Τι είναι όμως, η ατοπική δερματίτιδα; Τι είναι το μικροβίωμα;

18 Φεβ. 2023 - 10:35 | Υγεία
Τι είναι όμως, η ατοπική δερματίτιδα; Τι είναι το μικροβίωμα;

Η Ολυμπιονίκης Ρυθμικής Γυμναστικής, Μορφούλα Ντώνα, και η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Δήμητρα Τασιούλα, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το ατοπικό δέρμα.
Τα ατοπικά δέρματα εντοπίζονται κυρίως στα παιδιά αλλά και σε ανθρώπους που έχουν ανοιχτό χρώμα δέρματος. Η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να δημιουργήσει κνησμό, ο οποίος γίνετε έντονα ενοχλητικός.

Τι είναι όμως, η ατοπική δερματίτιδα;
Η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Δήμητρα Τασιούλα, εξηγεί πως η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα δερματοπάθεια, η οποία έχει κληρονομικό υπόβαθρο και φαίνεται να υπάρχει μια προδιάθεση. Ουσιαστικά, είναι το έκζεμα ή η ξηροδερμία και η ερυθρότητα, η οποία προκαλεί κνησμό.

Η Ολυμπιονίκης Ρυθμικής Γυμναστικής, Μορφούλα Ντώνα ανέφερε:

«Γνωρίζω πως τα δέρματα που είναι πιο ανοιχτά έχουν περισσότερη ξηροδερμία. Χρησιμοποιώ κάποιες κρέμες που μου έχει προτείνει ο παιδίατρος για τον γιο μου».

Ποιοι παράγοντες επιδεινώνουν την ατοπική δερματίτιδα;

Οι παράγοντες που επιδεινώνουν τη δερματίτιδα είναι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Για παράδειγμα, η γύρη, τα ακάρεα, η σκόνη που υπάρχει στο περιβάλλον, υφάσματα όπως τα μάλλινα, τα οποία έρχονται σε επαφή με το δέρμα. Επιπλέον, οι χημικές ουσίες, τα απορρυπαντικά αλλά ακόμη και κρέμες με ακατάλληλη σύνθεση. Φυσικά, ρόλο παίζει και το στρες.

Σύμφωνα με την κ. Τασιούλα, υπάρχουν μικρόβια, τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του ατοπικού δέρματος.

Τι είναι το μικροβίωμα;
«Λέγοντας μικροβίωμα εννοούμε το αόρατο οικοσύστημα δισεκατομμυρίων βακτηρίων και μικροοργανισμών που υπάρχουν στο σώμα μας και βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το σώμα ακόμη και το δέρμα. Στο έντερο και στο δέρμα βρίσκεται οπ μεγαλύτερος αριθμός τους και σε ποικιλία και σε νούμερο. Σύμφωνα με μελέτες, η διατήρηση της ισορροπίας του μικροβιώματος έχει σημασία στην καλή υγεία του δέρματος».

Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε όμως, αυτή την ισορροπία;

«Θεμελιώδης σημασία για τη διατήρηση της ισορροπίας και κατά επέκταση για τη αποκατάσταση του δερματικού φραγμού είναι η σωστή ενυδάτωση, με προϊόντα φιλικά προς το PH του δέρματος», δήλωσε η κ. Τασιούλα.

Αναφορικά με τα προϊόντα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος, αυτά είναι προϊόντα που έχουν στη σύνθεσή τους συστατικά φαρμακευτικού βαθμού καθαρότητας, τα οποία επιλέγονται με βάση την δράση τους στην καλή υγεία του δέρματος.