Επικαιρότητα:

Συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων: Πώς κολλάει, τα συμπτώματα

18 Μαίου 2022 - 06:22 | Υγεία
Συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων: Πώς κολλάει, τα συμπτώματα

Πού και πώς μολύνθηκαν; Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα ψάχνουν οι επιστήμονες στη Μ. Βρετανία για τα κρούσματα της «ευλογιάς των πιθήκων» που έχουν αυξηθεί σε επτά από τις 6 Μαΐου. Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής, οι ασθενείς δεν έχουν ταξιδέψει σε κάποια χώρα όπου είναι ενδημική αυτή η σπάνια ενδημική ασθένεια.

Τι γνωρίζουμε για τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη Βρετανία
Όπως έχει ενημερώσει η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), σε αυτό το σημείο ερευνάται αν υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ των τεσσάρων νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες. Συνολικά τα κρούσματα είναι επτά. Οι άνθρωποι αυτοί πιθανότατα μολύνθηκαν στο Λονδίνο και δεν έχει γίνει γνωστή κάποια σχέση με τους τρεις πρώτους ασθενείς.

Σύμφωνα με την UKHSA, οι τέσσερις νέοι ασθενείς αυτοπροσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι άνδρες που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με άλλους άνδρες.

Τα τέσσερα νέα κρούσματα προσβλήθηκαν από τη δυτικοαφρικανική παραλλαγή, που είναι ηπιότερη από την κεντροαφρικανική.

Μάλιστα, η υπηρεσία τονίζει ότι «είναι σπάνιο και ασυνήθιστο», και κάλεσε ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες να προσέχουν και αν εμφανίσουν ασυνήθιστα εξανθήματα ή δερματικές αλλοιώσεις να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες υγείας.

Πώς μεταδίδεται
Η ευλογιά των πιθήκων είναι ζωονόσος με σποραδικές λοιμώξεις στον άνθρωπο συνήθως σε δασικές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής. Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο με την επαφή και την έκθεση στα σταγονίδια μέσω εκπνεόμενων μεγάλων σταγονιδίων. Σύμφωνα με το βρετανικό NHS, μπορεί κάποιος να κολλήσει από ένα μολυσμένο ζώο εάν τον δαγκώσει ή αγγίξει το αίμα του, τα σωματικά υγρά, τις φουσκάλες ή τα εξανθήματά του.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η περίοδος επώασης της ευλογιάς των πιθήκων είναι συνήθως από 6 έως 13 ημέρες, αλλά μπορεί να κυμαίνεται από 5 έως 21 ημέρες. Η νόσος είναι συχνά αυτοπεριοριζόμενη με συμπτώματα που συνήθως υποχωρούν μέσα σε 14 έως 21 ημέρες.

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά και περιλαμβάνουν πολύ φαγούρα ή να είναι αρκετά επώδυνη η νόσηση. Τα πρώτα συμπτώματα είναι:

Υψηλός πυρετός
Πονοκέφαλος
Πόνοι στους μυς
Πόνος στη μέση
Διογκωμένοι λεμφαδένες
Ρίγη
Εξάντληση
Έως πέντε μέρες μετά την έναρξη των πρώτων συμπτωμάτων αρχίζουν τα δερματικά εξανθήματα που εξαπλώνονται σε όλο το σώμα και είναι σαν εξογκωμένα σπυράκια.

 

.ieidiseis.