Επικαιρότητα:

Πώς εκδηλώνεται η ενδομητρίωση και ποιες είναι οι μέθοδοι αντιμετώπισης

26 Φεβ. 2022 - 09:03 | Υγεία
Πώς εκδηλώνεται η ενδομητρίωση και ποιες είναι οι μέθοδοι αντιμετώπισης

Ο πόνος στον κύκλο της γυναίκας θεωρείται φυσιολογικός. Όμως, δεν είναι. Η ενδομητρίωση είναι μία κατάσταση που αφορά τις γυναίκες, κυρίως τις νέες. Η δημοσιογράφος Φωτεινή Πετρογιάννη, μίλησε στο Όλα για τη Ζωή μας για την εμπειρία της καθώς και πώς το αντιμετώπισε.

Τί είναι η ενδομητρίωση;

«Η ενδομητρίωση είναι μία καλοήθης κατάσταση, όπου ουσιαστικά, το εσωτερικό της μήτρας που λεγεται ενδομήτριο, βρίσκεται στην κοιλιά. Είναι κάποιες εστίες που ενδεχομένως να δημιουργήσουν και κύστες στις ωοθήκες. Υπάρχει γενετική προδιάθεση στην ενδομητρίωση. Εκδηλώνεται σε  1 στις 7 γυναίκες, και αφορά γυναίκς τις αναπαργωγικής ηλικίας. Ξεκινάμε να έχουμε μία εικόνα από τη στιγμή που το κορίτσι θα έχει την πρώτη του περίοδο, από την ηλικία των 11-12 ετών» εξήγησε ο χειρουργός-γυναικολόγος, Ιωάννης Κουτουκός.

«Είχα έντονους πόνους, είχα συμπτώματα σαν κωλυκοί του εντέρου και τελικά δεν ήταν αυτό που νόμιζα. Ο πόνος εκδηλώνεται και στην έμμηνο ρύση αλλά και στις μέρες της ωορρηξίας», ανέφερε η δημοσιογράφος, Φωτεινή Πετρογιάννη.

Συνήθως στις γυναίκες που έχουν δυσλειτουργική περίοδο, ο πόνος επιδεινώνεται με τον χρόνο και αντανακλά και σε άλλα όργανα.

Πώς αντιμετωπίζεται η ενδομητρίωση;

Υπάρχει φαρμακευτική αντιμετώπιση, αλλά και χειρουργική αντιμετώπιση. Πρέπει να δούμε συνολικά το θέμα. Δεν είναι μόνο η επέμβαση που θα βοηθήσει, αλλά παίζει ρόλο και ο τρόπος ζωής που τηρεί η κάθε γυναίκα.

Η ενδομητρίωση θα υποτροπιάσει μόνο στο 30% και 20% να υποτροπιάσει στα κυστικά μορφώματα

megatv