Ενδομητρίωση: Όταν ο πόνος της περιόδου δεν είναι τόσο αθώος

18 Φεβ. 2023 - 10:31 | Υγεία
Ενδομητρίωση: Όταν ο πόνος της περιόδου δεν είναι τόσο αθώος

Ο πόνος της περιόδου που ταλαιπωρεί τις γυναίκες μπορεί να κρύβει κάτι πιο σοβαρό, όπως η ενδομητρίωση.
Η Ολυμπιονίκης της ρυθμικής γυμναστικής Μορφούλα Ντώνα μίλησε στο «Όλα για τη Ζωή μας» και εξήγησε γιατί άργησε να ανακαλύψει ότι πάσχει από ενδομητρίωση.

«Το θεωρούσα φυσιολογικό, γιατί ήξερα ότι οι γυναίκες πονάνε τις πρώτες ημέρες της περιόδου. Μάλλον ήμουν περισσότερο ανθεκτική, γιατί είχα συνηθίσει να αγωνίζομαι και να προπονούμαι καθημερινά με πόνο. Είχα πολύ έντονους πόνους, τόσο πολύ που ήθελα να είμαι μόνη μου στο σπίτι, κουλουριασμένη στο κρεβάτι. Έφτασα στο σημείο να κάνω εμετούς από τους πόνους κι ένιωθα ότι κάτι δεν πάει καλά. Έκανα τακτικούς ελέγχους στον γυναικολόγο, αλλά δεν έβρισκε κάτι ασυνήθιστο», είπε.

Το 2016 η Μορφούλα Ντώνα διαγνώστηκε με ενδομητρίωση. Για εκείνη ήταν μία άγνωστη έννοια και έσπευσε να την ψάξει στο Google. Στη συνέχεια έκανε χειρουργείο για να αφαιρεθούν οι όζοι που είχε.

«Δεν κάνω αρνητικές σκέψεις, επειδή είχα ένα σύζυγο δυνατό δίπλα μου, οπότε ήμουν πολύ ήσυχη στο μυαλό μου. Όταν διάβασα τι είναι η ενδομητρίωση κατάλαβα ότι δεν είναι κάτι σοβαρό, αλλά αντιμετωπίσιμο».

Τι είναι η ενδομητρίωση;
Η ενδομητρίωση είναι μία καλοήθης ορμονοεξαρτώμενη ασθένεια, όπου ο ενδομητρικός ιστός βρίσκεται εκτός του ενδομητρίου, είτε στην περιοχή της πυέλου είτε σε άλλα όργανα.

«Η γυναίκα έχει συνηθίσει να ζει με τον πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου από μικρή ηλικία, οπότε είναι λογικό να θεωρεί τον πόνο κάτι που δεν δημιουργεί πρόβλημα. Όμως, από ένα σημείο και μετά είναι προβληματικό και χρήζει διάγνωσης», είπε ο μαιευτήρας Στέλιος Μανουσάκης.

Ανάμεσα στα συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι η χρήση αναλγητικών τις πρώτες ημέρες της περιόδου επειδή οι πόνοι είναι αφόρητοι, η τάση για έμετο, η εσωστρέφεια της ασθενούς και η υπογονιμότητα.

Η διάγνωση
Όπως τόνισε ο μαιευτήρας, το πρώτο βήμα για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης είναι η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού της ασθενούς. Έπειτα ακολουθεί η κλινική εξέταση και η κλινική απεικόνισε με κολπικό υπέρηχο ή μαγνητική και τέλος, η λαπαρασκόπηση.

Μέσω της λαπαροσκόπησης ο γιατρός μπορεί να δει που ακριβώς βρίσκεται η ενδομητρίωση και να την απομακρύνει.

Στη βελτίωση των συμπτωμάτων και την πρόληψη εκείνα που συμβάλλουν βοηθητικά είναι η καλή και ισορροπημένη διατροφή, η συχνή άσκηση και η μείωση του στρες.