Επικαιρότητα:

Ωμέγα-3: Έξι εκπληκτικά οφέλη για την υγεία

09 Ιαν. 2023 - 17:13 | Υγεία
Ωμέγα-3: Έξι εκπληκτικά οφέλη για την υγεία

Τα συμπληρώματα διατροφής ιχθυελαίου έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα, ειδικά για όσους δεν τρώνε αρκετές μερίδες ψαριού την εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα εκτελούν ζωτικούς ρόλους στην λειτουργία του σώματος.

Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συνήθως διατίθενται σε τρεις μορφές:

άλφα-λινολενικό οξύ (ALA)
εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA) και
εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA)

Τα άτομα που θέλουν να καταναλώνουν περισσότερα υγιεινά λιπαρά οξέα μέσω διατροφής θα πρέπει να τρώνε περισσότερα:

λιπαρά ψάρια
λιναρόσπορο
σπόρους chia
ξηρούς καρπούς και σχετικά έλαια
ορισμένες τροφές (όπως αυγά και γάλα) συχνά εμπλουτίζονται με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Γιατί λοιπόν τόσοι πολλοί ειδικοί υγείας συνιστούν να προσθέτετε περισσότερο ιχθυέλαιο στη διατροφή σας; Έχουν δημοσιευτεί πολλές μελέτες όλα αυτά τα χρόνια που τεκμηριώνουν την έρευνα υπέρ των λιπαρών οξέων.

Τα έξι οφέλη
Ακολουθούν έξι οφέλη που διαπιστώθηκαν από πραγματικές μελέτες και αναδεικνύουν την αξία των ωμέγα-3 λιπαρών.

Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορούν να προσθέσουν 5 χρόνια στη ζωή σας!

Έρευνα έδειξε, ότι τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα συμβάλλουν σε μια διάρκεια ζωής περίπου πέντε χρόνια μεγαλύτερη από τον μέσο όρο. Το συναρπαστικό εύρημα προέρχεται από επιστήμονες του Ιατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Hospital del Mar στην Ισπανία και του Ινστιτούτου Έρευνας Λιπαρών Οξέων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μόλις 1% αύξηση των επιπέδων ωμέγα-3 μειώνει τον κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου όσο και η διακοπή του καπνίσματος, ισχυρίζονται οι επιστήμονες. “Τα αυξημένα επίπεδα αυτών των οξέων στο αίμα αυξάνει το προσδόκιμο ζωής κατά σχεδόν πέντε χρόνια”, ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Aleix Sala-Vila.

Τα ωμέγα-3 μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και καρδιαγγειακών παθήσεων

Το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διεξήγαγε μια ανάλυση σχετικά με το θέμα των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου ωμέγα-3 και βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της καθημερινής πρόσληψης και του μειωμένου κινδύνου εμφράγματος και των περισσότερων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η έρευνά τους περιελάμβανε δεδομένα από περισσότερους από 120.000 ενήλικες σε 13 τυχαιοποιημένες δοκιμές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων τριών ερευνών μεγάλης κλίμακας. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που λάμβαναν καθημερινά συμπλήρωμα ωμέγα-3 ιχθυελαίου είχαν 8% χαμηλότερο κίνδυνο εμφράγματος και θανάτου από στεφανιαία νόσο.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι δόσεις ωμέγα-3 πάνω από την τυπική ποσότητα (840 mg/ημέρα) που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές μπορεί να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στους καρδιαγγειακούς κινδύνους.

Το ιχθυέλαιο μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την κατάθλιψη

Η τεχνολογία βλαστοκυττάρων παρέχει στους επιστήμονες ένα ερευνητικό εργαλείο φαινομενικά απεριόριστης χωρητικότητας. Χρησιμοποιώντας “καταθλιπτικά” ανθρώπινα βλαστοκύτταρα, επιστήμονες στο Σικάγο διαπιστώνουν ότι το ιχθυέλαιο μπορεί να προστεθεί ως “αντικαταθλιπτικό”.

Η μελέτη τους πήρε δερματικά κύτταρα από δύο τύπους ασθενών με κατάθλιψη: εκείνους που προηγουμένως ανταποκρίνονταν στα αντικαταθλιπτικά και εκείνους που δεν ανταποκρίνονταν στο παρελθόν. Έδειξε ότι το ιχθυέλαιο παράγει μια αντικαταθλιπτική δράση σε βλαστοκύτταρα που λαμβάνονται από ενήλικες οι οποίοι έχουν κλινικά διαγνωστεί ως καταθλιπτικοί.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν επίσης ότι ένα μοντέλο βλαστοκυττάρων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μελέτη της ανταπόκρισης στη θεραπεία και ότι το ιχθυέλαιο ως θεραπεία, ή ως μέρος θεραπείας για την κατάθλιψη, απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σταθεροποιούν την μνήμη σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Μια μελέτη αποκαλύπτει ότι οι ασθενείς με νόσο Alzheimer που έπαιρναν καθημερινά συμπληρώματα ωμέγα-3 είδαν την απόδοσή τους στα τεστ μνήμης να παραμένει σταθερή σε σύγκριση με άλλους ασθενείς που δεν κατανάλωναν τη θρεπτική ουσία.

Οι ερευνητές εξέτασαν 33 άτομα με ήπια έως μέτρια συμπτώματα Αλτσχάιμερ. Από αυτή την ομάδα, 18 έλαβαν συμπληρώματα ωμέγα-3 το πρωί και το βράδυ, ενώ οι άλλοι 15 όχι. Ελήφθησαν δείγματα νωτιαίου υγρού από τους συμμετέχοντες, τα οποία μπορεί να περιέχουν βιοδείκτες της νόσου. Οι συγγραφείς της μελέτης έκαναν επίσης τεστ μνήμης στην αρχή της μελέτης και έξι μήνες αργότερα. Αν και τα δείγματα υγρών δεν παρουσίασαν σημαντική αλλαγή, η απόδοση της ομάδας στα τεστ μνήμης ήταν εμφανής.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η λειτουργία μνήμης των ασθενών στην ομάδα που είχε λάβει ωμέγα-3 παρέμεινε ισχυρή, ενώ οι ασθενείς στην ομάδα ελέγχου επιδεινώθηκαν στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Τα ωμέγα-3 μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου φαίνεται να αλλάζουν το μικροβίωμα του μαστού και να μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Αυτό το συμπέρασμα προέρχεται από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Wake Forest.

Στην μελέτη τους συμμετείχαν γυναίκες με καρκίνο του μαστού σε μια διπλά τυφλή κλινική δοκιμή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο. Οι ασθενείς κατανάλωναν είτε εικονικό φάρμακο, είτε συμπληρώματα ιχθυελαίου για δύο έως τέσσερις εβδομάδες πριν υποβληθούν σε αφαίρεση όγκου, ή μαστεκτομή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι η προσθήκη ιχθυελαίου στη διατροφή μιας ασθενούς αλλάζει το μικροβίωμα τόσο στον μη καρκινικό όσο και στον κακοήθη ιστό του μαστού. Οι ερευνητές λένε ότι όσες έπαιρναν συμπληρώματα για τέσσερις εβδομάδες είχαν περισσότερο Lactobacillus (ένα είδος βακτηρίου που οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού) στον φυσιολογικό ιστό που περιβάλλει έναν όγκο. Η ομάδα βρήκε επίσης λιγότερα Bacteroideles και Ruminococcus, μικρόβια στους όγκους του μαστού. Η σημασία αυτής της αλλαγής, ωστόσο, είναι ακόμα ασαφής.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βελτιώσουν την προσοχή στα παιδιά, σε σύγκριση με τα φάρμακα για τη ΔΕΠΥ

Μια διεθνής μελέτη διαπιστώνει ότι τα ωμέγα-3 ιχθυέλαια μπορούν πραγματικά να θεραπεύσουν τα συμπτώματα της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) σε ορισμένα παιδιά και να βελτιώσουν την προσοχή εξίσου, ή περισσότερο από πολλά κύρια φάρμακα.

Για την μελέτη, 92 παιδιά που είχαν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ σε ηλικία 6-18 ετών χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα έλαβε υψηλές δόσεις του ωμέγα-3 λιπαρού οξέος EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) για 3 μήνες. Στην άλλη ομάδα χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο για το ίδιο χρονικό διάστημα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά της πειραματικής ομάδας, που είχαν ήδη χαμηλά επίπεδα EPA στο αίμα τους, βελτιώθηκαν σημαντικά σε τεστ εστιασμένης προσοχής και επαγρύπνησης.

Η έρευνα υποδηλώνει ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου είναι τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματικά για την προσοχή με τις συμβατικές φαρμακολογικές θεραπείες μεταξύ εκείνων των παιδιών με ΔΕΠΥ, που έχουν ανεπάρκεια ωμέγα-3. Ωστόσο, οι γονείς θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τους ψυχιάτρους των παιδιών τους, καθώς η μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις για ορισμένα παιδιά.

Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λειτούργησαν μόνο σε παιδιά που είχαν χαμηλότερα επίπεδα EPA στο αίμα τους. Για εκείνα τα παιδιά με ανεπάρκεια ωμέγα-3, τα συμπληρώματα ιχθυελαίου θα μπορούσαν να είναι μια προτιμότερη επιλογή από τις τυπικές διεγερτικές θεραπείες.

Προσοχή!

Πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή, ή στον τρόπο ζωής σας, θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας. Υπάρχουν επίσης πολλές εταιρείες που πωλούν συμπληρώματα ιχθυελαίου ωμέγα-3. Είναι σημαντικό να ρωτήσετε κάποιον ειδικό και να γνωρίζετε από ποιον αγοράζετε συμπληρώματα διατροφής, από πού παράγονται και τη συνολική ποιότητά τους πριν τα αγοράσετε.

πηγή: iatropedia