Μπορεί να επηρεάσει ο χώρος την ψυχολογία σου; Κι όμως, ναι!

17 Φεβ. 2023 - 11:34 | Υγεία
Μπορεί να επηρεάσει ο χώρος την ψυχολογία σου; Κι όμως, ναι!

Το σπίτι μας είναι το καταφύγιό μας, το μέρος στο οποίο ανυπομονούμε να πάμε μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά και εκεί που περνάμε όμορφες στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Είναι ο χώρος στον οποίο χαλαρώνουμε, γεμίζουμε τις μπαταρίες μας και ανασυγκροτούμε τις δυνάμεις μας.

Γι’ αυτό, η ψυχολογία μας επηρεάζεται άμεσα από τη διακόσμηση και την αισθητική του σπιτιού μας!  Ένας καθαρός και τακτοποιημένος χώρος σε κάνει αυτομάτως να αισθάνεσαι ήρεμος και συγκροτημένος, ενώ, αντίθετα, ένας ακατάστατος χώρος γεμάτος αντικείμενα σου προκαλεί άγχος και σε αποσυντονίζει. 

Ας δούμε μερικούς πολύ απλούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να βελτιώσεις την ψυχολογία σου μέσα από τη διαμόρφωση του προσωπικού σου χώρου!

Δώσε βάση στα έπιπλα
Τα λειτουργικά έπιπλα είναι το Α και το Ω της σωστής οργάνωσης του χώρου. Από τα έπιπλα κουζίνας μέχρι τους αποθηκευτικούς χώρους, τα έπιπλά σου θα πρέπει να είναι πρακτικά, λειτουργικά και εύκολα στη χρήση. 

Ειδικά αν ο χώρος σου είναι μικρός, τα έπιπλα παίζουν ακόμα σημαντικότερο ρόλο στο να δείχνει καθαρός και τακτοποιημένος. Γι’ αυτό, διάλεξε ‘έξυπνα’ και πολυχρηστικά έπιπλα, τα οποία να μην είναι μόνο ωραία στην εμφάνιση, αλλά να εξυπηρετούν και το σκοπό τους. Τέτοια έπιπλα είναι τα κρεβάτια και οι καναπέδες με κρυφό αποθηκευτικό χώρο, τα εντοιχισμένα ντουλάπια, τα ράφια και τα πτυσσόμενα τραπέζια! 

Κάνε ξεσκαρτάρισμα
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, πριν από οτιδήποτε άλλο, είναι το decluttering! Η συσσώρευση αντικειμένων που δεν χρειάζεσαι, δεν καταλαμβάνει χώρο μόνο στο σπίτι σου, αλλά και στο μυαλό σου, αυξάνοντας το stress. Αντίθετα, ένας τακτοποιημένος χώρος, χωρίς υπερβολικά πολλά αντικείμενα σε κάνει να νιώθεις πιο ήρεμος και χαλαρός. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο μινιμαλισμός έχει γίνει τόσο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια!

Το μυστικό για να αποφύγεις τη συσσώρευση άχρηστων αντικειμένων στο χώρο σου είναι να μην τα αφήσεις να μαζευτούν εξ’ αρχής. Τη στιγμή που θα δεις ότι κάτι δεν είναι εκεί που πρέπει να βρίσκεται ή ότι υπάρχουν πεταμένα αντικείμενα στο χώρο, μάζεψέ τα αμέσως και τακτοποίησε. 

Διαφορετικά, όσο τα αφήνεις, θα μαζεύονται και μετά θα σου φαίνεται βουνό το συγύρισμα! Είναι καλύτερο να τακτοποιείς λίγο-λίγο κάθε μέρα, διατηρώντας το χώρο σε τάξη, παρά να περιμένεις να γίνει πολύ ακατάστατος πριν αναλάβεις δράση.

Βάλε χρώμα
Το χρώμα επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία μας, αφού αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για το πως αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας! Το πόσο έντονο και φωτεινό είναι ένα χρώμα μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας και τα συναισθήματά μας. 

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι χαρακτηρίζουμε κάποια χρώματα ως θερμά και κάποια ως ψυχρά. Τα θερμά χρώματα έχουν συνδεθεί με το πάθος και την ενέργεια, ενώ τα ψυχρά με την ηρεμία και την αίσθηση ασφάλειας.

Αν θέλεις να δημιουργήσεις μια ατμόσφαιρα χαλάρωσης στο σπίτι, διάλεξε τις παλ αποχρώσεις, όπως το γαλάζιο, το απαλό ροζ και το μπεζ, ενώ αν θέλεις να δώσει ενέργεια στο χώρο σου προτίμησε έντονα, οπάκ χρώματα, όπως το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο.  

Άσε το φως να μπει
Το φως είναι γνωστό ότι επηρεάζει διάφορες λειτουργίες του οργανισμού μας, καθώς και τη διάθεσή μας. Δεν είναι τυχαίο ότι η καθημερινή έκθεση στον ήλιο βοηθάει στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, μας φτιάχνει τη διάθεση, μας βοηθάει να κοιμόμαστε καλύτερα, και μειώνει το άγχος!

Το φως μέσα στο σπίτι έχει διαφορετική επίδραση, ανάλογα με το δωμάτιο και τις ανάγκες μας μέσα στη μέρα. Για παράδειγμα, το φως του ήλιου μέσα στο σαλόνι ζωντανεύει το χώρο και μας δίνει ενέργεια, ενώ το διακριτικό φως των κεριών στην τραπεζαρία δημιουργεί μια ήρεμη και ρομαντική ατμόσφαιρα.  

Με μερικά απλά tips λοιπόν, μπορείς πολύ εύκολα να αλλάξεις την ψυχολογία σου, μέσα από τη διακόσμηση και τη διαμόρφωση του χώρου σου. Τα αποτελέσματα είναι σίγουρο πως θα σε δικαιώσουν!