Βιταμίνες: Πριν ή μετά το φαγητό έχουν καλύτερη απορρόφηση;

14 Δεκ. 2022 - 09:24 | Υγεία
Βιταμίνες: Πριν ή μετά το φαγητό έχουν καλύτερη απορρόφηση;

Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνουμε υγιείς, το να λαμβανουμε όμως βιταμίνες, είναι ένας καλός τρόπος για να καλύψουμε τα κενά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι vegans, οι οποίοι μπορεί να μη πάρουν ό, τι χρειάζεστε από τη περιορισμένη διατροφή τους, όπως και οι άνθρωποι που αναρρώνουν από ασθένεια ή χειρουργική επέμβαση που δεν μπορούν να τρώνε μια κανονικά.

Σύμφωνα με την διαιτολόγο Melissa Dorval, το πότε λαμβάνονται οι βιταμίνες σας μπορεί να είναι σημαντικό, διότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες απορροφώνται καλύτερα με το φαγητό.

Βιταμίνες: Πριν ή μετά το φαγητό έχουν καλύτερη απορρόφηση;
Πάρτε βιταμίνες Α, Ε και Κ μαζί με τα γεύματα

Οι βιταμίνες Α, Ε, D και Κ περιλαμβάνουν λιποδιαλυτές. Αυτές οι βιταμίνες απορροφώνται μέσα από τα τοιχώματα του λεπτού εντέρου και αποθηκεύεται στους λιπώδεις ιστούς του σώματος σας. Η απορρόφηση αυτών των βιταμινών – εκτός της βιταμίνης D – βελτιώνεται σημαντικά όταν λαμβάνονται με το γεύμα που περιέχει λίγο λίπος. Να πάρετε τη λιποδιαλυτή βιταμίνη Α, Ε ή συμπλήρωμα Κ με γεύμα με μια σαλάτα ντυμένη με ξύδι και ελαιόλαδο ή με ένα κομμάτι από λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός. Ανεπάρκεια σε αυτές τις βιταμίνες είναι σπάνια, κάνετε συζήτηση με το γιατρό σας.

Η βιταμίνη D είναι επίσης μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, αλλά σε αντίθεση με τις βιταμίνες Α, Ε και Κ, έλλειψη βιταμίνης D είναι κοινή, επηρεάζοντας 30 έως 50 τοις εκατό του πληθυσμού, σύμφωνα με ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο Journal of Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας το Δεκέμβριο του 2008.

Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η βέλτιστη απορρόφηση των συμπληρωμάτων σας αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ δύσκολο, επειδή η απορρόφηση της βιταμίνης D δεν ενισχύεται ή αναστέλλεται από την τροφή, αναφέρει στο fitandwell.com, ο Δρ John Cannell, ιδρυτής του Συμβουλίου βιταμίνης D. Ο Cannell λέει ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι να πάρει κανείς αρκετή για να φτάσει τα επίπεδα βιταμίνης D μέχρι και 50 έως 60 ng / ml. Έτσι προγραμματίσετε την λήψη του συμπληρώματος βιταμίνης D σας, για μια ώρα της ημέρας που ξέρετε ότι δεν θα ξεχάσετε να το πάρετε. 
Οι οκτώ βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτές, που σημαίνει ότι δεν αποθηκεύονται στο σώμα σας και τυχόν περίσσεια αποβάλλεται στα ούρα σας. Θα χρειαστεί να τις πάρετε αλλά δεν πρέπει να λαμβάνονται με ένα γεύμα. Ωστόσο, λαμβάνοντας μια μεγάλη δόση βιταμίνης C με άδειο στομάχι μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές.

Να λαμβάνετε με κάποιο γεύμα ή να διαιρέσετε το ποσό που ο γιατρός σας πει έχει πει σε όχι περισσότερο από δόσεις 500 milligram ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις, συμβουλεύει ο Alan R. Gaby, M.D. Ο Gaby προειδοποιεί επίσης κατά τη λήψη βιταμινών Β την νύχτα, δεδομένου ότι μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο. Συμβουλεύει να λαμβάνονται με ένα γεύμα, το πρωινό ή το μεσημεριανό γεύμα που είναι το καλύτερο.

Αν λαμβάνετε καθημερινά multi (πολυβιταμίνες), οι οποίες θα περιλαμβάνουν γενικά όλες τις απαραίτητες βιταμίνες καθώς και μερικά μεταλλικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων του ασβεστίου και του σιδήρου, το καλύτερο είναι να τις παίρνετε με ένα γεύμα που περιέχει λίγο λίπος. Βεβαιωθείτε ότι οι βιταμίνες Α, Ε και Κ λαμβάνονται με λίπος, χωρίς να έχει σημασία η ώρα που λαμβάνονται. Επίσης, ένα τεμαχιο multi, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όταν λαμβάνεται με άδειο στομάχι θα μπορούσε να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές.