Επικαιρότητα:

Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε γλυκά και σοκολάτες

04 Απρ. 2023 - 18:04 | Υγεία
Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε γλυκά και σοκολάτες

Νέα μελέτη προσπαθεί να εξηγήσει τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν τρώμε γλυκά ή απλά περνάμε από το διάδρομο του σούπερ μάρκετ με τις σοκολάτες και να ερμηνεύσει την αδυναμία μας να αντισταθούμε στα γλυκίσματα

 
 Σοκολάτες, μπισκότα, ζαχαρωτά. Πόσες οι πιθανότητες να περάσουμε από το διάδρομο του σουπερμάρκετ που κρύβει όλες τις «ένοχες» απολαύσεις και να μην πάρουμε τίποτα; Σχεδόν μηδενικές.

Γιατί, όμως, δε μπορούμε απλώς να αγνοήσουμε όλες τις -ομολογουμένως- λαχταριστές λιχουδιές;

Υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση; Αυτό ήθελαν να διαπιστώσουν οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck για την Έρευνα του Μεταβολισμού, σε συνδυασμό με το Πανεπιστήμιο Yale, που διεξήγαγαν σχετική έρευνα και διαπίστωσαν ότι οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και λίπη μπορούν να προκαλέσουν νευρωνικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Ειδικότερα, τα συμπεράσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Cell Metabolism, υποστηρίζουν ότι εάν καταναλώνετε τακτικά μικρές ποσότητες τέτοιων τροφών, ο εγκέφαλος «εκπαιδεύεται» στο να ζητά αυτού του είδους τις τροφές σε σταθερή βάση.

Πώς, όμως, αναπτύσσεται στον εγκέφαλο αυτή η προτίμησή μας προς τις «ένοχα» απολαυστικές τροφές;

 «Η τάση μας να προτιμάμε τρόφιμα πλούσια σε λίπη και σάκχαρα μπορεί να είναι έμφυτη ή να αναπτύσσεται ως συνέπεια της παχυσαρκίας. Θεωρούμε, ωστόσο, ότι πρόκειται γενικά για μια τάση στην οποία ο εγκέφαλος εκπαιδεύεται», εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης, Sharmili Edwin Thanarajah.

Για να επιβεβαιώσουν αυτή την υπόθεση, οι ερευνητές πρόσθεσαν στο καθημερινό διατροφολόγιο μιας ομάδας εθελοντών μια μικρή ποσότητα από μια σαντιγί πλούσια σε λιπαρά και σάκχαρα για 8 εβδομάδες. Το ίδιο διάστημα, μια άλλη ομάδα κατανάλωνε μια σαντιγί με ίδιο αριθμό θερμίδων, αλλά λιγότερα λιπαρά. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μετρήσεις εγκεφαλικής λειτουργίας πριν και κατά τη διάρκεια των 8 εβδομάδων.

Ο εγκέφαλος εκπαιδεύεται ασυνείδητα να προτιμά τις λιχουδιές

 Η ανταπόκριση του εγκεφάλου στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σάκχαρα αυξήθηκε θεαματικά στους εθελοντές που κατανάλωσαν την σαντιγί με τα λιπαρά. Αυτή η συνήθεια έδειξε συγκεκριμένα να ενεργοποιεί το ντοπαμινεργικό σύστημα, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για το κίνητρο και την ανταμοιβή.

 «Οι μετρήσεις της εγκεφαλικής λειτουργίας έδειξαν ότι ο εγκέφαλος επαναπροσδιορίζεται μέσω της κατανάλωσης τέτοιων τροφών. Ασυνείδητα, μαθαίνει να προτιμά τις τροφές που μοιάζουν με ανταμοιβή. Εξαιτίας αυτών των αλλαγών στον εγκέφαλο, πάντοτε θα προτιμάμε τις τροφές που περιέχουν πολλά λίπη και σάκχαρα», εξηγεί ο Marc Tittgemeyer.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, τόσο το βάρος, όσο και οι αιματολογικές τιμές των συμμετεχόντων, όπως η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη, δεν άλλαξαν. Ωστόσο, οι μελετητές πιστεύουν ότι η προτίμηση σε αυτά τα τρόφιμα συνεχίζεται σε βάθος χρόνου. «Νέες συνδέσεις δημιουργούνται στον εγκέφαλο, οι οποίες είναι αδύνατο να εξαφανιστούν τόσο εύκολα. Άλλωστε, αυτή είναι και η ουσία της μάθησης: Όταν μαθαίνεις κάτι, δε το ξεχνάς τόσο εύκολα», καταλήγει ο δρ. Tittgemeyer.

Πηγή: ygeiamou