Επικαιρότητα:

Καρκίνος: Πέντε κινήσεις – κλειδιά που αποτρέπουν τον κίνδυνο νόσου

03 Νοε 2022 - 06:38 | Υγεία
Καρκίνος: Πέντε κινήσεις – κλειδιά που αποτρέπουν τον κίνδυνο νόσου

Αν και δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα γονίδια μας και την κληρονομικότητα, μπορούμε να παρέμβουμε στις επιλογές που κάνουμε καθημερινά, όπως η διατροφή και η άσκηση και με αυτό τον τρόπο να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου

Η ανεμελιά της δεύτερης και τρίτης δεκαετίας της ζωής μας συνήθως δεν επιτρέπει σκέψεις σχετικά με την εμφάνιση επικίνδυνων νοσημάτων, όπως ο καρκίνος. Ωστόσο, τα νεότερα ερευνητικά στοιχεία προειδοποιούν ότι αυτές οι δεκαετίες συγκαταλέγονται στις κρισιμότερες δεκαετίες για την εκδήλωσή του.

Ειδικότερα, τα άτομα που γεννήθηκαν μετά το 1990 έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο πριν από την ηλικία των 50 ετών, σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές.

Αν και δεν μπορείτε να αλλάξετε τα γονίδια σας, μικρές καθημερινές προσαρμογές στο τρόπο ζωής μπορούν αποδεδειγμένα να προλάβουν την ανάπτυξη ενός καρκίνου. Η Sarah Allinson, Ανώτερη Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Lancaster παραθέτει με άρθρο της στο The Conversation όλες τις θετικές προσαρμογές που μπορούμε να δοκιμάσουμε.

Κόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα δεν είναι μόνο η κύρια αιτία των νέων περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα κάθε χρόνο, αλλά θεωρείται υπεύθυνο και για άλλους 14 τύπους καρκίνου, όπως του στόματος και του λαιμού. Αν και πλέον είναι μια συνήθεια που δεν ακολουθούν με μεγάλη ζέση οι νεότερες γενιές, λόγω και της ανόδου του ατμίσματος, έρευνες επιβεβαιώνουν ότι εννέα στους 10 ανθρώπους που καπνίζουν τακτικά, ξεκινούν πριν από την ηλικία των 25 ετών. Ακόμα κι αν καπνίζετε όμως, δεν είναι αργά να το σταματήσετε, για να αποτρέψετε την εμφάνιση καρκίνων.

Προφυλάξεις στο σεξ 

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) ευθύνεται για μια σειρά από καρκίνους, όπως του τραχήλου της μήτρας, του πέους, του στόματος και του λαιμού. Οι καρκίνοι που σχετίζονται με τον ιό HPV είναι πιο συνηθισμένοι στους νέους. Ο εμβολιασμός, ωστόσο, κατά του ιού HPV, το ασφαλές σεξ αλλά και ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος στη μήτρα των γυναικών προστατεύουν από τον ιό και την εμφάνιση του καρκίνου.

Υγιές βάρος 

Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης 13 διαφορετικών τύπων καρκίνου, όπως του εντέρου, του μαστού, της μήτρας και του παγκρέατος. Οι συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου γίνονται όλο και πιο συχνοί σε νεαρότερες ηλικίες. Για να αποτρέψουμε την εμφάνισή τους, οι ειδικοί συνιστούν να υιοθετήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά, ελαττώνοντας αντίστοιχα την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, που έχει συσχετιστεί με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Λιγότερο αλκοόλ

Αν και η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του ήπατος, του μαστού και του οισοφάγου, ακόμα και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει με 100.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο. Μια μελέτη συμπέρανε ότι όσοι πίνουν με μέτρο αλλά με μεγαλύτερη συχνότητα, παρουσιάζουν έως και 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.

Αντηλιακό: το απολύτως απαραίτητο αξεσουάρ

Ο καρκίνος του δέρματος συγκαταλέγεται επίσης στους καρκίνους που διαγιγνώσκονται συχνότερα σε άτομα κάτω των 40 ετών και με μεγαλύτερη συχνότητα τα τελευταία χρόνια. Η κύρια αιτία του καρκίνου του δέρματος είναι η υπεριώδης ακτινοβολία, είτε από τον ήλιο είτε από το σολάριουμ. Οι περιοχές όμως που εκτίθενται συχνότερα στον ήλιο, όπως το πρόσωπό, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος. Μην αμελείτε λοιπόν την αντηλιακή προστασία, δεδομένου ότι ζούμε σε μια χώρα με αυξημένη ηλιοφάνεια τις περισσότερες μέρες του χρόνου.

Tέλος, σημαντικό είναι επίσης να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση και να μειώσετε την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

.ygeiamou.