Παλινδρόμηση: Γνωρίζετε τι προκαλεί οξύτητα στο στομάχι σας;

05 Ιαν. 2023 - 15:09 | Υγεία
Παλινδρόμηση: Γνωρίζετε τι προκαλεί οξύτητα στο στομάχι σας;

Ποιος δεν γνωρίζει την αίσθηση καψίματος στο στήθος και το λαιμό; Ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που σχετίζονται με το στομάχι, η οξύτητα που είναι επίσης γνωστή ως «παλινδρόμηση οξέος», μπορεί να προκληθεί λόγω της υπερπαραγωγής οξέος στο στομάχι. Εάν έχετε συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα, μπορεί να έχετε μια κατάσταση γνωστή και ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ). Ενώ πολλοί από εμάς μπορεί να γνωρίζουμε τις θεραπείες για τη θεραπεία της πάθησης, η γνώση των αιτιών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψή της.

Συχνή κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, υπερβολικός καφές και δυνατό τσάι: Σύμφωνα με τον διατροφολόγο, μελέτες έχουν δείξει ότι ο υπερβολικός καφές, το δυνατό τσάι και τα ανθρακούχα ποτά χαλαρώνουν προσωρινά τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα και αυξάνουν τον κίνδυνο παλινδρόμησης οξέος.

Ακανόνιστες ώρες γευμάτων: Για να βοηθήσει στη διάσπαση της τροφής, το στομάχι σας παράγει υδροχλωρικό οξύ. Οι ακανόνιστες ώρες γευμάτων προκαλούν συσσώρευση οξέων στο στομάχι σας και δυνητικά να οδηγήσουν σε παλινδρόμηση οξέος και ναυτία.

Κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά: Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να επιδεινώσουν την καούρα διεγείροντας το σώμα σας να απελευθερώσει ουσίες που οδηγούν τον οισοφάγο σας σε ερεθισμό. Αυτά περιλαμβάνουν τα χολικά άλατα, τα οποία υπάρχουν στο στομάχι, και την ορμόνη χολοκυστοκινίνη (CCK) στην κυκλοφορία του αίματός σας, η οποία μπορεί να χαλαρώσει το LES και να οδηγήσει σε παλινδρόμηση οξέος.

Ύπνος αμέσως μετά το γεύμα: Το φαγητό κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να επιδεινώσει την παλινδρόμηση οξέος. είναι επειδή το να ξαπλώνεις οριζόντια μετά από ένα γεύμα δυσκολεύει την πέψη. Περιμένετε τουλάχιστον 3 ώρες μετά το φαγητό για να ξαπλώσετε.

Ανεπαρκής ύπνος τη νύχτα: Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει περισσότερη παραγωγή οξέος στο στομάχι, γεγονός που ερεθίζει το LES, επιτρέποντας στο οξύ να φτάσει στον οισοφάγο και προκαλώντας καούρα και συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος/ΓΟΠ.

Κάπνισμα: Το κάπνισμα σχετίζεται ασθενώς με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.