Επικαιρότητα:

Οι κίνδυνοι για την υγεία όταν δεν πλένουμε τακτικά τα σεντόνια μας

12 Ιουλ. 2022 - 17:08 | Υγεία
Οι κίνδυνοι για την υγεία όταν δεν πλένουμε τακτικά τα σεντόνια μας

Το γνωρίζεις ότι περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας στο κρεβάτι; Έτσι, τα καθαρά σεντόνια είναι μία από τις υποχρεώσεις της to-do λίστας μας αφού σχετίζονται άμεσα με την ευεξία μας. Μάθε στη συνέχεια τι μπορεί να "κρύβεται" ανάμεσα στα σεντόνια και στο μαξιλάρι σου και γιατί είναι σημαντικό να αλλάζουμε σεντόνια κάθε εβδομάδα ή κάθε 15 ημέρες, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες. 

Τι μπορεί να κρύβεται ανάμεσα στα σεντόνια σου

 Ακάρεα σκόνης

 Οι άνθρωποι απελευθερώνουμε 500 εκατομμύρια κύτταρα δέρματος την ημέρα! Όλα αυτά τα νεκρά κύτταρα στοιβάζονται στα σεντόνια και είναι η αγαπημένη... τροφή για τα ακάρα. Τα πλάσματα αυτά και τα περιττώματά τους μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, άσθμα και φαγούρα. Όσοι είναι αλλεργικοί στα ακάρεα σκόνης, πρέπει να πλένουν τα κλινοσκεπάσματα κάθε εβδομάδα σε ζεστό νερό.

Τρίχες κατοικίδιων ζώων

Πολλοί είναι όσοι κοιμούνται μαζί με τα κατοικίδιά τους, με τις τρίχες των σκύλων ή των γατιών να αποτελούν επιπλέον πόλο έλξης για τα ακάρεα σκόνης. Τα σκυλιά με τη δερματική πάθηση που ονομάζεται ψώρα μπορούν να διαδώσουν ακάρεα που φωλιάζουν κάτω από το δέρμα, στο οποίο προκαλείται φαγούρα και ερεθισμός. Τα κατοικίδια ζώα μπορούν επίσης να μεταδώσουν μια μυκητιασική λοίμωξη που ονομάζεται λειχήνας του τριχωτού της κεφαλής. Έτσι, καλό είναι να αλλάζονται τα σεντόνια μία φορά την εβδομάδα.

Βακτήρια

Τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, ο ιδρώτας, το σάλιο και πολλά άλλα μπορούν να μετατρέψουν ένα άνετο κρεβάτι σε εστία ανάπτυξης μικροβίων.

Κάθε πότε να αλλάζεις μαξιλαροθήκες;
Όπου κι αν ξεκουράζει το κεφάλι του κανείς τη νύχτα μπορεί να είναι γεμάτο μύκητες - μερικοί μπορεί να είναι επικίνδυνοι για εκείνους με άσθμα. Εάν το μαξιλάρι μπορεί να πλυθεί, καλό είναι να πλένεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Η ετικέτα του κάθε μαξιλαριού εξηγεί και αναλυτικά το πώς πρέπει να πλένεται, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό για να αποφευχθεί η μούχλα. Σε περίπτωση χρήσης προστατευτικού μαξιλαριού, πλένεται και αυτό μαζί με τη μαξιλαροθήκη.

Επιπλέον, οι βρώμικες μαξιλαροθήκες μπορούν να επιδεινώσουν την ακμή. Η ενσωματωμένη βρωμιά, το νεκρό δέρμα και τα βακτήρια μπορούν να φράξουν τους πόρους. Για αυτό είναι απαραίτητο να αλλάζονται οι μαξιλαροθήκες κάθε 2-3 ημέρες και το υπόλοιπο κρεβάτι μία φορά την εβδομάδα.

Ακόμη, σημαντικό είναι τα σεντόνια στο κρεβάτι να αλλάζουν εβδομαδιαίως (ή ακόμα πιο συχνά) εάν συνηθίζεις να:

• Κοιμάσαι γυμνή

• Τρως στο κρεβάτι

• Κοιμάσαι με τα παιδιά σου

• Ιδρώνεις πολύ τη νύχτα

Μη στρώνεις το κρεβάτι!
Μπορεί να επικρατεί η άποψη ότι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει κανείς τη μέρα του είναι να στρώσει το κρεβάτι του, αλλά ίσως είναι σοφό να μην βιαστεί. Αυτό συμβαίνει επειδή η υγρασία χτίζεται στα σεντόνια μετά από κάθε νύχτα ύπνου. Οπότε με το ξύπνημα καλό είναι να δίνει κανείς στο κρεβάτι του την ευκαιρία να στεγνώσει. 

Συμβουλές για τις ημέρες πλυσίματος
Τα κλινοσκεπάσματα πρέπει να πλένονται με το πιο ζεστό νερό που προτείνεται στην ετικέτα περιποίησής τους. Στη συνέχεια να μπαίνουν στο στεγνωτήριο. Μελέτες δείχνουν ότι η θερμότητα του στεγνωτηρίου μπορεί να σκοτώσει μερικά μικρόβια που επιβιώνουν από το πλύσιμο, οπότε αν είναι ασφαλές για το χρώμα τους, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένας μικρόβιο-δολοφόνος όπως η χλωρίνη στα σεντόνια. Φυσικά, σε χώρες όπως η Ελλάδα, ο πιο υγιεινός τρόπος για να στεγνώνουμε τα ρούχα είναι ο ήλιος!

Κάθε πότε να πλένεις τι: 
Μερικά παπλώματα ή καλύμματα παπλώματος δεν πλένονται στο πλυντήριο για αυτό πρέπει να ελέγχονται οι ετικέτες τους πριν. Ας δούμε ποια είναι η συχνότητα με την οποία πρέπει να πλένονται:

• Πάπλωμα και κουβέρτες: Μία φορά κάθε 1-2 μήνες. 

• Μαξιλάρια: Τέσσερις φορές το χρόνο

• Υφασμάτινο κάλυμμα του σκελετού του κρεβατιού: Κάθε 3-6 μήνες

• Στρώμα κρεβατιού: Το τινάζουμε και το αερίζουμε μία ή δύο φορές το χρόνο.

Shape.gr