Γκριζάρισμα μαλλιών: Ο ρόλος του στρες

07 Ιαν. 2023 - 15:03 | Υγεία
Γκριζάρισμα μαλλιών: Ο ρόλος του στρες

Το γκριζάρισμα των μαλλιών τις περισσότερες φορές δεν σχετίζεται με το άγχος, μπορεί όμως να επιδεινωθεί εξαιτίας του.

Τα μαλλιά χρησιμεύουν ως αισθητικό εργαλείο και μέσο μη λεκτικής επικοινωνίας.

Το στυλ και το χρώμα των μαλλιών μας μπορεί να αλλάξει τη φυσική μας εμφάνιση και να επηρεάσει την εικόνα μας.

Το γκριζάρισμα τους εκλαμβάνεται ως σημάδι γήρατος και μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση του ατόμου, ειδικά αν συμβεί πρόωρα.

Τα τριχοθυλάκια έχουν βλαστοκύτταρα (μελανοκύτταρα) που παράγουν μια χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη, η οποία δίνει στα μαλλιά το χρώμα τους.

Τα μελανοκύτταρα παράγουν μελανίνη για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν δύο τύποι μελανίνης: η ευμελανίνη και η φαιομελανίνη. Η ποικιλομορφία στο χρώμα των μαλλιών προέρχεται από την ποσότητα και την αναλογία μαύρης-καφέ ευμελανίνης και κόκκινης-καφέ φαιομελανίνης. Μια μετάλλαξη σε έναν συγκεκριμένο υποδοχέα (μελανοκορτίνη-1 ή MC1R) οδηγεί σε κόκκινα μαλλιά.

Καθώς μεγαλώνουμε, αυτά τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη υφίστανται μια διαδικασία που ονομάζεται απόπτωση ή προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να γίνονται γκρίζα ή λευκά.

Εκτός από την ηλικία, παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν πότε τα μαλλιά ενός ατόμου θα αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα, είναι τα γονίδια. Εάν οι γονείς σας άρχισαν να γκριζάρουν σε νεαρή ηλικία, υπάρχει πιθανότητα να συμβεί και σε εσάς. Ρόλο παίζει επίσης η εθνικότητα. Έχει αποδειχθεί ότι το γκριζάρισμα εμφανίζεται νωρίτερα στους Καυκάσιους σε σύγκριση με τους Αφροαμερικανούς. Μελέτη έδειξε ότι η μέση ηλικία γκριζαρίσματος στους Καυκάσιους είναι τα 34 έτη σε σύγκριση με τους Αφροαμερικανούς που είναι τα 44.

Ένας άλλος λόγος είναι το άγχος. Το χρόνιο στρες μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές επιπτώσεις στο σώμα, και τα μαλλιά δεν αποτελούν εξαίρεση.

Μελέτη του 2013 έδειξε μια συσχέτιση μεταξύ του στρες και του γκριζαρίσματος των μαλλιών σε ποντίκια. Η θεωρία είναι ότι τα μελανοκύτταρα εξαντλούνται όταν βρίσκονται υπό πίεση. Αν και τα γονίδια φαίνεται να αποτελούν σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για το γκριζάρισμα των μαλλιών, το άγχος μπορεί επίσης να συμβάλει.

Μια καλή διατροφή, ωστόσο, μπορεί να αναστρέψει κάποιες από τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες στα μαλλιά. Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως ψάρια, ελαιόλαδο και φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες.

Άλλοι παράγοντες που είναι γνωστό ότι προκαλούν το γκριζάρισμα, είναι το κάπνισμα και οι διατροφικές ελλείψεις (βιταμινών D και B12 ή φερριτίνης). Σε αυτές τις περιπτώσεις, η διόρθωση της ανεπάρκειας έχει αποδειχθεί ότι αποκαθιστά μέρος της χρωστικής ή του χρώματος στα μαλλιά.

Για να διατηρήσετε τα μαλλιά σας υγιή, είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες, φρούτα και λαχανικά. Προσπαθήστε επίσης να μειώσετε το άγχος με άσκηση ή διαλογισμό.

Πηγή: onmed.gr