Επικαιρότητα:

Έντερο: Τι λένε οι κινήσεις του για την υγεία σας;

02 Απρ. 2023 - 19:09 | Υγεία
Έντερο: Τι λένε οι κινήσεις του για την υγεία σας;

Οι μη σωστές κινήσεις του εντέρου, μπορεί να είναι σημάδι ποικίλων προβλημάτων στον οργανισμό μας, όπως χαμηλό οξύ στο στομάχι και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μιας σειράς από χρόνιες παθήσεις όπως φλεγμονώδεις, νευρολογικές και αυτοάνοσες ασθένειες. Μπορεί επίσης να είναι μια ένδειξη έλλειψης απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Πώς θα αναγνωρίσετε πιθανές δυσλειτουργίες και τι μπορείτε να κάνετε για να τις αντιμετωπίσετε;

Κακή λειτουργία του εντέρου: Οι προειδοποιητικές ενδείξεις
 
Το να έχετε πρόβλημα με την κίνηση του εντέρου σημαινει συχνά το να αισθάνεστε πόνο και καταπόνηση και τα περιττώματά σας να είναι δύσοσμα, να έχουν ασυνήθιστο χρώμα, να περιέχουν άπεπτη τροφή και άλλες ορατές ανωμαλίες. Πιο αναλυτικά:

Στομαχικές διαταραχές
Ορισμένες στομαχικές διαταραχές, όπως τα αέρια, το φούσκωμα, η δυσκοιλιότητα, η διάρροια ή και η καούρα μπορεί να σας προειδοποιούν για διαταραχή στην λειτουργία του εντέρου, καθώς με την ισορροπημένη λειτουργία του συνήθως αντιμετωπίζετε μικρότερη δυσκολία κατά την επεξεργασία των τροφίμων.

Μεταβολές βάρους
Η ακούσια αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους χωρίς να έχετε κάνει αλλαγές στη διατροφή ή τις συνήθειες σας καθημερινά, μπορεί να αποτελεί ένδειξη διαταραγμένου μικροβιώματος. Η μη ισορροπημένη λειτουργία του εντέρου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά, να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα αλλά και την αποθήκευση του λίπους.

Διαταραχές ύπνου ή συνεχής κόπωση
Η μη ισορροπημένη λειτουργία του εντέρου μπορεί να ευθύνεται για ορισμένες διαταραχές ύπνου όπως η αϋπνία ή ο μη ποιοτικός ύπνος και ως εκ τούτου να οδηγήσει σε χρόνια κόπωση.

Προστατεύοντας την υγεία του εντέρου
Προβιοτικά- Πρεβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι διαδεδομένα και διακαιολογημένα καθώς είναι ζωτικής σημασίας να καταναλώνονται, αλλά τα πρεβιοτικά είναι εξίσου σημαντικά αφού βοηθούν στην ανάπτυξη των καλών βακτηρίων του εντέρου και ενθαρρύνουν τον πολλαπλασιασμό τους.

Μερικές καλές πηγές πρεβιοτικών είναι το γιαούρτι, το σκόρδο, το κακάο, οι πράσινες μπανάνες.

Ενυδάτωση
 
Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για ολόκληρο το σώμα, και αυτό ισχύει και για την καλή μας σχέση με την… τουαλέτα.

Η κατανάλωση άφθονου νερού έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετική επίδραση στη βλεννογόνο επένδυση καθώς και στην ισορροπία των καλών βακτηρίων στο έντερο. Για αυτό είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε να καταναλώνετε καθημερινά άφθονο νερό, που όχι μόνο προάγει την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου αλλά και βελτιώνει την όψη την επιδερμίδας.

«Πικρές γεύσεις»
Μια διατροφή που περιέχει πικρές γεύσεις μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της πέψης και της αποτοξίνωσης. Η ενσωμάτωση τροφών όπως το τζίντζερ, το ραντίτσιο και τα χόρτα πικραλίδας μπορούν να σας κάνουν καλό.

Σταθερό πρόγραμμα- Ψυχική ισορροπία
Η διατήρηση μιας σταθερής ρουτίνας μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνει το έντερό σας υγιές. Το να κρατάτε μνησικακία, θυμό και άλλα αρνητικα συναισθήματα, μπορεί στην πραγματικότητα να αποτρέψει την καλή λειτουργία του παχέος εντέρου. Το να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας και στην ψυχική σας ισορροπία, μπορεί να σας κάνει να νιωθετε πιο ανάλαφροι, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Επιπλέον, τα χρόνια υψηλα επίπεδα στρες είναι γνωστό πως βλάπτουν σοβαρά την υγεία.

Ύπνος
Οι ανεπαρκείς ή μη ποιοτικές ώρες ύπνου μπορεί να βλάψουν το μικροβίωμα του εντέρου και αντιστρόφως. Για αυτό είναι σημαντικό να δίνετε προτεραιότητα στον ύπνος σας, αφιερώνοντας τουλάχιστον επτά έως και εννέα ώρες κάθε βράδυ.

Άσκηση- Διαλογισμός
Η σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα έχει συσχετιστεί σύμφωνα με μελέτες με πιο συχνές κενώσεις του εντέρου, καθώς η κίνηση φαίνεται κάνει το σώμα να κινείται συνολικά.

Οι στάσεις γιόγκα, ο διαλογισμός και η αποτοξινωτική, χαλαρωτική αναπνοή μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην έναρξη του συστήματος ουσιαστικής ξεκούρασης και καλής πέψης.

«Αργό» φαγητό
Είναι σημαντικό να μασάτε αργά και να απολαμβάνετε το κάθε σας γεύμα. Καθώς τρώτε πιο αργά, μασάτε καλύτερα το φαγητό σας, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην πλήρη πέψη κι την απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών. Έτσι μπορείτε να συμβάλλετε στην μείωση της πεπτικής δυσορίας, διατηρώντας την λειτουργία του εντέρου σας στα… καλύτερα της.

Φυτικές ίνες
Οι υγιείς κινήσεις του εντέρου εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη λίπανση στα εντερικά τοιχώματα, έτσι ώστε να επιτρέπεται η ομαλή κίνηση μέσα και έξω από το σώμα. Πόσες πρέπει να καταναλώνετε;

Οι περισσότερες υγιείς ενήλικες γυναίκες χρειάζονται 25-28 γραμμάρια την ημέρα και οι άνδρες πρέπει να στοχεύουν σε 31-34 γραμμάρια κάθε μέρα, σύμφωνα με τις διατροφικές οδηγίες του USDA. Ο καλύτερος τρόπος για να λαμβάνετε τη σωστή ποσότητα φυτικών ινών με φυσικό τρόπο είναι να τρώτε διάφορα φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα, να επιλέγετε κυρίως δημητριακά ολικής αλέσεως και να ενσωματώνετε ξηρούς καρπούς/σπόρους, φασόλια και όσπρια στη διατροφή σας με μέτρο.

Οι διατροφικές ανάγκες του καθενός μπορεί να ποικίλλουν και οι τύποι φυτικών ινών που λειτουργούν σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να μην λειτουργούν το ίδιο καλά σε άλλους. Είναι πάντα σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να μειώνετε ή να αυξάνετε ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Vita.gr