Πώς εκδηλώνεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Πότε να πάτε στον γιατρό

30 Δεκ. 2022 - 09:09 | Υγεία
Πώς εκδηλώνεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Πότε να πάτε στον γιατρό

Ο θάνατος του θρύλου του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Πελέ από προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου έφερε ξανά στο προσκήνιο μία επικίνδυνη νόσο, η οποία όμως μπορεί να προληφθεί σε σημαντικό βαθμό.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι o τρίτος συχνότερος παγκοσμίως. Το 2020 διαγιγνώσθηκαν σχεδόν 2 εκατομμύρια περιστατικά σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Και αυτό, παρότι υπάρχουν διαγνωστικές εξετάσεις που μπορούν να τον εντοπίσουν εγκαίρως.

Στη χώρα μας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος συχνότερος (προηγείται ο καρκίνος του πνεύμονα) και στα δύο φύλα. Ετησίως καταγράφονται περισσότερα από 7.800 νέα περιστατικά, τα 4.500 εκ των οποίων σε άνδρες. Οι δε  ασθενείς που χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του έφτασαν το 2020 τους 3.431, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συνήθως ανιχνεύεται στις ηλικίες άνω των 50 ετών – κυρίως μετά τα 60. Υπάρχει, όμως, μικρό ποσοστό ασθενών (περίπου 5-6%) που έχουν ηλικία κάτω των 50 ετών.

Όταν ο καρκίνος του παχέος εντέρου ανιχνεύεται όταν ακόμα είναι τοπικός, οι πιθανότητες ιάσεως ξεπερνούν το 90%. Όταν, όμως, ανιχνεύεται σε προχωρημένο στάδιο, η πρόγνωση είναι φτωχή.

Τα ύποπτα συμπτώματα
Ποια είναι όμως τα ύποπτα συμπτώματα που προκαλεί η νόσος; Όπως αναφέρει το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), τα τρία κύρια συμπτώματα είναι:

Επίμονη παρουσία αίματος στα κόπρανα, που συμβαίνει χωρίς εμφανή λόγο ή συνοδεύεται από αλλαγές στις συνήθειες κένωσης του εντέρου
Επίμονη αλλαγή στις συνήθειες κένωσης του εντέρου. Συνήθως παρατηρείται ανάγκη για συχνότερες κενώσεις και πιο υδαρείς κενώσεις
Επίμονος πόνος, φούσκωμα ή δυσφορία στο κάτω μέρος της κοιλιάς, που προκαλείται πάντοτε μετά το φαγητό και μπορεί να συνοδεύεται από ανορεξία ή σημαντική, αθέλητη απώλεια βάρους
Το NHS τονίζει ότι στους περισσότερους ανθρώπους που έχουν ένα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, δεν θα διαγνωστεί τελικά καρκίνος του παχέος εντέρου. Ωστόσο οι πιθανότητες να πρόκειται για τη νόσο αυξάνονται με την ηλικία και όταν τα συμπτώματα είναι επίμονα. Στην πραγματικότητα, συνιστά να ζητά τη γνώμη ενός ιατρού όποιος τα έχει για 3 εβδομάδες ή περισσότερο.

Επιπλέον, τονίζει ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν κάνει πάντοτε εμφανή την παρουσία του. Μερικοί ασθενείς έχουν αδιόρατα ή μη ειδικά συμπτώματα και άλλοι δεν έχουν κανένα. Γι’ αυτό τον λόγο συνιστώνται προληπτικές εξετάσεις μετά την ηλικία των 50 ετών, σε άνδρες και γυναίκες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε προσφάτως να χρησιμοποιείται η ανοσοχημική εξέταση κοπράνων (έναντι της εξέτασης κοπράνων για αίμα) ως η προτιμώμενη εξέταση για την παραπομπή των ατόμων ηλικίας 50-74 ετών για κολονοσκόπηση.

.iatropedia