Επικαιρότητα:

Πόσο σοβαρό είναι το κοινό φούσκωμα και πώς αντιμετωπίζεται

18 Ιουν. 2022 - 09:34 | Υγεία
Πόσο σοβαρό είναι το κοινό φούσκωμα και πώς αντιμετωπίζεται

Ένα πολύ κοινό σύμπτωμα, το οποίο συνήθως δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία αλλά είναι πολύ ενοχλητικό στην καθημερινότητά μας, είναι το φούσκωμα.
Πολλοί πιστεύουν ότι συνδυάζεται με το πρήξιμο, με τη λάθος κατανάλωση τροφών αλλά και με το στρες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν δει ότι αυτό το σύμπτωμα έχει τις ρίζες του και στην ισορροπία των μικροβίων που υπάρχουν στο έντερό μας.

Στην εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» και τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη μίλησαν η Μαρία Λουίζα Βούρου, ιδιοκτήτρια ιστοσελίδας για θέματα υγιεινής διατροφής, και ο Παντελής Καρατζάς, γαστρεντερολόγος.

Όπως είπε η Μαρία Λουίζα, «ειδικά στις γυναίκες απασχολεί ένα 95%, δεν υπάρχει γυναίκα που να μη νιώθει φούσκωμα. Είναι ενοχλητικό».

Και συμπληρώνει:

«Τις μέρες που είμαι αγχωμένη, νιώθω κατευθείαν ότι φουσκώνω. Το στρες είναι η πρώτη αιτία».

Από τη μεριά του, ο Παντελής Καρατζάς σημειώνει:

«Οι πιο εύσωμοι βιώνουν πιο εύκολα το φούσκωμα. Δεν είναι επικίνδυνο αλλά δε σημαίνει ότι δεν κρύβει διερεύνησης».

Όπως λέει, είναι διαφορετικό το φούσκωμα από το πρήξιμο, με το μικροβίωμα του εντέρου να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο φούσκωμα.

«Το κληρονομούμε το μικροβίωμα. Ένα παιδί που γεννιέται φυσιολογικά έχει καλύτερο μικροβίωμα. Μετά καθορίζεται από τις συνήθειες, γυμναστική, διατροφή, αντιβιοτικά».

Σημαντικό είναι να μην αφήνουμε άδειο το στομάχι μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ η διατροφή, όπως καρυκεύματα και όσπρια, παίζει καίριο ρόλο.
«Πολλά μικρά γεύματα είναι σωστή κίνηση», λέει ο κ. Καρατζάς.

Η άσκηση είναι επίσης σημαντικός παράγοντας στο φούσκωμα , αφού όσο περισσότερο κινείται το σώμα τόσο καλύτερα λειτουργεί.