Επικαιρότητα:

Στρες: Κινήσεις που μπορεί να μας ανακουφίσουν αποτελεσματικά

30 Ιουλ. 2022 - 07:56 | Υγεία
Στρες: Κινήσεις που μπορεί να μας ανακουφίσουν αποτελεσματικά

Πολλοί άνθρωποι έχουν χρόνιο άγχος και στρες. Συνήθως έχουν νευρικότητα, ταραχή, ένταση, αυξημένους παλμούς και πόνο στο στήθος. Πέρα από τα φάρμακα τα οποία συνταγογραφούνται σε πιο σοβαρές περιπτώσεις υπάρχουν κάποιες κινήσεις που μπορεί να σας ανακουφίσουν αποτελεσματικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πραγματικότητα το στρες είναι ανάμεσα στις πιο συνήθεις ψυχικές ασθένειες. Στις ΗΠΑ πάνω από 18% των ενηλίκων επηρεάζονται από αγχώδεις διαταραχές κάθε χρόνο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μια πάθηση όπως είναι ο θυρεοειδής που υπερλειτουργεί ή υπολειτουργεί μπορεί να οδηγήσει σε κάποια αγχώδη διαταραχή. Η ακριβής διάγνωση μπορεί να βοηθησει στην έγκαιρη θεραπεία.

Πέρα από την φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται σε πιο σοβαρές περιπτώσεις υπάρχουν ορισμένες απλές, «θεραπείες» που μπορεί να ανακουφίσουν κάποιον που υποφέρει από στρες. Ακολουθουν μερικές από τις πιο συνηθισμένες.

Άσκηση
Η άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος να καταπολεμήσεις το άγχος. Για παράδειγμα, μια επισκόπηση που έγινε το 2015 σε 12 τυχαιοποιημένες δοκιμές έδειξε ότι η άσκηση μπορεί να αποτελέσει θεραπεία για το στρες.

 Παράλληλα, μπορεί να βοηθήσει όσους υποφέρουν από στρες στην προσπάθειά τους να κόψουν το κάπνισμα.

Διαλογισμός
Είναι μια πολύ δημοφιλής θεραπεία και σύμφωνα με επισκόπηση του 2010 μπορεί να είναι άκρως αποτελεσματική σε άτομα που έχουν προβλήματα διάθεσης και στρες.

Ασκήσεις χαλάρωσης
Κάποιοι άνθρωποι ασυνείδητα σφίγγουν τους μύες τους και το σαγόνι τους όταν στρεσάρονται. Μια σταδιακή άσκηση χαλάρωσης μπορεί να βοηθησει.

 Μπορείτε να ξαπλώσετε σε μια άνετη και χαλαρή θέση και να χαλαρώνετε σταδιακά κάθε μυ από την άκρη των δακτύλων σας μέχρι τους ώμους σας και το σαγόνι.

Γράψιμο
Το ημερολόγιο και άλλοι τρόποι γραψίματος βοηθάει κάποιους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν καλύτερα το στρες τους.

Σύμφωνα με μελέτη του 20216 το δημιουργικό γράψιμο μάλιστα μπορεί να βοηθήσει αρκετά τα παιδιά και εφήβους να ελέγξουν το στρες τους.

Διαχείριση χρόνου – Προγραμματισμός
Κάποιοι άνθρωποι έχουν άγχος όταν πρέπει να διεκπεραιώσουν πολλές υποχρεώσεις μονομιάς. Αυτές μπορεί να συμπεριλαμβάνουν την οικογένεια, την εργασία και δραστηριότητες που αφορούν την υγεία. Το πρόγραμμα για τις επόμενες απαραίτητες δραστηριότητες μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του άγχους.

Η αποτελεσματική διαχείριση χρόνου μπορεί να βοηθήσει επίσης στην συγκέντρωση μιας δραστηριότητας τη φορά. Επιπλέον, κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται ανακούφιση όταν «μοιράζουν» βασικά πρότζεκτ σε διαχειρίσιμα μικρά βήματα.

Αρωματοθεραπεία
Η όσφρηση αιθέριων ελαίων μπορεί να είναι ανακουφιστική. Ορισμένες μυρωδιές μάλιστα βοηθούν περισσότερο από άλλες.

 Η λεβάντα είναι ιδιαίτερα ανακουφιστική και βοηθάει στην ανακούφιση του στρες και του άγχους. Κάποιοι άνθρωποι με αϋπνία επίσης φαίνεται να ανακουφίζονται αρκετά με αυτόν τον τρόπο.

Έρευνα του 2012 έδειξε ότι η αρωματοθεραπεια με λεβάντα μπορεί να μειώσει τους παλμούς της καρδιάς σε σύντομο χρονικό διάστημα και μειώσει τα προβλήματα ύπνου μακροπρόθεσμα. Η έρευνα έγινε στα 67 γυναίκες ηλικίας 45 -55 ετών.

Κανναβιδιόλη CBD ή φαρμακευτική κάνναβη
Η κανναβιδιόλη προέρχεται από το φυτό της μαριχουάνας. Σε αντίθεση με άλλες μορφές της μαριχουάνας η κανναβιδιόλη δεν περιέχει τετραϋδροκανναβινόλη (tetrahydrocannabinol), ή THC η οποία και πρόκειται για την ναρκωτική ουσία.

Το λάδι αυτό μπορεί να το αγοράσει κανείς χωρίς ιατρική συνταγή και μπορεί να το βρει σε πολλά εναλλακτικά καταστήματα.

Στις περιοχές που η φαρμακευτική μαριχουάνα είναι δεν νόμιμη, οι γιατροί μπορεί να γράψουν ιατρική συνταγή για κανναβιδιόλη.

Φυτικό τσάι
Το φυτικό τσάι μπορεί να κάνει καλό και αρκετοί είναι εκείνοι που ανακουφίζονται τόσο με την παρασκευή όσο και την πόση ενός τέτοιου τσαγιού.

Το χαμομήλι μάλιστα μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα που πρόκειται για ορμόνη του στρες, σύμφωνα με έρευνα του 2018.

Βότανα
Τα φυτικά αφεψήματα βοτάνων μπορεί επίσης να σας ανακουφίσουν. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα γύρω από αυτό.

Καλό είναι να συμβουλευτείτε κάποιον γιατρό που γνωρίζει τις ιδιότητες των φυτικών αφεψημάτων.

Χρόνος με τα ζώα
Τα ζώα μας χαρίζουν την αγάπη τους, την στήριξή τους και συντροφικότητα. Μια έρευνα του 2018 έδειξε ότι η συντροφία των κατοικιδίων μπορεί να είναι ευεργετική για τους ανθρώπους με προβλήματα στρες.

Πέρα από τις γάτες και τα σκυλιά και άλλα θηλαστικά επίσης μπορεί να βοηθήσουν. Δεν χρειάζεται να είναι χνουδωτό το ζωάκι. Ακόμα και το προσέχει κανείς γρύλους θα μπορούσε να βελτιώσει την ψυχολογική υγεία των ηλικιωμένων σύμφωνα με έρευνα του 2015.

Επίσης, άτομα τα οποία έχουν ψυχικά τραύματα μπορεί να επωφεληθούν από την συντροφιά ενός κατοικίδιου. Σύμφωνα με έρευνα του 2015 ο καλλωπισμός και ο χρόνος που μπορεί να περάσει κανείς με τα άλογα μπορεί επίσης να είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικός.