Επικαιρότητα:

Το χόμπι που καταπολεμά το άγχος και προφυλάσσει από χρόνιες νόσους και καρκίνο

11 Ιαν. 2023 - 10:20 | Υγεία
Το χόμπι που καταπολεμά το άγχος και προφυλάσσει από χρόνιες νόσους και καρκίνο

Την περίοδο της πανδημίας υιοθετήσαμε καινούριες συνήθειες για να περάσουμε δημιουργικά τον χρόνο που περάσαμε κλεισμένοι στο σπίτι. Ένα από αυτά τα χαλαρωτικά χόμπι διατηρήθηκε από πολλούς και με την επαναφορά της «κανονικότητας» και όχι άδικα, καθώς προσφέρει πολλά οφέλη τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία και μάλιστα όταν γίνεται με παρέα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με νεότερη μελέτη του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπόλντερ (CU Boulder) που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Planetary Health, όσοι ασχολούνταν με την κηπουρική κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες και ήταν περισσότερο σωματικά δραστήριοι – δύο ήδη γνωστοί τρόποι για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και χρόνιων ασθενειών. Παράλληλα, μειώθηκαν σημαντικά τα επίπεδα στρες και άγχους.

«Ανεξάρτητα από το μέρος που θα βρεθούμε, κάθε φορά οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι η κηπουρική έχει κάτι που τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα» δήλωσε σχετικά η η επικεφαλής συγγραφέας Jill Litt, καθηγήτρια στο Τμήμα Περιβαλλοντικών Σπουδών του CU Boulder.  Σύμφωνα με την ίδια τα ευρήματα παρέχουναποδείξεις ότι η κοινοτική κηπουρική θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, των χρόνιων ασθενειών και των διαταραχών ψυχικής υγείας.

Υπήρχαν και παλαιότερες μελέτες παρατήρησης, οι οποίες συμπέραναν ότι τα άτομα που ασχολούνταν με την κηπουρική είχαν την τάση να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, διατηρώντας υγιές το βάρος τους. Δεν ήταν σαφές, ωστόσο, εάν απλώς τα υγιή άτομα κλίνουν προς την κηπουρική ή εάν η κηπουρική επηρεάζει την υγεία.

Επιπροσθέτως, τρεις μελέτες τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής που έλεγξαν την επίδραση του χόμπι δεν εξέτασαν την κοινοτική κηπουρική.

Για να συμπληρωθεί αυτό το ερευνητικό κενό, η δρ. Jill Litt συγκέντρωσε 291 ενήλικες που δεν ασχολούνταν με την κηπουρική, με μέση ηλικία τα 41 έτη, από την περιοχή του Ντένβερ. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με τη μια ομάδα να ακολουθεί την κοινοτική κηπουρική και η άλλη, η ομάδα ελέγχου, ανέμενε ένα χρόνο εωσότου να ξεκινήσει να ασχολείται με την κηπουρική.

Στην ομάδα της κηπουρικής παραχωρήθηκε ένα δωρεάν αγροτεμάχιο για καλλιέργεια, σπόροι και δενδρύλλια, ενώ οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν κι ένα εισαγωγικό μάθημα κηπουρικής μέσω του μη κερδοσκοπικού προγράμματος Denver Urban Gardens.

Οι συμμετέχοντες και των δύο ομάδων φορούσαν συσκευές παρακολούθησης της δραστηριότητας και ελέγχονταν τακτικά για τη διατροφική τους πρόσληψη και την ψυχική τους υγεία.

Όπως αποκάλυψαν τα αποτελέσματα, οι συμμετέχοντες στην ομάδα κηπουρικής κατανάλωναν, κατά μέσο όρο, 1,4 γραμμάρια περισσότερες φυτικές ίνες την ημέρα σε σχέση με την ομάδα ελέγχου – μια αύξηση περίπου 7%.

«Η αύξηση ενός γραμμαρίου φυτικών ινών μπορεί να έχει μεγάλες, θετικές επιπτώσεις στην υγεία», επισήμανε ο συν-συγγραφέας δρ. James Hebert, διευθυντής του προγράμματος πρόληψης και ελέγχου του καρκίνου του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας.

Επιπλέον, οι κηπουροί αύξησαν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας κατά περίπου 42 λεπτά την εβδομάδα. Ειδικότερα, με μόλις δύο έως τρεις επισκέψεις στον κοινοτικό κήπο εβδομαδιαίως, οι συμμετέχοντες πληρούσαν το 28% από τα 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τη σύσταση των Οργανισμών Δημόσιας Υγείας.

Τέλος, μειώθηκαν εξίσου και τα επίπεδα του άγχους και του στρες.

Όλες αυτές οι θετικές επιδράσεις, όμως, έχουν και την εξήγησή τους, εάν αναλογιστούμε και τις κοινωνικές σχέσεις: «Ακόμη και αν έρχεστε στον κήπο με σκοπό να τον καλλιεργήσετε μόνοι σας, αρχίζετε να αλληλεπιδράτε με το γείτονά σας και να μοιράζεστε τεχνικές και συνταγές. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου και οι σχέσεις ανθίζουν», κατέληξε η δρ. Litt.

.ygeiamou.