Επικαιρότητα:

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν κόψεις τον καφέ;

20 Νοε 2022 - 20:56 | Υγεία
Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν κόψεις τον καφέ;

 Πρώτα απ’ όλα, κανείς δεν λέει ότι πρέπει να σταματήσεις να πίνεις καφέ. Η καθημερινή σου συνήθεια, είναι πιθανώς πιο υγιεινή από όσο νομίζεις.

Αλλά αν υποψιάζεσαι ότι πίνεις πολύ καφέ ή καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες ροφημάτων με καφεΐνη και προσπαθείς να το κόψεις, παρακάτω θα βρεις 7 πράγματα που μπορεί να συμβούν.

Θα μπορούσες να χάσεις βάρος
Ο αγαπημένος σου καφές μπορεί να προσθέτει περιττές θερμίδες και λιπαρά, στην καθημερινή σου διατροφή. Σχετική, επιστημονική έρευνα, δείχνει ότι η καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης, αύξησε τα ημερήσια επίπεδα σακχάρου των συμμετεχόντων κατά σχεδόν 10%, ενισχύοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και παχυσαρκίας.

Αν κόψεις τον καφέ μπορεί να κοιμάσαι καλύτερα
Παρόλο που μπορεί να αισθάνεσαι πιο κουρασμένη από ό,τι συνήθως, καθώς το σώμα σου προσαρμόζεται στην έλλειψη διεγερτικών που έχει συνηθίσει, μακροπρόθεσμα μπορεί να κοιμάσαι καλύτερα. Ειδικά αν έχεις συνηθίσει να πίνεις καφέ το απόγευμα ή το βράδυ. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine, διαπίστωσε ότι η πρόσληψη καφεΐνης ακόμη και έξι ώρες πριν τον ύπνο, μπορεί να διαταράξει τον κύκλο ύπνου ενός ατόμου το βράδυ.

Μπορεί να νιώθεις πιο ήρεμη
Η εξάλειψη της καφεΐνης από την καθημερινή σου διατροφή, θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα άγχους και στρες. Όλη αυτή η ευερεθιστότητα και η ανησυχία που μπορεί να αντιμετωπίζεις, κατά τη διάρκεια μιας εργάσιμης ημέρας, μπορεί να εξαφανιστεί ή να μειωθεί, απλώς κόβοντας τον καφέ.

Αν κόψεις τον καφέ μπορεί να έχεις μερικούς πονοκεφάλους
Η καφεΐνη είναι δίκοπο μαχαίρι όταν μιλάμε για τους πονοκεφάλους. Από τη μία, η κατανάλωση καφεΐνης, συνδέεται με συχνότερους πονοκεφάλους. Από την άλλη, η καφεΐνη συχνά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των πονοκεφάλων.

Η κατανάλωση καφεΐνης προκαλεί περιορισμό των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μπορεί να επιβραδύνει τη ροή του αίματος έως και 27%. Η διακοπή της κατανάλωση καφεΐνης, επιτρέπει σε αυτά τα αιμοφόρα αγγεία να επιστρέψουν στο κανονικό τους μέγεθος. Κάτι που μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, προσωρινά.

Μπορεί να αντιμετωπίσεις δυσκοιλιότητα
Ο καφές τονώνει το πεπτικό σύστημα, όσο τον εγκέφαλο μας, και οι ερευνητές πιστεύουν ότι πιθανότατα οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο η καφεΐνη αλληλεπιδρά με το μικροβίωμά μας. Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι τα αν κόψεις τον καφέ, μπορεί να επηρεαστεί η κινητικότητα του εντέρου σου. Ωστόσο, εάν πίνεις αρκετό νερό και καταναλώνεις πολλές τροφές, πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως, τότε πιθανότατα δεν έχεις να ανησυχείς για τίποτα.

Αν κόψεις τον καφέ μπορεί να αποκτήσεις ένα πιο λευκό χαμόγελο
Το να κόψεις τον καφέ, μπορεί να σημαίνει οριστικό αντίο στους λεκέδες καφεΐνης στα δόντια σου. Οι ειδικοί θεωρούν ότι ροφήματα με καφεΐνη, είναι από τις πιο βλαβερές τροφές για τα δόντια σου, καθώς μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο τους.

Μπορεί να δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς
Η κούραση και η ευερεθιστότητα, είναι δύο παρενέργειες μιας διατροφής χωρίς καφέ, που επίσης συμβάλλουν στην έλλειψη συγκέντρωσης. Η έλλειψη διεγερτικών που λαμβάνεις από μια δόση καφέ, καθώς και η αύξηση της αδενοσίνης, αυτής της ενοχλητικής ορμόνης που σε κάνει να νιώθεις κουρασμένη, είναι δυο σημαντικοί λόγοι, που αυτό συμβαίνει. Για να αντιμετωπίσεις την απώλεια συγκέντρωσης και να ενισχύσεις την παραγωγικότητά σου μπορείς να δοκιμάσεις τη μέθοδο 4/4.

ladylike.gr