται το σώμα σε σχέση με την εξωτερική κατάσταση.
Πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες που μερικοί αισθανόμαστε το κρύο περισσότερο από το κανονικό:

Χαμηλό σωματικό βάρος

Το χαμηλό σωματικό βάρος και η έλλειψη σωματικού βάρους σχετίζεται άμεσα με το αίσθημα του κρύου. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει αρκετό λίπος για να απομονώσει το σώμα από το κρύο. Συνήθως όταν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα συνοδεύεται από ρίγη, ζαλάδες και προβλήματα με τον εμμηνορροϊκό κυκλό.

Υποθυρεοειδισμός

Αν κρυώνετε συχνά και με μεγάλη διάρκεια, αυτό μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα με τον θυροειδή. Αν ο θυρεοειδής δεν εκκρίνει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη τότε ο μεταβολισμός μας επιβρδύνεται και δεν παράγεται αρκετή θερμότητα. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αν τα συμπτώματα επιμένουν.

Αφυδάτωση

Αρκετά συχνά έχει παρατηρηθεί σε αθλητές, κυρίως δρομέων μεγάλων αποστάσεων, να παρουσιάζουν ρίγη σε θερμοκρασίες που δεν είναι και τόσο χαμηλές. Τα σωστα επίπεδα νερού στο σώμα μας ρυθμίζουν τη θερμοκρασία μας και παρέχουν προστασία από το κρύο.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

Η μη πρόσληψη βιταμίνης 12 οδηγεί σε αναιμία και προβλήματα με το αίσθημα του κρύου. Συνήθως συνοδεύεται από μούδιασμα των άκρων, προβλήματα ισορροπίας και απώλεια μνήμης.

e-daily