Επικαιρότητα:

Ακόμα και ήπια νόσηση από Covid‑19 μπορεί να προκαλέσει μακρά προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης

19 Ιαν. 2022 - 18:04 | Υγεία
Ακόμα και ήπια νόσηση από Covid‑19 μπορεί να προκαλέσει μακρά προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης

Η νόσηση από Covid-19, ακόμα και με ήπια συμπτώματα, μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση και τη μνήμη των ασθενών ακόμα και 9 μήνες μετά τη μόλυνση.
Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αυτό το μακροπρόθεσμο σύμπτωμα που παρατηρήθηκε δεν σχετίζεται με τον long covid και τα πολύ πιο σοβαρά συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει, σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών.

Κατά την έρευνα, μελετήθηκαν οι αντιδράσεις ανθρώπων που νόσησαν ήπια σε κάποιες ασκήσεις συγκέντρωσης, σχεδιασμού, μνήμης και λογικής. Οι συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν πολύ καλά στις περισσότερες ασκήσεις, όχι όμως σε αυτές που σχετίζονταν με την ανάκληση της μνήμης, μέχρι και 6 μήνες από την περίοδο της νόσησης.

«Αυτό που εξέπληξε ήταν ότι κατά τη διενέργεια των τεστ οι συμμετέχοντες δεν αισθάνονταν κανένα σύμπτωμα ή δυσφορία, αλλά παρόλα αυτά επέδειξαν μειωμένη προσοχή και μνήμη», δήλωσε η Δρ. Sijia Zhao, από το Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν ότι τα προβλήματα για όσους νόσησαν μπορεί να παραμείνουν για αρκετούς μήνες», υπογράμμισε.

e-daily