Επικαιρότητα:

Γυναικολογικοί καρκίνοι: Τι πρέπει να γνωρίζετε

07 Δεκ. 2021 - 19:52 | Υγεία
Γυναικολογικοί καρκίνοι: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τί πρέπει να γνωρίζετε για τους καρκίνους που χτυπούν τις γυναίκες και ποιοι από αυτοί μπορούν να αποφευχθούν.

Πάνω από 1,3 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως διαγνώστηκαν με γυναικολογικούς καρκίνους το 2020: περίπου το 44% με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το 23% με καρκίνο των ωοθηκών, το 29% με καρκίνο του ενδομητρίου και λιγότερο από 5% διαγνώστηκαν με άλλους γυναικολογικούς καρκίνους, δηλαδή με καρκίνο του αιδοίου και του κόλπου. Πάνω από το 20% των νέων περιστατικών για το 2020 εντοπίζονται στην Ευρώπη. 420.000 γυναίκες παγκοσμίως έχασαν τη ζωή τους το 2020 από κάποια μορφή γυναικολογικού καρκίνου.

Κάποιοι γυναικολογικοί καρκίνοι μπορούν να αποφευχθούν

Οι τακτικοί έλεγχοι και εξετάσεις, καθώς και οι επιλογές τρόπου ζωής, μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα πρόληψης ή ακόμη και έγκαιρης διάγνωσης γυναικολογικών καρκίνων, ώστε η θεραπεία να είναι πιο αποτελεσματική και να είναι δυνατή η αποθεραπεία.
Παρόλο που ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αποφευχθεί και μπορεί να θεραπευθεί εάν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο με τον έλεγχο HPV και το ΠΑΠ-τεστ, 7 στις 10 γυναίκες αποφεύγουν να εξεταστούν γιατί ανησυχούν για το ενδεχόμενο να έχουν τον ιό HPV.
Οι καρκίνοι των ωοθηκών, της μήτρας, του τραχήλου της μήτρας και οι άλλοι γυναικολογικοί καρκίνοι συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο κοινών καρκίνων που πλήττουν τις γυναίκες, αλλά η ευαισθητοποίηση του κοινού για τους καρκίνους αυτούς εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλή.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Βασικά στοιχεία & αριθμοί
•Μεταξύ των καρκίνων που επηρεάζουν τις γυναίκες, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας κατατάσσεται τέταρτος με πρώτο τον καρκίνο του μαστού.
•Παρόλο που πρόκειται για μια ασθένεια που μπορεί να αποφευχθεί, το 2020κατεγράφησαν 420.000 θάνατοι, παγκοσμίως.
•Στην Ε.Ε. κάθε ώρα, 2 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους λόγω του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
•Τα εμβόλια κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που είναι ο κυριότερος αιτιολογικός παράγοντας των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, είναι 70%-80% αποτελεσματικά έναντι όλων των ογκογόνωντύπων του ιού HPV και έχουν τεράστιο πιθανό αντίκτυπο στις νέες γενιές.
•Τα ποσοστά των γυναικών που προσέρχονται για προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για τη μείωση της επίπτωσής του παραμένουν επίμονα κάτω του 80%, ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες.

omorfamystika