Επικαιρότητα:

Ο νόστιμος καρπός που ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και καταπολεμά την κούραση

16 Ιαν. 2023 - 20:00 | Υγεία
Ο νόστιμος καρπός που ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και καταπολεμά την κούραση

Μεγαλύτερη ανάκαμψη από την άσκηση και καλύτερη ρύθμιση του μεταβολισμού μπορούν να προσφέρουν μερικά γραμμάρια αμύγδαλα την ημέρα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 57 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά για ένα μήνα, παρουσίαζαν αυξημένες τιμές του μορίου 12,13-DiHOME, αμέσως μετά την προπόνηση. Το μόριο αυτό συντίθεται από το λινολεϊκό οξύ από τον καφέ λιπώδη ιστό και έχει ευεργετική επίδραση στη μεταβολική υγεία και τη ρύθμιση της ενέργειας.

Με λίγα λόγια, όπως επισημαίνει και ο συγγραφέας δρ. David C Nieman, καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθρώπινης Απόδοσης του Πανεπιστημίου Appalachian State University, τα άτομα αυτά αισθάνονταν λιγότερη κόπωση και ένταση, είχαν καλύτερη δύναμη στα πόδια και στην πλάτη αλλά και λιγότερες μυϊκές βλάβες μετά την άσκηση σε σύγκριση με τους εθελοντές ελέγχου.

Στην κλινική μελέτη συμμετείχαν 38 άνδρες και 26 γυναίκες ηλικίας 30 έως 65 ετών, οι οποίοι δεν προπονούνταν συστηματικά με βάρη. Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και η μια ομάδα κατανάλωνε αμύγδαλα και η άλλη μια μπάρα δημητριακών με τις αντίστοιχες θερμίδες. Στη συνέχεια, οι ερευνητές έλαβαν δείγματα αίματος και ούρων πριν και μετά την περίοδο των τεσσάρων εβδομάδων του διατροφικού πλάνου.

Για να μετρήσουν οι ερευνητές τις αθλητικές επιδόσεις, οι συμμετέχοντες πέρασαν από διάφορες δοκιμασίες, όπως τη δοκιμασία Wingate 30 δευτερολέπτων, που μετρά την αναερόβια ικανότητα, το σύντομο τρέξιμο για 50 μέτρα, καθώς και ασκήσεις με επιτόπια άλματα, bench press και ενδυνάμωσης πλάτης και ποδιών. Πρόσθετα δείγματα αίματος και ούρων ελήφθησαν αμέσως μετά από αυτή την 90λεπτη συνεδρία της άσκησης και καθημερινά για τέσσερις ημέρες μετά.

Μετά από κάθε αιμοληψία, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο «Profile of Mood States» (POMS) για να ποσοτικοποιηθεί και η ψυχική τους κατάσταση και να αξιολογηθεί ο μυϊκός πόνος και η δυσκαμψία που αισθάνονται μετά από ασυνήθιστη ή έντονη άσκηση σε μια κλίμακα 10 βαθμίδων.

Ως αποτέλεσμα της άσκησης, η συγκέντρωση της ευεργετικής 12,13-DiHOME ήταν 69% υψηλότερη στο πλάσμα αίματος των συμμετεχόντων στην ομάδα αμυγδάλου από ό,τι στους συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου. Αυτό συμβαίνει διότι το μόριο αυτό αυξάνει τη μεταφορά λιπαρών οξέων και την πρόσληψή τους από τους σκελετικούς μύες, με το συνολικό αποτέλεσμα της τόνωσης της μεταβολικής αποκατάστασης μετά την άσκηση.

Το αντίστροφο μοτίβο παρατηρήθηκε για το μόριο 9,10-διΗΟΜΕ το οποίο ήταν 40% υψηλότερο αμέσως μετά την άσκηση στο αίμα της ομάδας ελέγχου από ό,τι στην ομάδα αμυγδάλου. Σε αντίθεση με το 12,13-DiHOME, το 9,10-diHOME έχει αποδειχθεί ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική υγεία και στην αποκατάσταση του οργανισμού μετά την άσκηση.

Συμπερασματικά, η καθημερινή κατανάλωση αμυγδάλων φαίνεται ότι τροποποιεί το μεταβολισμό, μειώνει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες από την άσκηση και επιτρέπει στον οργανισμό να ανακάμψει γρηγορότερα.

Πηγή: ygeiamou.gr