Επικαιρότητα:

Πόσα λεπτά κολύμπι αρκούν για πιο υγιή καρδιά;

28 Ιουλ. 2022 - 14:01 | Υγεία
Πόσα λεπτά κολύμπι αρκούν για πιο υγιή καρδιά;

Συγκριτικά με το δυναμικό περπάτημα, το κολύμπι σας επιτρέπει να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση με λιγότερη πίεση στις αρθρώσεις και τους μυς σας.

 Τα κοινά στοιχεία με το βάδισμα: Και τα δύο μπορείτε να τα κάνετε χωρίς εξοπλισμό και κόστος και είναι μια καλή μορφή άσκησης. Πού “κερδίζει” το κολύμπι; Επειδή γίνεται στο νερό δεν υπάρχει επιβάρυνση για τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους ενώ είναι ιδανική άσκηση για ανθρώπους με περιττά κιλά.

Εκμεταλλευτείτε το καλοκαίρι και τις διακοπές στη θάλασσα για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση και να κάνετε κάτι καλό για την καρδιά σας.

“To κολύμπι στη θάλασσα -όχι με τη μορφή προπόνησης, αλλά σαν μια συνεχής σωματική κίνηση, καίει περίπου τις ίδιες θερμίδες με το ζωηρό βάδισμα” λέει η δρ I-Min Lee, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ που μελετά το ρόλο της σωματικής δραστηριότητας στην πρόληψη ασθενειών. Ένα βασικό πλεονέκτημα στο κολύμπι είναι πως η άνωση του νερού δεν επιβαρύνει καθόλου τις αρθρώσεις.

Τα οφέλη δεν σταματούν εδώ
Το κολύμπι όμως έχει ένα ακόμη όφελος καθώς κάθε κίνηση μέσα στο νερό έχει αυξημένη αντίσταση, επιτρέποντάς σας να γυμνάζεστε πιο έντονα με μικρότερη πιθανότητα τραυματισμού. Επιπλέον, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις μπορεί να δρουν χαλαρωτικά και όπως ο διαλογισμός, ανακουφίζοντας το άγχος – ένας ακόμη παράγοντας καρδιαγγειακής προστασίας. Τέλος, το κολύμπι είναι μια δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε σε όλη σας τη ζωή.

 * Καρδιαγγειακά νοσήματα: οι στατίνες, η “επίφοβη” ηλικία κι αν έχει νόημα να κόψετε το τσιγάρο τώρα

Γιατί να μπείτε στο νερό
Αν έχετε καιρό να γυμναστείτε, ξεκινήστε σταδιακά. Δοκιμάστε να κολυμπήσετε μόλις πέντε με δέκα λεπτά προσπαθώντας να συντονίζετε τις κινήσεις των χεριών, των ποδιών και την αναπνοή σας. Αν δεν σας αρέσει να κολυμπάτε, μπορείτε να περπατάτε ή να τρέχετε μέσα στο νερό – όσο ψηλότερα φτάνει στον κορμό σας, τόσο εντονότερη η άσκηση. Μία ακόμη επιλογή είναι η αεροβική στο νερό, όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά βάρη και αντιστάσεις.

Και ένα μειονέκτημα της κολύμβησης
Το μοναδικό ίσως μειονέκτημα της κολύμβησης είναι πως δεν συμβάλει στην τόνωση των οστών αφού δεν σηκώνετε βάρος, ούτε καν του σώματός σας. Γι’ αυτό αν αποφασίσετε πως το κολύμπι θα είναι η αγαπημένη σας άσκηση, καλό είναι να το συμπληρώνετε με μερικές ήπιες προπονήσεις με βάρος όπως με βαράκια, περπάτημα ή ακόμη και κηπουρική.