Επικαιρότητα:

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τα θαλασσινά στη νηστεία;

13 Απρ. 2023 - 18:18 | Υγεία
Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τα θαλασσινά στη νηστεία;

Οι ειδικοί στην διατροφή και την υγεία συστήνουν την κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών τουλάχιστον 2 φορές τη βδομάδα, αφού πρόκειται για εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών με πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Και ειδικότερα οι μέρες της νηστείας είναι συνδεδεμένες με τις συγκεκριμένες τροφές. Ωστόσο, μπορούν τα θαλασσινά να αποτελούν για όλους πρώτη επιλογή; Μήπως πρέπει να αποφεύγεις τα θαλασσινά στη νηστεία; Ποιοι άνθρωποι πρέπει να τα αποφεύγουν και γιατί;

 Στην εγκυμοσύνη
Για τους περισσότερους ανθρώπους, πάντως, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στην υγεία από την κατανάλωση των θαλασσινών. Ωστόσο, οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη καλό είναι να αποφεύγουν ορισμένα θαλασσινά, που περιέχουν υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου. Ο υδράργυρος είναι ένα βαρύ μέταλλο που βρίσκεται σε ρευστή μορφή και είναι απόλυτα τοξικός για το σώμα μας, προσβάλλοντας κυρίως την καρδιά, το νεφρό και το συκώτι. Κατά την κύηση, επομένως, συνίσταται η ελάττωση κατανάλωσης θαλασσινών, που μπορεί να βλάψει το έμβρυο ή την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του παιδιού και να οδηγήσει σε εγκεφαλική ανεπάρκεια.

Καρδιαγγειακά νοσήματα
Αλλά και τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα πρέπει να περιορίσουν τα θαλασσινά , καθώς ορισμένα είδη είναι πλούσια σε μόλυβδο και κάδμιο. Ο μόλυβδος μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλοπάθεια, να εξασθενίσει τη θυρεοειδική λειτουργία αλλά και να προκαλέσει διαταραχή στον μεταβολισμό της τρυπτοφάνης. Παράλληλα, το κάδμιο θεωρείται καρκινογόνο. Μάλιστα με την επαναλαμβανόμενη πρόσληψη του, υπάρχει ο κίνδυνος τα συστατικά της συγκεκριμένης τροφής να αποδιοργανώνουν τις μεταβολικές διαδικασίες και να αυξάνουν μακροπρόθεσμα τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Υπέρταση
Οι υπερτασικοί, είναι μια άλλη ομάδα ανθρώπων που πρέπει να τρώει θαλασσινά με μέτρο. Τα θαλασσινά, γενικότερα, είναι πλούσια σε νάτριο, αλάτι δηλαδή, γι’ αυτό και δεν πρέπει να τα υπερκαταναλώνουν οι υπερτασικοί. Σκόπιμο είναι, επίσης, όταν τα μαγειρεύουμε να χρησιμοποιούμε όσο γίνεται λιγότερο αλάτι.

Χοληστερίνη
Όσοι έχουν χοληστερίνη δεν πρέπει να τρώνε συχνά θαλασσινά. Τα θαλασσινά είναι γενικά αρκετά πλούσια σε χοληστερίνη, γι’ αυτό καλό είναι να μην καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα λιπίδια στο αίμα τους.

Αλλεργίες
Τέλος, οι αλλεργικοί στα ψάρια πρέπει να τα αποφεύγουν τελείως και να αναζητήσουν άλλες πηγές πρωτεΐνης και βιταμινών Ω-3. Αν και οποιοδήποτε τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, τα θαλασσινά και τα ψάρια ανήκουν στα τρόφιμα που λειτουργούν πιο συχνά ως αλλεργιογόνα. Συνεπώς, καλό είναι να μην καταναλώνονται από άτομα με αλλεργική προδιάθεση.

shape.gr